Ruoho on vihreämpää jäsenkentillä!

LaGomera

Kanariansaarten lintukoto La Gomera

Suunnitteletko pakoa syksyn sateilta tai kaipaatko piristystä talven pimeyteen? Lähde golflomalle luonnonkauniille La Gomeran saarelle! Kanariansaarten toiseksi pienin saari tarjoaa idylliset puitteet rauhalliseen ja kiireettömään lomanviettoon. Aurinkoinen ja lämmin ilmasto mahdollistaa golfaamisen ympäri vuoden, mutta talvikuukaudet tarjoavat erityisen miellyttäviä pelikelejä. Tecina Golf hurmaa pelaajan ainutlaatuisilla korkeuseroilla sekä mykistävillä maisemilla.

La Gomeran saari on halkaisijaltaan vain noin 22 kilometriä ja vaikka kohde sijaitseekin suosittujen turistisaarten naapurissa, on se onnistunut säilyttämään autenttisen ja lämminhenkisen tunnelmansa. Kohteen valtti on sen vaihteleva luonto, joka tarjoaa nähtävää karuista vuoristoista trooppisiin puutarhoihin. PGA Pro Tapio Sillanpää on vieraillut La Gomeralla lukuisia kertoja ja kuvailee jylhänkaunista saarta ennen kaikkea rauhoittavaksi. Kohde sopiikin erityisen hyvin omaa rauhaa ja hiljaisuutta kaipaaville matkailijoille. Sillanpäätä houkuttelevat kohteeseen vuodesta toiseen luonnon ja rauhan lisäksi tasokas majoitus sekä kokemisen arvoinen huippugolfkenttä.


Tecina Golf – Donald Steelin upea luomus
Vuonna 2003 avattu La Gomeran ainut golfkenttä, Tecina Golf (18 r., Par 71, 6291 m), on yksi Espanjan parhaista. Kentän sijainti, ilmasto, suunnittelu ja peli-ilo muodostavat yhdessä houkuttelevan kokonaisuuden, jonka pelaa mielellään useammankin kerran. Kenttä sijaitsee jyrkänteen harjalla La Gomeran eteläosassa. Jokaiselta väylältä on näkymä merelle ja osalta voit ihailla myös naapurisaari Teneriffalla kohoavaa tulivuori Teideä. Kentän on suunnitellut tunnettu golfarkkitehti Donald Steel, joka on luonut vaihtelevan ja mielenkiintoisen golfkokonaisuuden. Kentän pohjana oleva hiekka on tuotu Afrikasta saakka ja rakentamisessa on muutenkin panostettu laadukkaisiin materiaaleihin.

Kentästä ainutlaatuisen tekevät sen korkeuserot: ykköstii on 175 metriä korkeammalla kuin viimeisen reiän viheriö ja kenttä pelataan laskeutuen väylä väylältä lähemmäs merta sekä Tecinan laaksoa. Jokainen väylä on edellistä hieman alempana ja kenttä kulkee serpentiinimäisesti alamäkeen. Pelatessa ei siis tule jyrkkiä nousuja ylämäkeen. Greenit ovat suuria ja kenttä sopii eri tiiauspaikkavaihtoehtojen vuoksi niin lempeään lomagolfiin kuin haastavampaankin kierrokseen. Tecina Golfissa on järjestetty vuodesta 2009 vuosittain Challenge Tourin osakilpailu, joten kentästä saa tiiauspaikan valinnalla tehtyä hyvinkin haastavan.Sillanpää kertoo mieleenpainuvimman väylän olevan numero 10. Tiiltä on huikeat näkymät merelle ja greeni näyttää leijuvan meren päällä, vaikka on todellisuudessa kilometrin päässä rannasta. Greenien lukemisessa vaaditaan jonkin verran tarkkuutta, sillä bermudaruoho saattaa yllättää eikä pallo aina kulje suunnitellusti. Merenrantasijainnistaan huolimatta tuuli ei vaikuta peliin niin paljon, kuin voisi olettaa.

Tecina Golfista löydät kattavat harjoittelualueet sekä golfakatemian. Klubitalossa sijaitsevat kahvila, pro-shop sekä pukuhuoneet. Hotellilta ja klubitalolta on maksuton kuljetus ykköstiille.

Majoitusta trooppisen puutarhan syleilyssä
Tunnelmallisen Playa Santiagon kylän kupeesta löytyy todellinen keidas runsaiden puutarhojen suojista. Hotel Jardin Tecina sijaitsee jyrkänteen huipulla, sata metriä merenpinnasta, tarjoten nautinnollisen ympäristön majoitukselle. Täällä nautit Atlantin aaltojen huminasta, kevyestä merituulesta iholla sekä pysäyttävistä maisemista merelle. Hotellia ympäröi trooppinen puutarha, josta löytyy kymmeniä kasvilajeja ympäri maailman. Puutarha on lukuisten eri lintulajien koti ja täällä voit bongailla harvinaisempiakin lajeja. Hotellilla on myös banaaniviljelmiä golfkentän ja majoitusrakennusten ympärillä.
Hotellin rakennukset edustavat perinteistä kanarialaista arkkitehtuuria ja sulautuvat harmonisesti ympäröivään luontoon. Hyvä varustelutaso sekä viihtyisä sisustus takaavat mukavan majoituksen ja huoneissa oleva terassi tai parveke viimeistelee täydellisen lomanautinnon. Näköalat huoneista ovat joko suoraan tai osittain puutarhaan, uima-altaalle tai merelle. Hotelli tarjoaa erilaisia huonevaihtoehtoja ja voit huonetyypin valinnalla vaikuttaa siihen, että saat juuri itsellesi mieluisan maiseman.

