Ruoho on vihreämpää jäsenkentillä!

Uutiset

Golfosakkeiden hämäräkauppiaat saatava kuriin!

kirjoittanut Jukka Rimpiläinen | julkaistu 28.09.2015

SGKY:n puheenjohtaja- & toimitusjohtajapäivä Laukaan Peurunkagolfissa 10.8.2015

Golfosakkeiden hämäräkauppiaat saatava kuriin!

SGKY-kenttäyhtiöiden hallitusten puheenjohtajat ja toimitusjohtajat kokoontuivat Kylpylä Peurunkaan keskustelemaan ajankohtaisista aiheista. Ja vaikka matka oli monelle pitkä, vastuuhenkilöitä saapui runsaasti paikalle, sillä nyt keskusteltiin kaikkia kiinnostavista aiheista.

Tilaisuuden avasi SGKY:n toimitusjohtaja Lassi Kiviniemi pyytämällä osallistujilta lyhyet raportit kuluneesta kesästä. Kylmästä alkukesästä johtuen odotukset olivat negatiiviset. Kenttien toimitusjohtajien puheenvuoroissa moni kenttä oli kuitenkin kirinyt alkukesän vajetta kiinni. Vaihtelut eri kenttien välillä olivat huomattavia, sateet olivat osuneet toisille kentille muita useammin. Keskiarvo lienee, että hieman ollaan pelikierroksissa miinuksella. Upea elokuu tosin auttoi kenttiä ja lopulliset tulokset kaudesta saadaan FGMA:n tuottamasta taloudellisesta tutkimuksesta, joka valmistuu kauden päätteeksi.

Kenttien tilanteet 5.8. toimitusjohtajien suulla
– Kasvua on kohtuullisesti pelitilastoissa, vaikka sateita saatiinkin runsaasti. Muutimme pelilippukäytäntöä, joka kasvatti green fee -tuottoja 28 %. Kaikilla mittareilla mennään edellä budjettia, josta olemme nöyrän kiitollisia, kertoi kentän toimitusjohtaja Keski-Suomesta.
– Pelikierrosmäärä on tällä hetkellä noin 16 547, eli miinusta noin 10 % edellisvuoteen. Green fee- ja rangetuotot ennallaan. Positiivinen asia sen sijaan on, että pelioikeuksien kysyntä on jatkunut hyvänä, kertoo toimitusjohtaja Etelä-Suomesta.
– Kaksi kuukautta on satanut vettä, josta syystä meillä on ollut hiljaista. Viime vuotta ollaan jäljessä noin 8000 euroa, harmitteli eräs toimitusjohtaja.
– Viime vuoden malliin mennään, hieman vähemmän on ollut pelaajia ja pelikierroksia. Kenttä on ollut erinomaisessa kunnossa, mutta päivävaihtelut ovat suuria, kertoi toinen.
– Viime vuotta olemme vain prosentin perässä. Alkukausi oli tahmea, mutta olemme saaneet sitä kirittyä kiinni. Saimme ravintolaamme uuden vetäjän, mikä on otettu positiivisesti vastaan ja ravintolan myynti on kasvanut noin 30 %, kertoi pk-seudun toimitusjohtaja.
– Kierrosmäärät kasvaneet noin 10 % viime vuoteen verraten ja kierroksista noin 70 % on green fee -pelaajia, kertoi toinen pk-seudun edustaja.
– Vaikea verrata kenttäremontin takia aiempiin vuosiin. Säät ovat vaikuttaneet varsinkin green fee -pelaajiin, joita on siis ollut odotettua vähemmän. Olemme jäljessä budjetista, harmitteli Länsi-Uudenmaan edustaja.
– Muutama prosentti miinusta viime vuoteen, green fee -pelaaminen kasvussa, josta syystä kassavirta plussalla, paljasti eteläisen Keski-Suomen toimitusjohtaja.
– Kasvua pelikierroksissa kentillämme noin 5 %, ja plussana myös ettei alkukauden aikana ole tarvinnut käyttää sähköa kasteluun ja siitäkös sertifikaatti tykkää, iloitsi Länsi-Uudenmaan edustaja.
– Pientä kasvua pelikierrosmäärissä, sen sijaan jäsenmäärä hieman laskussa, totesi lähellä pk-seutua oleva toimitusjohtaja.
– Kierrosmäärät kasvussa ja kultakorttilaiset piristävät ensimmäistä kautta toimintaamme. Ravintolassa uudet vetäjät, eli hyvillä mielin ollaan, esitti etelä-suomalaisen kentän edustaja.
– Hiukan kierrosmäärät laskussa, kylmä kevät hiljensi. Ravintolaa pyöritämme nyt itse ja se toimii plussalla. Kenttäuudistus saanut hyvää palautetta ja jäsenmäärä on hienoisessa kasvussa, totesi lomalaisia palvelevan kentän edustaja.
– Hyvä kausi, vaikka on satanut paljon. Gf-tuloissa hieman perässä, mutta muut luvut plussalla, myös ravintola, kertoi kentän edustaja Hämeestä.
– Kesä-heinäkuussa tullut 300 mm vettä, josta syystä olemme 10 % perässä kierrosmäärissä. Jopa omat osakkaat ovat kiertäneet kentän – kaukaa, harmitteli eräs.
– Kaikki tunnusluvut menevät ylöspäin, joten kaikki hyvin, kertoi Itä-Suomen edustaja.
– Kausi alkoi 26.2. budjetissa ollaan, mutta kesä-heinäkuu oli pettymys, kertoi Länsi-Suomen edustaja.
– Kaksi vuotta tehty kenttäremonttia, ravintoloitsija vaihtui ja sateet vaikuttivat, jolloin alkukesä oli hiljainen. Tällä hetkellä kaikki on hyvin, ravintolakin nyt 20 % edellä, ynnäsi kentän edustaja Hämeestä.
– Muutama prosentti plussaa pelimäärissä ja kenttä on hyvässä kunnossa. Onneksi sataa, sillä ukkonen hajotti kastelujärjestelmän, naureskeli toimitusjohtaja rannikolta.
– Ravintola otettiin omaan käyttöön ja siitä on saatu hyvää palautetta. Pelikierrosmäärissä ollaan edellisvuoden vauhdissa, totesi toimitusjohtaja Hämeestä.


