Ruoho on vihreämpää jäsenkentillä!

Henkinen valmennus

TALVIHARJOITTELUN sielu ja sydän

Mikä tekee talviharjoittelusta hyödyllistä? Mikä tekee siitä niin tärkeää, että luultavasti sinäkin tunnistat, että se olisi vähintäänkin jotain, mitä sinun ”pitäisi” tehdä, jotta voisi seuraavana keväänä ja kesänä menestyä viheriöillä...vaikka ehkä vielä emmitkin sopivimman harjoitusajan valintaa?

Talviharjoittelun parasta antia ei ole se, että voit osoittaa olevasi kunniallinen golfari harjoitellessasi säännöllisesti... että saat hakattua pakollisen korillisen palloja viikossa... tai edes että mahdollisesti sen täydellisen swingin tai osuman saaminen lyöntiisi. Kaikki nämä toki ovat hyviä juttuja sinänsä, ja luultavasti auttavat sinua tulevien pelien kanssa. Talviharjoittelun ydin ja perimmäinen hyöty on kuitenkin jotain muuta. Jotain, mikä ei liity lainkaan mailoihin, halleihin tai toisiin golfareihin...

Talviharjoittelun suurin hyöty sinulle on, että muistutat säännöllisesti itseäsi siitä, mitä tavoittelet – omassa pelissäsi ihan jokaisella kierroksella.

Jokaisella harjoituskerralla palautat mieleesi, miten mailaa pidetään kädessä, mitä ihmettä swingissä oikein tapahtuu, miten keho liikkuu ja maila ottaa vauhtia lennättääkseen pallon mahdollisimman tarkasti mahdollisimman pitkälle. Samalla pidät mielessäsi paikkaa siinä arvostamassasi golfyhteisössä, joka haluaa harrastaa ja panostaa rakastamaansa lajiin. Talviharjoittelu pitää sinut mukana pelissä myös silloin kun golfkierrostesi välissä on jopa kuukausien tauko.

Talviharjoittelun syvin sielu rakentuu tunteesta, että pääset eteenpäin. Jokaisen harjoituskerran jälkeen voit hyvällä mielellä ajatella tehneesi oman osasi, ottaneesi jälleen yhden tärkeän askeleen eteenpäin omalla kehityspolullasi. Olet matkalla kohti unelmiasi.
Perinteisesti talviharjoittelu keskittyy paljon tekniikkaan ja lyöntiharjoitteluun. Tärkeintä sinulle on kuitenkin se, että rutiininomaisesti pidät mielessäsi niitä asioita, jotka auttavat sinua onnistumaan tulevaisuudessa. Säännöllisellä harjoittelulla pidät kehosi muistissa liikkeen ja tuntuman. Jokaisella harjoituskerralla mielesi muistaa, että pyrit johonkin.

Tiedät ettei kuitenkaan ole yhdentekevää, miten harjoittelet. Jos käyt treenaamassa vain yksinäsi, edessä on enemmän vaaroja kuin etuja. Ennen pitkää kroppasi laiskistuu, ja hyvältä tuntuva swingi on repsahtanut väärään asentoon. Ei hyvä, edessäsi on pitkä tie takaisin oikeille raiteille. Ennen pitkää myös mielesi laiskistuu, ja huomaat innokkuutesi ja hyvän mielesi hiljalleen kaikonneen. Ei hyvä, takanasi on paljon hyvää, jonka hyöty tulevien peliesi osalta rapisee pian olemattomiin.

Ennen pitkää lakkaat käymästä treeneissäsi. Ohjattu kausi päättyy, ja omatoiminen harjoittelu ei koskaan ehdi edes alkaa. Tai sitten lähtemisestä vain tulee kerta kerralta vaikeampaa. Muut kiireet ottavat paikan aikataulussasi, eikä golfille ole enää tilaa talvessasi.

Yksin on hyvä olla. Parempi kuitenkin porukassa. Talviharjoittelun sydän alkaa sykkiä, kun jätät murehtimisen ja aloitat hymyilemisen. On huomattavasti helpompaa hymyillä, kun sen voi tehdä yhdessä. On huomattavasti mukavampaa harjoitella, kun kokemuksen voi jakaa toisen kanssa. Talviharjoittelun sielu löytyy sieltä mistä koko lajinkin – golfissa kyse on seurapelistä.

