Ruoho on vihreämpää jäsenkentillä!

Uutiset

Pelaamisen hinta?

kirjoittanut Jukka Rimpiläinen | julkaistu 28.09.2015

Yksi golfalan keskeisimpiä teemoja on pelaamisen hinta. Kun siitä edellisen kerran yritettiin jollain tasolla sopia, tuli kilpailuvirasto vastaan ja muistutti kartellilainsäädännöstä. Siitä opittiin, eikä sen jälkeen minkäänlaisia suosituksia tai muita ohjeita pelaamisen hinnasta ole esitetty. Eikä esitetä nytkään. Jokainen kenttä hinnoittelee oman tuotteensa oman markkinatilanteensa mukaan. Siihen vaikuttavat kentän sijainti, kentän kunto ja palvelun taso. Profiloinnistakin on puhuttu jo pitkään ja toivottu selkeitä Pay & Play -kenttiä, jotka palvelisivat edullisinta hintaa etsiviä, muutaman kierroksen kesän aikana pelaavia harrastajia. Nyt profilointiin on löytymässä myös työkaluja Pelaaja Ensin -kyselyn ja ZEF-arviointikoneen ansiosta. Onnistuneen kyselyn avulla voi selvittää oman kentän pelaajaprofiilin ja sitä kautta luoda kentän toiminnalle oikean suunnan. Esimerkkinä vaikkapa se, että jos vain 10 prosenttia jäsenistä pelaa oman seuran kisoissa, ei hirveästi kannata kilpailutoimintaan satsata.

Suuntaus 1. Tarjouspohjainen pelaaminen

Jo historian ensimmäisessä Honour-lehdessä syksyllä 2013 ennustettiin digitaalisten palvelujen tuloa golfalalle. Tänä keväänä niitä on syntynyt kuin sieniä sateella, näkyvimpinä GoGolfin appsi ja Nexgolfin TeeTime -vieraskenttien varauspalvelu. Ja lisää on tulossa. Digitaalisten palvelujen etuna on nopea reagoiminen, eli peliaikojen hinnoittelu kysynnän ja tarjonnan jopa sääolojen, kellonaikojen ja viikonpäivien mukaan. Ja mikä olisikaan satunnaisen tai vieraspelaajan kannalta mukavampaa kuin hyödyntää edullista pelaamista.

Yhdessä sosiaalisen median avulla tietoa voidaan levittää nopeasti ja sitä myös etsitään verkoista. Ja vaikka erilaisten pakettien johdosta green fee -hintaa ei voi aina selvästi nähdä, on kyse hinnalla kilpailemisesta. Joskus unohtuu, että on myös muita tapoja pärjätä kilpailussa, esimerkiksi tarjoamalla jotain ainutlaatuista tai parempaa tai tehdä asiat laadukkaammin. Olisiko jo aika siirtyä kenttien profilointi-keskustelussa sanoista tekoihin?
Ei niin, etteikö kenttä voisi käyttää tarjouksia erilaisissa tilanteissa. Esimerkkinä vaikkapa kenttä, joka on ollut pari vuotta remontin alla, jonka aikana vieraspelaajat ovat sen unohtaneet. Niin ikävää kuin se onkin, vain hinta tuntuu tällä hetkellä toimivan nopeana keinona saada vieraspelaajat uudelleen paikalle ja puskaradio liikkeelle kertomaan hyväkuntoisesta kentästä. Tai Kansallisella Golfviikolla, jolloin jokaisella tulisi olla mahdollisuus kokeilla golfia edullisesti. Mutta. Vain hetkellisesti ja vain sellaisina aikoina, kun kentällä on hiljaista. Muuten olemme pian tilanteessa, jossa hinta on ainoa keino saada vieraspelaajia kentälle.

Suuntaus 2: Osakaskentäksi profiloituminen

Hyvigolf Oy:llä on 850 pelioikeuteen oikeuttavaa osaketta, joista enää 400 on pelaavien osakkaiden käytössä. Ikääntymisen vaikutukset näkyvät ja suuntaus lienee kaikilla osakaskentillä sama. Hyvinkäällä ei ole yksittäisiä merkittäviä suuromistajia, mikä helpottaa päätöksentekoa. Kenttäyhtiöllä on siis keväisin edessään 450 pelioikeuden vuokraaminen markkinoinnin keinoin. Tänä vuonna ne kaikki kävivät kaupaksi, mutta miksi?
Mika Nieminen aloitti Hyvigolfin toimitusjohtajana vuonna 2007 ja muutaman tutustumisvuoden jälkeen käynnistyi strategiatyö, jossa hyödynnettiin omat vahvuudet. Erinomainen klubihenki ja usko yhdessä tekemiseen näkyy mm. kevättalkoissa, joissa on useimmiten noin 200 pelaajaa paikalla.