Lyhyt katsaus toimialaan
SGKY:n hallituksen puheenjohtaja, Hans Weckman antoi lyhyen katsauksen toimialaan. – Yritystapahtumat ja sponsorit ovat hupenemassa, lieneekö syynä verotuksen muutos, jossa yritysten järjestämien sidosryhmätapahtumien kustannusten vähennysoikeutta kiristettiin, arveli Weckman.
– Peliliput, alennuskortit ja muut, yritetään päästä niistä eroon, sillä niiden määrä on jo karannut käsistä, hän arveli. Taantumassa huolena on myös se, riittävätkö kenttien rahat enää investointeihin ja perusparannushankkeisiin. Ruuhka-Suomessa on Weckmanin mielestä mietittävä osakepelaamisen lisäksi muitakin pelimuotoja.
– Golfliitto päivittää Suomi Golfin strategiaa ja siinä on kaikki alan tahot mukana, SGKY mukaanlukien. Kärkiteemoissa ovat ensimmäistä kertaa mukana suorituspaikat ja sitä kautta kenttäyhtiöt. Suomen Golfliiton sääntöuudistus on myös tekeillä ja SGKY:llä olisi mahdollisuus liittyä jäseneksi. Onko jäsenyys mielekäs, sillä strategiaprosessi on ainakin toistaiseksi ollut seura- ja pelipainotteinen, pohti Weckman. – Kenttäyhtiöiden tulee pitää itsestään huolta ja meidän tulee toimia yhteistyössä. SGKY ajaa joka tapauksessa kenttäyhtiöiden asiaa kaikilla forumeilla ja sen oma strategia ja sääntöuudistus esitellään syyskokouksessa marraskuun lopulla. Hyvien valintojen ja päätösten avulla meillä on tulevaisuus, päätti SGKY:n hallituksen puheenjohtaja, Hans Weckman.

Pelaamisen hinta – case Hyvinkään Golf
Pelaamisen hintaan liittyviä esimerkkejä käsiteltiin Honour-lehden julkaisupäällikön, Jukka Rimpiläisen esityksessä. Nähtävillä on kaksi eri suuntausta, mutta lopulta kysymys lienee kenttien profiloitumisesta. Kaikille kaikkea -ratkaisu ei toimi, sillä se pilaa hintamielikuvan pelaamisesta. Internetin ja sosiaalisen median ansiosta halpoja hintoja on helppo löytää. Jukka on myös osakkaana Hyvinkään Golfissa ja esitteli yhdessä Mika Niemisen kanssa tehdyn esityksen toisenlaisesta näkökulmasta. Kun kenttäyhtiö suosii tiukasti sitoutunutta pelaamista, jää ainoaksi keinoksi pelata osakkeella tai vuokrapelioikeudella. Hyvinkään Golfissa kaikki pelioikeudet on tällä kaudella vuokrattu. Lue Case Hyvinkää sivulta 26.

Hämärämiehet kuriin

Oikeudenkäynnit golfalalla
Ikävät asiat oli nyt nostettava esille puheenjohtaja & toimitusjohtajatapaamisessa, sillä kaikkien on hyvä tietää millaisia juttuja on käynnissä, ketkä niiden taustalla ovat ja millaisiin toimiin eri kentillä on ryhdytty. Keräämme siis aktiivisesti tietoa ja hyödynnämme jo tehtyjä toimenpiteitä. Näissä tapauksissa esitämme kentät anonyymeinä.