Kun tarvitset kannustusta, tarvitset ihmisiä ympärillesi. Kun sinulla olisi käyttöä tsempille, tarvitset niitä, jotka näkevät pilven aurinkoisemmalle puolelle silloinkin kun et itse jaksa sinne kurkotella. Näitä tyyppejä ei yleensä tarvitse etsiä kovin kaukaa, vaikka toisaalta joskus kannatta tähyillä kauemmaskin. Kaverilla on väliä. Energiasyöpöt harvoin auttavat sinua parhaaseesi. Kannustajat puolestaan tarvitsevat joskus itsekin hymyjä jaksaakseen tsempata toisia.

Myös sinun hymylläsi on siis väliä. Se on suorastaan elintärkeä talviharjoittelullesi – ei hymyä, ei hyötyjä!

Hymyllä pidät moottorisi käynnissä, ja energialatauksesi kunnossa. Hymyllä autat myös treenikaveriasi. Yhdessä voitte saada jotain upeaa aikaan.

Kun on kyse talviharjoittelusta, ei siis kannata heittäytyä vakavaksi. Saat silti olla tosissasi – mutta vain, jos pystyt hymyilemään samalla kertaa. Näin varmistat pääseväsi eteenpäin silloinkin kun swingit ovat hetkellisesti vinksallaan, tai kun oma sisäinen tsemppihenkesi on mennyt kahville juuri treeniesi ajaksi. Hymyllä peittoat huolet, ja pelastat jokaisen vastaantulijan päivän.

Hymy palauttaa mieleesi sen, miksi ponnistelet. Hymyn kautta tunnistat tavoitteesi. Hymyllä annat muun olla, keskityt. Hymyssä suin teet talviharjoittelustasi koko vuoden parhaimman kokemuksen!

Hymyllä kuljet eteenpäin. Hymyillessäsi tunnet sen.

Hymyä – on talvitreenien aika!

Pääkoppa kuntoon ja kilpakumppanit kumoon!

Ärsyynnytkö helposti pelikavereidesi tai kisakumppaniesi kommenteista? Jos toiset saavat sinut huonolle tuulelle, voit kuitenkin olla aivan varma, että itse kommentin esittäjällä fiilikset ovat vielä sinuakin huonommat. Toisten ajatukset sinusta eivät kerro mitään paitsi heidän ajatuksistaan itseään kohtaan. Mitä siis voit itse oppia omistasi?

Tositarkoituksella
Kukaan ei nauti ollessaan arvostelun kohteena. Päinvastoin, tiedät hyvin, miten tylsää on kun joku latelee ikäviä lauseita siitä kuka olet, miten asioita teet tai mitä saat aikaan. Aina tähän ei tarvita edes sanoja – sanaton viestintä, tai rivien välistä pilkottavat huutomerkit voivat joskus olla jopa myrkyllisempiä kuin suora puhe. Golfkierroksella hiljainenkin eripura ryhmän toisten jäsenten kanssa voi olla kohtalokas – jo pelkkä katse voi viedä pelifiiliksen ja onnistuneet lyönnit mennessään.

Ikävä kommentointi on kuitenkin tuttu tapa meille jokaiselle, sinullekin. Se on yksinkertaisesti tapa purkaa omaa pahaa oloa. Oma paha olo, tyytymättömyys ja henkilökohtainen epävarmuus saavat meidät jokaisen niin ärsyyntymään toisista kuin antamaan samalla mitalla takaisin. On muka helpompaa kostaa oma ärsytys toisten suututtamisella kuin kärsiä oma olo itsekseen. Onhan se toki paljon mukavampi olla huonolla tuulella kun toisetkin varmuudella ovat vähintään yhtä huonolla tuulella! Etenkin golfkierroksella, jolle jokainen nimenomaan tulee ihan tarkoituksella pilaamaan päivänsä voidakseen murjottaa ja sadatella tulostaan.

Mutta entä jos osaisitkin käsitellä asian toisin, kääntää oman harmituksesi positiivisen puolelle auttavaksi energiaksi ja auttaa ärsyyntynyttä pelikaveriasikin saamaan mieleensä mukavampia ajatuksia? Millainen olisi pelikierroksesi, jos pääkoppasi ei pettäisi vaan pysyisi kasassa ja pitäisi lyöntisuorituksestasi huolta myös silloin, kun kiukku koittaa kääntää huomiosi pois keskittymisestä? Kun laitat kaikkesi likoon, kuinka hyvään suoritukseen voisit omassa pelissäsi yltää?

