Ruoho on vihreämpää jäsenkentillä!

Uutiset

Hirsalan ja Peuramaan fuusiosuunnitelmasta keskustellaan!

kirjoittanut Jukka Rimpiläinen | julkaistu 13.12.2015

Jo useampaan kertaan luetellut golfalan suurimmat haasteet, osakkaiden ikääntyminen, uusien sukupolvien sitoutumattomuus, pelioikeuksien jälkimarkkinoiden vähäisyys, pelikierrosten väheneminen, nykyihmisten ajankäyttö ja kiihtyvä kilpailu vapaa-ajasta, ovat puhuttaneet alan päättäjiä.

Talouden taantuman aikaansaamat lisähaasteet, joissa golfosakkeita myydään perinnän ulottumattomiin ovat nekin peikkona alalla. Uusia ideoita ja ratkaisumalleja etsitään profiloitumisen kautta, mutta tällä hetkellä kisa pelaajista on syöksymässä hinnalla kilpailuun. Onneksi muunkinlaisia ratkaisumalleja on ilmassa.

Maailmalta mallia
Julkisuudessa jo esitelty Hirsala Golfin ja Peuramaa Golfin fuusiosuunnitelma herättää ensi kuulemalta ihmetystä, mutta pian alkavat uudet kellot soida. Projekti onkin rohkea suunnannäyttö tilanteessa, jossa tulevaisuuteen pitää reagoida nyt eikä vasta sitten kun se on myöhäistä. Ruotsissa on jo "Operaattoreita", jotka omistavat useita kenttiä ja vastaavaa toimintaa on muuallakin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Useiden kenttien yhtäaikaisella hallinnoinnilla saadaan varmasti merkittäviä kustannussäästöjä ja ennen kaikkea toiminnallista tehokkuutta. Tavoitteena on erottaa omistaminen ja pelaaminen, ja varmistaa kenttien tulevaisuus myös tuleville vuosikymmenille.


Keskustelut etenevät – päätösten aika on vasta myöhemmin
Ulkopuolisen konsultin tekemä suunnitelma esiteltiin ensin sekä Peuramaan että Hirsalan kenttäyhtiöiden hallituksille, joiden mielestä ajatusmallia tuli viedä eteenpäin. Joulukuun alussa järjestettiin erilliset keskustelutilaisuudet kenttien osakkaille, joille samalla avattiin suunnitelmaa. – Tilaisuudessa käytettiin voimakkaitakin kannaottoja, kertoo Peuramaa Golf Oy:n hallituksen puheenjohtaja Raoul Bergman. – Oli tietysti oletettavaakin, että suunnitelma herättää voimakkaita tunteita, mutta näiden tilaisuuksien jälkeen keskustelua jatketaan ja varsinaisia käytännön ratkaisumalleja aletaan miettiä. Mitä pelaaminen maksaisi ja millainen olisi yhteenliittymän ansaintamalli. Maailma on joka tapauksessa muuttunut, joten tämäkin kortti on katsottava, oli kokousten jälkeinen mielipide, korostaa Bergman. – Tammikuun puolivälin tienoilla keskusteluja jatketaan, hän lisää.

Pakkovastikkeesta luopuminen ydinasia
Raoul Bergmaan korostaa useaan otteeseen, että nyt vasta keskustellaan ja tehdään selvityksiä, mitään päätöksiä ei ole tehty. Ydinkysymys on pakkovastikkeesta luopuminen ja markkinavetoinen toiminta. – Ei golfin pelaaminen ole loppumassa, kunhan harrastajille luodaan siihen kunnon edellytykset, toteaa Bergman.
Uusia, joustavia pelaamisen malleja on tuotettava, jotta se kiinnostaisi myös aloittelijoita. Yhtiöjärjestyksen päivittäminen tapahtuisi todennäköisesti fuusion yhteydessä ja poistaisi monia ongelmia, joita kenttäyhtiöt kohtaavat. Pitkällä aikavälillä kenttien golfosakkeista suurin osa päätyisi yhtiön omistajien haltuun, jolloin yritystä voisi pyörittää sillä tasolla kuin mitä tahansa muutakin yritystä. Päätöksenteostakin tulisi nopeampaa, nykyisten yhtiökokousten määrittämän aikataulun sijaan.

Kuka ehtii ensin?
Hirsala ja Peuramaa eivät ole ainoita, jotka ajattelevat, että markkinavetoinen golfyhtiö voisi jopa tuottaa voittoa osakkailleen. Yhteenliittymiä ja synergiaetuja etsitään myös muissa yhtiöissä ja on mielenkiintoista nähdä kuka ehtii ensin. Pääkaupunkiseudulla riittää pelaajia ja siellä yhteenliittymät ja fuusiot ovat todennäköisiä. Ruuhka-Suomen ulkopuolella kentät joutuvat miettimään muita ratkaisuja, sillä totuus on, et-teivät golfarit jatkossakaan aja 30 minuuttia kauempaa pelipaikalle.
Hirsala ja Peuramaa sijaitsevat fyysisesti vierekkäin Valtatie 51:n varrella, linnuntietä noin kolmen kilometrin päässä toisistaan. Miten kaksi aivan eri profiilin kenttää löytää yhteisen sävelen, jää nähtäväksi. Keskusteluyhteys on kuitenkin avattu ja kaikki osapuolet ja me sivustaseuraajat toivomme avointa ja asiallista keskustelua, sillä siitä hyötyy koko toimiala.

> takaisin uutisiin

KOMMENTOI

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:

Liity postituslistalle

SGK-LAKINEUVONTA
Suomen luontoystävällisin golfkenttä
BirdieTime
Matkailun teemanumero 2-18
Golfkenttien Some-näkyvyys
takaisin ylös