Hotel Jardin Tecinan omistaa norjalainen liikemiessuku, joka ylläpitää hotellia pääasiassa syntyhistoriaansa liittyvistä syistä. Norjalainen rahtipohatta Fred Olsen päätti aikoinaan ryhtyä kasvattamaan La Gomeralla tomaatteja ja banaaneja kuljettaakseen niitä Pohjois-Eurooppaan. Lopulta Olsen ihastui La Gomeraan niin paljon, että asettui perheensä kanssa asumaan saarelle. Nykyään yritys on saaren suurin työnantaja, keskittyen pääasiassa turismiin ja lauttaliikenteeseen.
Mikäli satut takkahuoneeseen samaan aikaan hotellissa asuvan hollantilaisen kasvitieteilijä Hansin kanssa, kuulet takuulla jännittäviä tarinoita omistajasuvun historiasta. Hansin kanssa kannattaa lähteä myös kierrokselle puutarhaan, sillä hän tietää äärimmäisen paljon alueen kasvillisuudesta. Mies on entinen opettaja, joka menetti aikoinaan sydämensä La Gomeralle ja paikalliselle neidolle, päätyen asumaan saarelle pysyvästi.

Moni lomailee La Gomeralla viikon, mutta kohde sopii hyvin myös kahden viikon tai jopa kuukaudenkin lomalle, mikäli kaipaat todellista irtiottoa arjesta. Hotellilta on kävelymatka Playa Santiagon kylään, josta löytyy ruokakauppa, apteekki, ravintoloita, baareja ja kaikki peruspalvelut mukavaan lomanviettoon.


Historiaa, herkullisia makuja ja vanha vihellyskieli
La Gomeran saari on historiallisesti merkittävä, sillä se oli tutkimusmatkailija Kolumbuksen viimeinen etappi Euroopassa ennen Amerikan valloitusta vuonna 1492. Vaikka tarkoitus oli viipyä La Gomeralla vain muutama päivä täyttämässä ruoka- ja tarvikevarastot ennen valtameren ylitystä, vietti Kolumbus tarinan mukaan saarella peräti kuukauden ihastuttuaan leskeksi jääneeseen kreivittäreen. Kolumbus vieraili saarella ainakin kolme kertaa tutkimusmatkoillaan ja San Sebastiánin satamassa sijaitseva talo, jossa tutkimusmatkailija tiettävästi majoittui, on nykyään suosittu nähtävyys.

Paikallinen viini on persoonallista ja se yhdistetään usein tapas-tyyppisiin juusto-, porsas- ja vuohiannoksiin. Muita alueen erikoisuuksia ovat juustolevite almogrote, jamssimuhennos sekä palmuista puristettu siirappi miel de palma. Erityisherkkua saarella ovat papukaijakalasta valmistetut ruokalajit sekä Gomeran kaviaari, joka valmistetaan makrillin mädistä. La Gomera on erityisen tunnettu erilaisista leivonnaisistaan, joissa käytetään raaka-aineena ainutlaatuisen makuista palmuhunajaa.

Sillanpää suosittelee maistamaan perinteisiä ”ryppyperunoita” eli papas arrugáseja Mojo-kastikkeella sekä lammas- ja kala-annoksia. Hotel Jardin Tecinan buffetissa on tarjolla paikallisia perinneruokia, mutta makuhermoja kannattaa käydä hellimässä myös hotellin ulkopuolella. Sillanpää vinkkaa, että erityisen hyviä mereneläviä tarjoilevat rannikkokylien pikkuravintolat. Playa Santiagon rantakadulla on eräs erityisen tunnelmallinen luolaravintola, La Quevita, joka on Sillanpään mukaan yksi saaren parhaimpia ravintoloita.

La Gomera on tunnettu myös ainutlaatuisesta vihellyskielestään, jota kutsutaan nimellä el silbo. Kieli on toiselta nimeltään Silbo Gomero eli Gomeran vihellys. Sitä käytettiin aikoinaan laaksojen ja rotkojen yli kommunikoinnissa, sillä vihellyksillä voitiin viestiä jopa viiden kilometrin päähän. Nykyään saarella matkustaville järjestetään vihellysesityksiä, joissa voit itse kuulla, kuinka moniulotteinen kieli Gomeran vihellys on. Kyseessä on viheltäen ”puhuttu” versio Espanjan Castilianin murteesta. Vihellys on nykypäivänä pakollinen oppiaine paikallisissa kouluissa, sillä saarella halutaan varmistaa vanhan kielikulttuurin säilyminen jälkipolville.