Hymysi odottaa, että kutsut sen esiin!
Tunteena ärsyyntyminen, suuttumus, kiukku on kuin pieni lapsi – se huutaa vieressäsi niin kauan kunnes huomaat sen, otat syliin ja sanot, että: ”On ihan OK olla huonolla tuulella, kaikki on silti ihan hyvin”. Kun paijaat pientä kiukuttelijaa hetken sylissäsi, yhtäkkiä naama onkin kuin auringolla, paha olo on tiessään ja meno jatkuu riemunkiljahdusten saattelemana.

Aikuisenakin tunteesi toimivat samoin kuin kiukuttelevalla taaperolla. Kiukku helpottaa heti kun olet valmis myöntämään huonon fiiliksen itsellesi.
Hymy poskikuopassasi odottaa vain sitä, että sanot itsellesi: ”No nyt olen huonolla tuulella, kaikki on silti OK...” Kun annat ärsyyntymisellesi nimen, ja hyväksyt huonon olosi, se ei välttämättä heti kokonaan poistu, mutta katkaisee siltä pahimman puhdin. Kun et ole enää tunteen vallassa, voit ajatella taas itse ja tehdä omat valintasi.

Ikävimmätkin tunteet voivat olla hyödyllisiä. Golfkentällä jopa viha voi auttaa sinua keskittymään entistä paremmin kaikkeen siihen, mitä teet, ja antamaan tarvitsemaasi täsmäenergiaa omaan suoritukseesi virittäytymiseen. Samoin pelko. Sinun tarvitsee vain tiedostaa tunteesi ja nähdä se erillisenä itsestäsi ja tilanteesta, jossa olet. Kaikki tunteet, myös ne huonot, ovat olemassa vain siksi, että niistä olisi sinulle apua.

Se, miten tunteiden tarkoitus auttaa toteutuu pelissäsi, on kuitenkin kiinni jostain ihan muusta. Lopulta oma pääkoppasi tekee valinnat siitä, pitääkö tunteita vihollisinaan vain parhaina kavereinaan. Vaikka pääkoppasi toimintaan vaikuttavat niin taidot, tottumukset kuin uskomuksetkin, lopulta kyse on siitä, haluatko ja viitsitkö käyttää sitä tarkoituksellisesti oman lyöntisuorituksesi eduksi?

Kokoa itsesi ja ota pääkoppa käyttöösi
Kun joku toinen peliryhmässäsi saa sinut raivon partaalle, tai huomaat itse olevasi muuta kuin parasta seuraa, muista nämä 3 asiaa:


1. Muista, että ihmiset neuvovat toisia helpoiten niistä asioista, jotka ovat haasteellisia tai ongelmallisia heille itselleen. Satuit nyt vain tulilinjalle, mutta omat ajatuksesi ratkaisevat, annatko pahan olon vallata myös oman mielesi, vai valitsetko pysyä tyynenä itseesi luottaen.
Tarkkaile myös, miten itse puhut itsellesi. Jäätkö aina vatvomaan ongelmia ja märehtimään vastoinkäymisiä, vai otatko aktiivisen roolin etsiäksesi ratkaisuja ja mahdollisuuksia tilanteen muuttamiseen?

2. Ratkaise mielessäsi, onko sillä väliä, mitä muut sinusta ajattelevat. Tekevätkö toisten ajatukset ja mielipiteet sinusta yhtään sen parempaa tai huonompaa kuin mitä oikeasti olet? Haluatko mieluummin pitää toiset tyytyväisinä, vai huolehtia siitä, että itse voit olla tyytyväinen itseesi ja nauttia kokemuksistasi?

3. Olet riittävä ja hyvä juuri sellaisena kuin olet – omana itsenäsi! Seiso rohkeasti omilla jaloillasi, ja anna itseluottamuksen virrata aina sormiasi ja varpaitasi myöden. Sinä itse päätät omasta pelistäsi ja siitä, miten etenet kohti tavoitteitasi.