1. Kentän kunto
Vaikka kentän kunto on monen tekijän summa, on Hyvinkäällä onnistuttu siinä ilman suuria remontteja.
Yhtenä vuonna investoitiin leikkuriterien automaattiseen teroitusjärjestelmään ja se näkyi heti leikkuujäljessä. Kastelujärjestelmää on säädetty ja parannettu, greenien kasvukerroksia analysoitu jne. Kaikki ihan normaalilta kuullostavia toimenpiteitä, mutta ne on tehty hyvin.

2. Pelioikeuspooli
Hyvigolfin osakkaat voivat jättää pelioikeutensa yhteiseen pooliin kenttäyhtiön vuokrattavaksi. Heidän tulee ilmoittaa asiasta alkuvuodesta kirjallisesti yhtiölle määräpäivään mennessä. Käytännössä tai ainakin hyvin lähellä, Hyvigolfissa ei siis ole passiivisen osakkeen vastikepakkoa, koska jättämällä pelioikeuden pooliin, osakkaan ei tarvitse maksaa alkuvuodesta siihen liittyvää vastiketta. Mikäli kaikki pooliin jätetyt pelioikeudet menevät kaupaksi yhtiö saa vastikemaksut niistä, eikä pelioikeuden omistava osakas saa vastikelaskua lainkaan. Mikäli osa pelioikeuksista jää vuokraamatta, pelioikeuspoolin tulot jaetaan kaikkien siellä olevien kesken ja yhtiö laskuttaa erotuksen näiltä osakkailta. Tästä nerokkaasta järjestelmästä johtuen suurin osa vuokrapelioikeuksista päätyykin pooliin, jossa niiden hinnan määrittää yhtiö. Se estää tehokkaasti vuokrapelioikeuksien polkumyynnin. Yhtiön vastuulla on myös niiden markkinointi ja tänä vuonna kaikki siis saatiin vuokrattua. Pooli mahdollistaa myös erilaisten pelimahdollisuuksien tuotteistamisen, Hyvinkäällä esim. ensimmäisen, toisen ja kolmannen vuoden pelioikeuden uusille harrastajille tai jäsenille.

3. Kaksihintajärjestelmä
Hyvinkäällä alennettuun hintaan pelaavat vain sitoutuneet pelaajat. Edes osakkaan vieras ei saa alennusta (-30 euroa) ellei hänellä ole pelioikeutta. Sääntö koskee myös omia jäseniä, ellei ole pelioikeutta green fee on 75 euroa. Tällöin ainoa järkevä tapa pelata Hyvinkäällä on hankkia pelioikeus.
Entäs ne uudet harrastajat ja vähän pelaavat? Kuten edellisessä kappaleessa todettiin, pelioikeuspoolissa voi pelioikeuksista luoda erilaisia tuotteita. Hyvinkäällä on ns. matalan kynnyksen mahdollisuus uusille jäsenille ja harrastajille. Maksat ensimmäisinä vuosina selvästi vähemmän pelioikeudestasi, kunnes olet koukussa golfiin ja tunnet lajin omaksesi ja haluat maksaa täyden, 750 euron pelioikeusmaksun.
Niin ja ne satunnaiset, harvoin pelaavat, he maksavat Hyvinkäällä täyden green feen 75 euroa, piste.

4. Osakkaan edut – omalla nimetyllä pelioikeudella pelaavat
Hyvinkäällä on luotu jatkuvasti uusia etuja osakkaille. Niistä viereisellä palstalla listaus selvityksineen. Niistä ainakin junioripelioikeudet, Kultakortti ja kuntosali ovat sellaisia, joilla on merkitystä monille.