Sademetsä keskellä saarta
Mikäli haluat kokea La Gomeralla muutakin kuin golfia, kannattaa lähteä tutustumaan saareen vaeltaen tai pyöräillen. Vaelluksia on eri tasoisia, joten jokaiselle löytyy varmasti omalle kunnolle sopiva reitti. La Gomeran suuret korkeuserot sekä lukuisat laaksot ja rotkot luovat unohtumattomat maisemat eri puolille saarta.
Sillanpään mukaan La Gomeran näköalapaikat ovat huimia ja ehdoton käyntikohde loman aikana on saaren tunnetuin nähtävyys, Garajonayn kansallispuisto ja sademetsä, joka on yksi Euroopan vanhimmista metsistä. Puistosta löytyy myös saaren korkein huippu, Alto de Garajonay, joka usein hukkuu utuisen pilvimeren sekaan. Kansallispuiston ilmasto on trooppinen ja siellä on usein sumuisen kosteaa, mikä luo alueelle taianomaisen tunnelman. Saarella on useita endeemisiä kasvi- ja eläinlajeja, kuten La Gomeran lisko, joka on yksi maailman uhanalaisimmista eläimistä. Golfkentällä näet harvemmin näitä jättiläisiä, mutta saatat sen sijaan törmätä pienempiin liskolajeihin sekä jäniksiin.

La Gomeralla kulkee vain harvakseltaan paikallisbusseja, joten kannattaa vuokrata auto tai maastopyörä, mikäli haluaa lähteä tutustumaan kohteeseen hotellin ulkopuolelle. Sillanpään mukaan suomalainen pärjää liikenteessä hyvin, sillä tiet ovat hyvässä kunnossa. Toki suuret korkeuserot ja serpentiinitiet voivat tuntua hurjilta, mutta paikalliset ajavat yleensä rauhallisesti ja hyvin. Toinen vaihtoehto on ottaa porukalla tilataksi ja lähteä sillä tutustumaan alueeseen. La Gomeran pääkaupunki San Sebastían on pikemminkin kylä kuin kaupunki, mutta siellä on kuitenkin muutamia nähtävyyksiä ja voit myös ihastella perinteistä kanarialaista arkkitehtuuria.

Lomalla kannattaa käydä vierailemassa Mirador de Abrantelle, joka on suuri lasinen näköalapaikka La Gomeran pohjoisrannikolla. Täältä koet häikäisevät maisemat Atlantille, banaaniviljelmien ympäröimään Agulon kaupunkiin sekä tulivuori Teidelle. Myös luonnonnähtävyys Los Organos on kokemisen arvoinen. Basalttisten pylväiden muodostama monumentti on nähtävissä kokonaisuudessaan vain mereltä käsin. Täällä voit hyvällä onnella nähdä myös valaita tai delfiinejä.

Täydellinen lomakohde rauhaa rakastavalle
La Gomera on ennen kaikkea rauhan ja rentoutumisen tyyssija. Yöelämää kohteessa ei juuri ole, vaan voit keskittyä nauttimaan luonnon rauhasta ja hiljaisuudesta. Mikäli kaipaat lomallesi kuitenkin vähän menoa ja meininkiä, yhdistä kaksi kohdetta ja vietä osa lomasta La Gomeran lintukodossa ja osa Teneriffan turistikaupunkien sykkeessä.

Kohteeseen pääset parhaiten lentämällä Teneriffan eteläiselle kentälle ja ottamalla Los Cristianosin satamasta lautan La Gomeralle. Lentoaikataulut kannattaa täsmätä lautta-aikataulujen mukaan, jotta odotusaika jää mahdollisimman lyhyeksi. Lauttavuorojen määrä vaihtelee hieman päivän mukaan, mutta niitä kulkee kuitenkin vähintään kolme päivässä. Matka saarten välillä kestää noin 45 minuuttia ja voit samalla ihailla Kanariansaaria uudesta näkökulmasta. Erityisesti tulivuori Teidestä saa upeat lomakuvat mereltä käsin. Lautalla on kahviloita, lasten leikkipaikka ja muita palveluita, mikäli kaipaat lauttamatkan ajaksi tekemistä. Teneriffalle lentävät useat lentoyhtiöt.

La Gomera hurmaa rauhalla, upealla luonnolla ja lempeällä ilmastolla. Iso osa saarelle matkustaneista palaa sinne vuosi toisensa jälkeen nauttimaan kiireettömästä lomasta. Tässä sinulle jokavuotinen pakopaikka talven kynsistä – lähde La Gomeralle ja lumoudu!

Teksti: Priska Autio

Kymppigreeni päivänvalossa.

Kymppigreeni auringonlaskussa.

Tecina Golfin kolmosväylän greenialue.

Hotel Jardin Tecinan valoisa hotellihuone.

Beach Club Laurel, rauhalliseen illanviettoon.

www.golfpassi.fi

Liity postituslistalle

SGK-LAKINEUVONTA
Suomen luontoystävällisin golfkenttä
BirdieTime
Matkailun teemanumero 2-18
Golfkenttien Some-näkyvyys
takaisin ylös