Tulosta hyvästä olosta
Paras ase ikäviä kommentteja vastaan on ottaa ne kiitollisena vastaan ja kunnioittaa toisten vaikka ärsyttäviäkin näkemyksiä. Erityisesti näissä tilanteissa arvosta ja kannusta itse itseäsi, niin toisten ilmoille päästämät huonot fiilikset eivät tartu sisimpääsi, vaan valuvat pois kuin vesi hanhen selästä. Voit joka hetki valita, mihin keskityt ja millaisen kokemuksen itsellesi luot.

Jos mielesi edelleen tekee sanoa suorat sanat takaisin, mieti, miten voit itse antaa palautteen positiivisen kautta niin itseäsi kuin vastapuoltakin kunnioittaen ja kannustaen. Näin autat itseäsi käsittelemään tilanteen nopeasti pois päiväjärjestyksestä, ja teet mielessäsi tilaa rakentavammille ajatuksille ja uusille myönteisille askelille kohti seuraavaa suoritustasi.

Sama pätee oman pääkoppasi sisäisen tunteiden vuoristoradan käsittelyyn. Puhumalla toisille puhut samalla myös itsellesi. Ajatuksesi tulevat omissa korvissasi kuulluksi silloinkin kun ne jäävät sanomatta ääneen. Mitä enemmän koitat sulkea huonon olosi pois ja työntää sen mielessäsi taka-alalle, sitä enemmän se huutaa huomiotasi. Huononkin olon hyväksyminen sen sijaan saa heti pääkoppasi hereille – voit itse vaikuttaa, jos et olosuhteisiisi niin ainakin asenteeseesi.

Huipputulokset myös golfkentällä ovat vain lopputulema sille, että jossain muussa kohtaa prosessia asiat ovat mallillaan. Pääkoppasi on oman prosessisi keskeisin osa, jonka toimintaa voit itse ohjailla. Pääkoppasi kunnolla ja toimintakyvyllä on välitön vaikutus harjoittelusi laatuun ja lyöntisi onnistumiseen erityisesti paineen alla, toisten arvostelevien katseiden edessä. Kuinka paljon itse annat sille arvoa?

Onnea on onnistua!
Uskalla menestyä pelissäsi. Se on iloinen asia! Golfissa on tarkoitus onnistua ja vuodattaa kyyneleitä – ilosta! Kun johdonmukaisesti käyttöösi keinot pääkoppasi tuloskunnon kohentamiseen, saat kaikki hyvät lyöntisi aina pitkistä avauksista tarkkoihin putteihin toimimaan myös niissä normaalisti sinua stressaavissa, ärsyttävissä ja kiukuttavissa tilanteissa. Tällöin voit tuntea olosi osaavaksi ja varmaksi, eivätkä toisten kommentit enää pääse ihosi alle. Vaikutukset huomaat parempina lyönteinä ja varmana rentona olotilana niin harjoituksissa kuin pelikentälläkin! Samalla kilpakumppanisi saavat tyytyä vain ihailemaan vierestä tasavarmaa suoriutumistasi pallolta pallolle ja reiältä reiälle.

PS. Tervetuloa saattamaan asiat pysyvästi paremmalle mallille! Pääkoppa kuntoon: Tuplaa tuloskuntosi, tiputa tasoituksesi on 6 viikon menestysmatkasi tukevaan tuloskuntoon ja tiukkaan tasoitukseen...ja tulostasoon! Uusi verkkokurssi käynnistyy 15.1.2017, ja oikea aika liittyä mukaan on nyt. Haaveilemasi 80 lyönnin kierrostulos voi olla totta jo ensi kesänä! Lisätiedot ja ilmoittautuminen sivulta http://golfhuoltamo.com.

Risusavottaa, vai ainutlaatuisia elämyksiä?

Kesän pelit Suomessa ovat nyt takana päin. Millaisin ajatuksin muistelet mennyttä kautta? Oletko onnistunut? Oletko tyytyväinen? Pysyikö peli-ilo hyppysissäsi vai tuntuiko kausi tahmealta? Tuntuuko sinusta, että löysit kerta toisensa jälkeen itsesi aina vain uudesta risukasasta, vai saitko kokea kesässäsi ainutlaatuisia kokemuksia, tunnelmia – jopa elämyksiä?