Miksi HyviGolf onnistui?
HyviGolfin onnistumiseen vaikuttivat kaikkien edellämainittujen lisäksi muutamat ulkoiset seikat. Sijainti kaupungin laidalla, jonne on helppo tulla vaikka polkupyörällä. Sijainti vaikuttaa myös golfissa, on helppo lähteä pelaamaan kun ajomatkaan menee vain 5 minuuttia. Kentän maineella on merkitystä ja Hyvinkää tunnetaan hyvähenkisenä klubina, jossa viime vuosina on kenttä ollut erinomaisessa kunnossa. Aktiivinen markkinointi, joka hyödyntää sosiaalisen median lisäksi henkilökohtaisia kontakteja kaupungin muihin yhdistyksiin. Laadukas junioritoiminta tuo lapsia ja heidän vanhempiaan paikalle ja siitä se sitten lähtee.

Kirjoittaja ei ole täysin objektiivinen Hyvinkään kentän suhteen, sillä olen espoolaisenakin Hyvigolfin osakas. Koska olen siitä niin äärimmäisen ylpeä, toivoisin tämän konseptin leviävän muillekin vastaaville kentille.

On aina mielenkiintoista kun joku poikkeaa valtavirrasta. Tässä tapauksessa Hyvigolf näyttää esimerkkiä niille, joilla ei oma usko riitä oikeasta hinnasta kiinnipitämiseen. Onhan se pitkä tie, kuten Mika Nieminen kertoo. Siihen on itse uskottava, ja se usko on siirrettävä henkilökuntaan, jäsenistöön ja osakkaisiin.

HYVIGOLF OY:n OSAKASEDUT 2015
Osakkeenomistajalla on mahdollisuus:
• varata lähtöaikoja 7 vrk aikaisemmin
• ostaa range -palloja 50 % alennuksella
• hankkia Kultakortti hintaan 150,- (mukana 25 kenttää)
• hankkia Etukortti hintaan 10,- (mukana n. 39 kenttää)
• käyttää yhtiön vuokrakärryjä veloituksetta
• käyttää Torikadun liikuntakeskuksen kuntosalia vuoden veloituksetta
• lunastaa ryhmäliikunnan vuosikortti Torikadulle hintaan 90€/vuosi
• ottaa junioripelioikeudet alle 18 v. lapsilleen ja lastenlapsilleen veloituksetta
• saada vieraan pelioikeudenhaltijan green feestä 10 € alennus

PRIME TIME: Prime time aikoina kentälle pääsee pelaamaan vain Hyvigolfin pelioikeudenhaltijat ja heidän vieraansa. Prime time -aikoja ovat keskiviikot kokonaisuudessaan sekä lauantait ja sunnuntait ennen klo 14:00. Poikkeuksena tähän sääntöön ovat avoimet kilpailut sekä Kultakortilla pelaavat henkilöt.

OHJEITA OSAKASETUIHIN LIITTYEN:
• osakasedut astuvat voimaan vasta sen jälkeen kun osakas on nimennyt pelioikeuden omaan käyttöönsä
• osakkeenomistajiksi rinnastetaan osakerekisteriin merkityn omistajan lisäksi hänen perheenjäsenensä, jotka nimetään pelioikeuden käyttäjiksi (first blood)
• yritysosakkeiden kautta osakkaiksi rinnastetaan yrityksen osakkaat, omistajat, hallituksen jäsenet ja työntekijät (silloin kun nimetty pelioikeuden käyttäjiksi)

• Yksi merkittävimmistä osakaseduista on Torikadun liikuntakeskuksen kuntosalin ilmainen vuosikortti (normaali hinta 350 €). Tämän lisäksi osakkailla on mahdollisuus lunastaa ryhmäliikunnan vuosikortti hintaan 90 € (normaali hinta 550 €). Vuosikortit ovat voimassa 1.5.2014- 30.4.2015, riippumatta siitä milloin vuosikortin itselleen rekisteröi.

• Kultakortti on osakasetu, jonka asiakastyytyväisyys on täysi sata! Kultakortin lunastanut osakas voi pelata yli 20 kentällä lähes rajoituksetta, ilman lisäveloitusta! Lisätietoja Kultakortista www.sgky.fi.

> takaisin uutisiin

KOMMENTOI

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:

Liity postituslistalle

SGK-LAKINEUVONTA
Suomen luontoystävällisin golfkenttä
BirdieTime
Matkailun teemanumero 2-18
Golfkenttien Some-näkyvyys
takaisin ylös