Ruoho on vihreämpää jäsenkentillä!

Uutiset

Näköalapaikalta Sporttitalosta!

kirjoittanut Antti Hiltunen | julkaistu 11.10.2017

Suomi Golf siirtyi vuoden vaihteessa uuteen aikakauteen, kun alan neljä suurta yhdistystä Suomen Golfliitto ry, Suomen PGA ry, Suomen Golfjohtajat ry ja Suomen Golfkentät ry lähentyivät muuttamalla yhteisiin toimitiloihin Helsingin Pitäjänmäelle. Yhteistyö on jo ensi metreillään osoittanut vahvuutensa ja hyötynsä; yhteistyö, tehokkuus ja viestintä ovat parantuneet merkittävästi. Yhteistyötä varmasti tarvitaan. Onhan meillä kaikilla kova yhteinen tavoite, 3300 uutta golfaria kauden 2018 aikana!

Viime vuosien keskustelua golfista on valitettavasti hallinnut golfosakeyhtiöiden ongelmat. Viesti on kuitenkin pääsääntöisesti ollut harhaanjohtava siinä mielessä, että on syntynyt mielikuva siitä, että kaikki golfosakeyhtiöt ovat ongelmissa ja jokaisella yhtiöllä on edessään pakollinen muutos. Näin asia ei tietenkään ole. On olemassa lukuisia erittäin toimivia yhtiöitä ja yhdistyksiä, joiden loistava taloudellinen asema sekä laadukas toiminta liian harvoin yltää otsikoihin. Mutta niinhän media nykyään toimii, että se mistä saadaan mehevimmät otsikot ja parhaat klikkiprosentit valtaa tilaa ja nousee esiin. Ei ole kuitenkaan kiistäminen, etteikö osalla yhtiöistä olisi muutokseen vaadittavat perusteet. Tässä SGK on tukena tuottamalla toimintamalleja muutokseen ja antamalla juridista apua. Yhtiöjärjestysmuutokset, yhtiön omien osakkeiden lunastuspykälä ja hoitovastikkeettomuus ovat isoja kokonaisuuksia, joiden läpiviemiseen on syytä olla yhtiökohtaiset sekä markkinatilanteen vaatimat perusteet myös pitkällä aikavälillä.

Olen itse usean golfyhtiön osakas ja tehnyt töitä golfyhtiöiden operatiivisessa johdossa sekä hallituksissa. Kannatan markkinaehtoista golfkenttätoimintaa, jota Suomessa on mielestäni aina harjoitettu. Kaupattava tuote on ollut golfosake tai vuokrapelioikeus. Vallitsevassa markkinatilanteessa usean golfkentän on ollut pakko siirtyä golfosakekaupasta vuokrapelioikeuskauppaan ja myöhemmin green fee -kauppaan, koska golfosakemarkkina ei ole toiminut golfareiden muuttuneen kulutuskäyttäytymisen vuoksi. Green fee -kauppa ei mielestäni ole kuitenkaan ainoa valittavissa olevista kehityssuunnista. Monella golfkentällä on tehty laskelmia, joissa ollaan tultu siihen lopputulokseen, että muutaman sadan euron hoitovastikkeen korotuksella voitaisiin varmistaa osakkeenomistajan vapaampi pelaaminen ilman green fee -myyntiin tai yritystapahtumamyyntiin asetettavia taloudellisia paineita. Osakkeen takaisinlunastaminen tarpeettomille osakkeille, hybridimalli, jossa hoitovastike on erotettu (ei poistettu!) pelaamisesta ja ketjuuntuminen muiden vastaavan toimintamallin kenttien kanssa voisi tukea ja lopulta tuottaa golfosakkeelle uuden toimivan markkinan.

Mihin suuntaan golf on menossa? Golfin potentiaalitutkimus marraskuulta 2017 osoittaa, että golfista eniten kiinnostuneita ovat millenniaalit! Sama tulos näkyy myös viime vuoden jäsentutkimuksessa. Meillä on siis toivoa tulevaisuuden suhteen, mutta parasta vapaa-aikaa -visio tarvitsee vielä markkinointipanostuksia lajin ulkopuolelta lajin pariin houkuttelemiseksi. Lajin sisällä me tiedämme kyllä hyvin lajin todellisen luonteen ja mahtavuuden.

Tämä on Honour-lehden 20. numero, ja on suuri kunnia kirjoittaa lehteen SGK:n toimitusjohtajan roolissa. Haluan kiittää Jukka Rimpiläistä, joka on luonut lehden, jota ainakin itse luen mielenkiinnolla kannesta kanteen. Lehdessä pureudutaan golfiin ainutlaatuisesta näkökulmasta; golfkenttien toimintaolosuhteiden näkökulmasta.

Yhteistyössä kohti golfkesää 2018!

> takaisin uutisiin

KOMMENTOI

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:

syy nykyiseen tilanteeseen

Olisikohan syy nykyiseen tilanteeseen se, että jäsenyys vapautettiin 10 vuotta sitten golfliiton suosituksesta. Golfliittohan halusi vain jäsenmaksurahaa, eikä miettinyt asiaa lainkaan osakkaan kannalta.

- kirjoittanut pentti sirola | 24.10.2016

Liity postituslistalle

SGK-LAKINEUVONTA
Suomen luontoystävällisin golfkenttä
BirdieTime
Matkailun teemanumero 2-18
Golfkenttien Some-näkyvyys
takaisin ylös