Mikä väri kuvastaa parhaiten viimeisen 6 kk pelejäsi?
Menneiden kuukausien muisteleminen ei ole yhdentekevää. Vaikka niiden ei tarvitsekaan kertoa siitä, miten pelisi sujuvat seuraavan puolivuotisen aikana tai seuraavana kesänä, voit taakse päin vilkaisemalla oppia paljon golfin kannalta tärkeitä huomioita.

Mitä muistelet?
Päällimmäiset muistosi kertovat nopeasti mm. sen, millaisiin asioihin olet taipuvainen keskittymään ja kiinnittämään huomiota sekä millaisia ja kuinka voimakkaita tunteita yhdistät omaan peliisi ja itseesi pelaajana. Näillä havainnoilla on suuri merkitys silloin kun haluat jatkossa tavoitella parempaa lyöntiä, iloisempia tuntemuksia, rennompaa asennetta tai suurempia kisavoittoja.

Jos olet taipuvainen ihmettelemään ongelmiasi ja päivittelemään, miten et kovasta yrityksestäsi huolimatta saa hyvää rangelyöntiä edelleenkään siirtymään pelikentälle, voin veikata, että nopeita muutoksia ei ole tiedossa. Kun huomiosi on kääntynyt ongelmien puoleen, niihin liittyvät syyt ja seuraukset yleensä vain lisäävät ikävyyksien kierrettä jättämättä tilaa aidoille läpimurroille. Tällöin tunteesi ensin kuumenevat, kunnes ne myöhemmin latistuvat jättäen jälkeensä hiljaisen tyytymättömyyden.

Saatat selittää itsellesi kaiken olevan kunnossa ja että pieniä parannuksia tapahtuu koko ajan, mutta samalla et saa mieltäsi irti tarpeesta päästä selville ongelmiesi alkulähteestä. Ajattelet ehkä, että harjoituksen puutetta, ”pitää vaan treenata enemmän”, mutta silti jätät senkin tekemättä, puhumattakaan että jaksaisit kotona tehdä liikkuvuuttasi edistäviä ammattilaisen laatimia fysiikkaharjoitteita (etenkään nyt kun kausihan on jo käytännössä ohi, ja seuraavaan on vielä kuukausia aikaa – sohvaloma on alkanut!).

Mikäli tunnistat edellisestä itsesi pelisi ei kaikesta huolimatta ole menetetty – ratkaisuja on luvassa! Pahimpana pessimistinäkin sinusta löytyy paljon voimaa saada itsesi irti turhautumisesta ja saattaa pelisi oikeille raiteille.

Jos taas kesää ajatellessasi huulillesi nousee hymy kuin itsestään, ja mielesi täyttää jokin hyvä muisto kesältä, onnittelut! Asia saattaa tuntua sinusta vähäpätöiseltä, mutta mielesi tasolla taito kiinnittää huomiota myönteisiin kokemuksiin on ainutlaatuisen tärkeä. Mitä tarkemmin voit edelleen eläytyä muistamaasi ilon ja onnistumisen hetkeen, sitä vahvemmin kokemuksesi ja erityisesti siihen liittyvä tunne ohjaavat sinua onnistumaan vastaavissa tilanteissa myös jatkossa. Sinun on helppo ajatella, että tavoittelemasi asiat ovat mahdollisia saavuttaa, ja että jokainen lyönti ja kierros tekee sinusta paremman pelaajan vieden osaamistasi eteenpäin.

Myönteinen asenteesi ei kuitenkaan aina kerro kaikkea, koska saatat pinnan alla edelleen hautoa kaikkea sitä, mihin et vielä pysty, tai luulet tulosten tulevan todeksi ilman vaivannäköä. Saatat myös vain esittää olevasi tyytyväinen, vaikka sisimmässäsi ajattelet olevasi vielä kaukana toivomastasi...

Edistymisen ja onnistumisen kannalta merkittävintä ei olekaan se, miten tunnistat itsesi ajattelevan, vaan se, miten suhtaudut omaan tapaasi nähdä maailmaa, itsesi ja kokemuksesi. Kehittymisen kannalta olennaisinta ei ole koittaa ajatella kaikesta myönteisesti. Olennaisinta on osata hyväksyä oma tapa nähdä asiat, ja ajatella myönteisesti, ei kaikesta mitä tapahtuu, vaan itsestään – vaikka siitä negatiivisestakin suhtautumisesta omaan peliin ja epäonnistumisten synnyttämistä ikävistä tunteista. Tiiatessa tärkein kysymys ei siis olekaan se, miten taitava olet lyömään, vaan oletko sinut itsesi kanssa. Huipputaidotkin ovat hyödyttömiä, jos et voi levollisin mielin luottaa itseesi. Sen sijaan huonompikin tekniikka ja jopa rautamaila riittää avatessa hyvin, mikäli tunnet itsesi varmaksi ja lähdet lyöntiisi ilman pelkoja.