• Erään etelä-suomalaisen kenttäyhtiön B-osakkeeseen liittyvät kolme nimeämätöntä pelioikeutta päätettiin hallituksen päätöksellä muuttaa nimetyiksi. Käräjille jouduttiin, sillä kantajien mukaan hallituksella ei olisi ollut oikeutta päättää asiasta. Vedottiin myös vakiintuneeseen käytäntöön sekä osakkaiden yhdenvertaisuusperiaatteeseen. Käräjäoikeus päätti asian golfyhtiön eduksi perustein, että yhtiön hallituksella on oikeus, jopa velvollisuus tehdä päätöksiä, jotka edistävät yhtiön tilannetta muuttuneessa ajassa. Kantajat ovat ilmoittaneet valittavansa päätöksestä ja käsittely jatkuu.

• Toisen yhtiön oikeusjuttu lähti muutosesityksestä, jossa pelilippujen vaihto-oikeutta pienennettiin, mutta korvaukseksi annettiin junioripelioikeus. Yhtiökokous teki ehdotetun päätöksen. Yhtiön vastine annettiin elokuun loppuun mennessä. Kantaja vetoaa vakiintuneeseen käytäntöön. Kenttäyhtiön ongelma on ollut pelilippujen myynti lähellä kenttää, tehden green fee -myynnin mahdottomaksi. (Pelilippujen vähennyksellä tämän kesän green fee -tuotot ovat nousseet lähes 40 %, mikä lienee lopulta kaikkien yhtiön osakkaitten etu. Toim. huom.)

• Etelä-Suomessa ovat hämärämiehet ottaneet vastaan golfosakkeita maksua vastaan. 17 eri kenttäyhtiötä on nyt liittynyt asiassa yhteen, josta syystä keskusrikospoliisin talousyksikkö on ottanut asian hoitaakseen. Asialla on yksikön mielestä jo yhteiskunnallistakin merkitystä, koska tapauksia on näin runsaasti. SGKY-jäsenkentät päättivät perustaa työryhmän selvittämään eri yhtiöistä löytyviä valeostoja ja henkilöitä niiden takana. Tämä leikki on saatava loppumaan. Eräänlaisena Suomen ennätyksenä voidaan pitää sitä, että eräs golfosakas maksoi hämärämiehelle 2900 euroa päästäkseen osakkeestaan eroon.
Kuka tahansa voi myydä osakkeensa pois, se on selvää. Kyseenalaiseksi se muuttuu siinä vaiheessa, jos myyjä tietää ettei ostajalla ole aikomustakaan huolehtia osakkeeseen liittyvistä velvoitteista. Kenttäyhtiöt eivät voi olla puuttumatta tällaisiin kauppoihin, koska kyseessä on koko yhtiön edun valvonta. Turvallisinta on hyväksyttää jokainen kauppa kentän vastuuhenkilöillä, jolloin vältytään ikäviltä jatkotoimilta.

• Huomattava määrä kenttäyhtiön osakkeita myytiin ulkomaiselle yhtiölle, jonka omistajaa on yritetty sieltä tuloksetta löytää. Laki paratiisisaarella on rakennettu niin, ettei ihmistä yrityksen takaa löydy, eikä siten oikeudellista haastetta voida esittää. Golfosakkeitten myyjiä vastaan saatiin nostettua kanne 11 käräjäoikeudessa vuoden 2014 vastikkeiden maksusta. Jo kahdessa niistä vastaajat tuomittiin maksamaan sekä vastike että omat ja kantajan oikeudenkäyntikulut. Erään vastaajan kuluiksi syntyi oikeudenkäyntikulujen jälkeen noin 50 000 euroa, kun alun perin kyseessä oli muutaman satasen vastikemaksu. Siitä valitettiin hoviin, joten asian käsittely jatkuu.

> takaisin uutisiin

Golfosakkeiden hämäräkauppiaat saatava kuriin!

KOMMENTOI

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:

Hämäräkaupat

Hämäräkaupat loppuvat heti, kun vastikemaksusta päästään eroon, jos osakas ei pelaa. Tämä kurinpalautus kampanja on tyrehdyttänyt lähes kokonaan osakekaupat. Ainakaan minun tuttavapiirissäni ei ole yhtään niin hullua, että ostaisi osakkeen, kun siitä saa ikuisen riesan jopa perillisille. Tämä asia laukeaa vasta, kun näistä pakollisista maksuista päästään eroon. Yhdistykset ovat tehneet todella karhunpalveluksen koko lajille tämä jääräpäisyyden vuoksi.

- kirjoittanut Manninen Tarmo | 09.10.2015

Liity postituslistalle

SGK-LAKINEUVONTA
Suomen luontoystävällisin golfkenttä
BirdieTime
Matkailun teemanumero 2-18
Golfkenttien Some-näkyvyys
takaisin ylös