Tunne energia
Moni golfaaja ihmettelee usein, miksi tunteista pitäisi puhua golfin yhteydessä, ja mitä ihmettä niillä tunteilla edes tarkoitetaan, kun kyse kuitenkin on ’täysin tekniikkaan perustuvasta’ suorituksesta. Parhaiten voitkin hahmottaa tunteet ajattelemalla niiden olevan energiaa – energiaa ajatuksillesi ja lihasvoimaa lyönnillesi.

Mieti vaikka seuraavia:

  • Millainen energia mielestäsi on masentuneisuudella?
  • Jos masennus olisi lyönti, millainen voima siinä olisi,
  • ja millaisena näet pallon lentokaaren?
  • Entäpä levollisuus – miten sen energia tai lyönti eroaa edellisestä?

Tunne-energia on myös muistojesi osalta ohittamaton ohjuri, jonka perusteella mielesi hakee eteesi tulevissa tilanteissa vastaavuuksia aiemmista kokemuksistasi. Kaikkien hyvien ja huonojen muistojen keskeltä mielesi löytää aina ja vain ne, joihin on ladattu voimakkaimmin tunnetta – hyvää tai huonoa.

Tunteiden energia saa sinut toistamaan toimiasi ja tapojasi yhä uudelleen ilman että edes huomaat. Samoin ajatuksesi jäävät helposti kiinni siihen, miten olet tottunut ajattelemaan. Tutkimuksen mukaan, ajatuksistasi päivittäin noin 70 % (jopa 90 %!) ovat samoja kuin eilenkin... Nyt kun ajattelet omia ajatuksiasi, millaisia sanoja huomaat käyttäväsi? Entä millaisia tunnesanoja yhdistät mielessäsi itseesi ja omaan peliisi?

Hengittäminen on sinulle automaattista, jota et edes huomaa ellet halua. Mutta tietoinen hengittäminen onkin jo toinen juttu – siihen pitää keskittyä, mutta samalla se myös auttaa sinua keskittymään. Samoin on ajatusten kanssa. Omia ajatuksia harvoin huomaa, ennen kuin ottaa ja pysähtyy, todella kääntää niihin huomionsa. Mutta heti kun saat näin tehtyä, huomaat myös kuinka ajatuksesi ja huomiosi todella pysyy siinä, mitä päätit tarkastella. Kun valitset huomiosi keskipisteen tietoisesti ja päätät itse, mitä ajattelet, kaikki muu jää automaattisesti pois mielestäsi. Tätä tosiseikkaa sinun kannattaakin nyt ryhtyä hyödyntämään, tietoisesti.

Muistele itsesi ja pelisi paremmaksi
Menneille tapahtumille et enää jälkeenpäin voi mitään. Toisin kuitenkin on sen osalta, millaiset muistot yhdistät mielessäsi tapahtuneeseen. Kun haluat hyödyntää menneen kesän oppiläksyt oman pelisi kehittämiseen, päätä ensin, haluatko kantaa mukanasi myönteisiä vai kielteisiä muistoja. Mistä on sinulle aitoa hyötyä, ja millaisesta painolastista sinun olisi ehkä syytä päästä eroon? Sen jälkeen varaa seuraavat 5 minuuttia elämästäsi muistellaksesi oman golfkesäsi huippuhetkiä. Millaisista muistoista haluat ammentaa energiaa loppusyksyn ja talven treeneihin tai edessäsi häämöttäville pelireissuille?

Monesti oman pelin parantamiseen riittää se, että katkaiset syöksykierteen huonompaan suuntaan. Tähän tarkoitukseen omien muistojen tarkastelu ja niiden uudelleenajattelu on tehokas ja nopea keino, jonka käyttämisessä tulet taitavaksi pian aloitettuasi. Näin tulostasosi golfissa voi kohentua jo sillä, että alat yhä useammin käyttää niitä kykyjäsi, jotka sinulla jo ovat hallussasi. Samalla kohennat roimasti mahdollisuuksiasi oppia uutta ja kehittää golftaitojasi normaalin harjoittelusi kautta.

Kuulemieni kokemusten mukaan olen taipuvainen ajattelemaan, että sinussa on potentiaalia juuri niin paljon kuin pystyt näkemään hyvää ja myönteistä siinä, missä jamassa pelisi on ollut viimeisen vuoden aikana sekä siinä, miten ja millä sanoin arvioit itseäsi nyt. Et tarvitse sokerista positiivisuuspumpulia vaan päättäväistä asennetta, jolla viitoitat suuntaa myös tulevalle kehityksellesi. Onko suuntasi kohti edelleen jatkuvaa risusavottaa vai entistäkin upeampia ainutlaatuisia elämyksiä?

Taru on Honour-lehden kolumnisti, joka kirjoittaa golfaajan henkisen suorituskyvyn teemoista. Tarun kynästä ovat myös kirjat Onnistumisen avaimet golfarille (2014, pdf) sekä Golf – opas mielenhallintaan (2015, Readme.fi).

Lisää löydät sivulta: http://golfhuoltamo.com

Miten peli kulkee – ja miten se kulkee jatkossa?

Ensi kaudella jännitys ei pilaa suoritustani ykköstiillä, sillä hallitsen hermoni ja osaan kääntää pienen jännityksen edukseni. Suorastaan hymyilen sille hetkelle kun vihdoin voitan itseni!

Ai että enkö muka pilaa..?
Jännitys edukseni... [lyö tyhjää]
...voitan itseni (hä?)...
...hymyilen(kö muka)?
Milloin?

No et ainakaan vielä. Joulukuu – mikä ihana tekosyy löhöillä sohvalla, siemailla lämmintä glögiä, herkutella suklailla ja vetää aamulla peitto pään yli kellon soidessa. Golfari on mennyt talvilevolle – herättäkää sitten vaikka maaliskuussa kun kello taas näyttää kesää.

STOP!

Voit kuitenkin jopa kotisohvallasi tehdä paljon asioita oman golfisi eteen. Sinun ei tarvitse tuskailla rangella näpit jäässä, tai paleltua vetoisassa harjoitushallissa.

Pysyt vain turvallisesti kotona siellä viltin alla, ja otat käyttöösi sen lihaksista voimakkaimman – oman mielesi. Anna sen ratkaista seuraavat tehtävät nyt heti, niin huomaat, ettei mielen käyttäminen ole ollenkaan vaikeaa silloin kun hetkeksi keskityt.

1. Millainen tunne kaudesta jäi ja miksi?

Millä yhdellä adjektiivilla kuvaat omaa taakse jäänyttä pelikauttasi?

Onnistunut, laiha, vahva, vahinko, reipas, toiveikas, pettynyt, rakas, kelvollinen, musta, vihreä, uusi, pinttynyt, kurainen, viileä, kukoistava, lakastunut, rikkinäinen, ehjä, kiiltävä, tahmea, sumuinen, valoisa, jännittävä, rauhallinen, ailahteleva, tasapaksu, räjähtävä, hidas...

Mikä on isoin asia, joka saa kauden tuntumaan valitsemaltasi adjektiivilta?

Mieti sekä suurimpia onnistumisiasi että karvaimpia pettymyksiäsi, ja mikä on merkittävin tekijä siinä, että toinen puoli ottaa mielessäsi voiton toisesta. Millä perustelet hyvän-huonon fiiliksesi itsellesi?

Älä vielä kiirehdi etsimään syitä siihen, miltä sinusta tuntuu. Nyt ei ole tarkoitus keksiä hyviäkään selityksiä millekään, vaan tunnustella miltä oma olo tuntuu. Kun löydät kaudellesi sopivan kuvauksen, ja huomaat, mikä oma olosi siitä on, annat vain olla. Olo on vain olo. Anna sen siis vain olla.

2. Mitä haluat pelissäsi muuttaa tulevan kauden pelejä ajatellen?

Haluatko jatkaa samalla fiiliksellä eteenpäin, vai onko siinä jotain muuttamisen varaa?

Millaisia muutoksia omaan peliisi tämä käytännössä tarkoittaa?

Listaa asioita, joita haluat peliisi liittyen muuttaa: fiilis, swingi, lähipeli, putti, lyöntivarmuus, vireys, energia, keskittyminen, rentous, stressi, kiire, duuni, jaksaminen, kengät, mailat, bägi, vaatteet, sadevarusteet, itseluottamus, pelikaverit, valmentaja, asenne, syöminen, seura, mieliala, uskallus...

Listaa mahdollisimman tarkasti kaikki mieleesi tulevat toivomasi muutoskohdat, ilman että alat sen kummemmin järkeillä niiden tärkeysjärjestystä tai sitä, onko kyse isoista vain pienistä asioista.

Nyt kun listasi on jotakuinkin vähintään aloitettu (voit lisätä uusia kohtia myöhemmin sitten kun niitä alkaa pälkähdellä päähäsi tuon tuostakin), katsele sitä hetki rauhassa ilman paniikkia listan lyhyydestä tai pituudesta. Mikä kohta sinua erityisesti tänään vetää puoleensa? Mistä sinusta tuntuu hyvältä aloittaa?

On hyvä haaveilla isoistakin muutoksista ja tulevista saavutuksista, mutta tärkeintä sinulle on pitää mielessäsi ajatus, että teet parhaasi ja olet joka päivä parempi kuin eilen. Se, että opit toimimaan ja ajattelemaan täysin uudella tavalla, voi olla pitkäkin tie, mutta voit olla varma edistymisestäsi kun teet joka päivä edes jotain sen eteen, mitä tahdot tavoitella ja saavuttaa.

Kun systemaattisesti pidät kiinni tästä tavasta muuttaa asioita päivä päivältä ja treeni treeniltä parempaan suuntaan, isokin muutos voi nytkähtää eteenpäin ihan huomaamattasi.

Pysy kuitenkin omissa tavoitteissasi ja keskity siihen, mitä itse teet, miten toimit ja miten ajattelet. Vertaillessasi itseäsi toisiin ja heidän tekemisiinsä romutat nopeasti pohjan siltä, mitä sinusta voisi parhaimmillasi tulla.


3. Miten voisit aloittaa jo tänään?

Talviharjoittelukausi on nyt parhaimmillaan. Kerrankin älä retkahda siihen, että jätät kaiken golfharjoittelusi vasta helmi-maaliskuulla alkavaksi, vaan mieti oikeasti yksi asia, josta voit aloittaa heti tänään.

Golfpelisi rakentuvat käytännöllisesti katsoen koko elämällesi sellaisena kuin se nyt milloinkin sattuu olemaan. Tätä sinun ei kuitenkaan tarvitse jättää sattuman varaan, vaan usko tulevaan ja muista itse vaikuttaa siihen. Jo yksi pieni ajatus voi laittaa liikkeelle prosessin, joka kolauttelee myös golfiasi kohdilleen eri suunnista.

Jätä siis vähättely, ja huomaa mitä mielenkiintoista voit löytää jokaisesta päivästäsi.

Mieli mukaan!

Mieli ei tarvitse kuntosalia tai treeniseuraa, pro-opettajan vinkki-vitosia eikä puttimattoja. Itse asiassa se ei tarvitse edes sinulta mitään erityisempää aktiivisuutta, kunhan vain annat sen työskennellä silloinkin kun et oikein jaksa kiinnittää siihen mitään huomiota.

Mutta mitä paremmin saat koneiston päässäsi toimimaan tavalla, johon se on tarkoitettu, voit huomata, että kuntosalit, lenkkipolut, pro-tunnit ja puttimatot alkavat yhtäkkiä kummasti vetää sinua puoleensa. Et suorastaan voi enää estellä aktiivisuutta, motivaatiota ja energiaa, joka sinusta löytyy silloin kun tiedät mitä haluat ja olet tehnyt oman päätöksesi toimia.

Ja se mieli, se haluaa haasteita ja mahdollisuutta ratkaista asioita. Yksi oivallus ei enää riitä, kun mielesi huomaa, miten helppoa ja mukavaa kaikki on silloin kun todella alkaa soveltaa kaikkea hallussaan olevaa tietoa, älykkyyttä ja osaamista. Niitä sinulta nimittäin löytyy varmasti enemmän kuin uskallat juuri nyt itsellesi myöntää.

Tervetuloa jatkamaan mielen treenejä ja ottamaan mieli mukaan kaikkeen, mikä elämässäsi liittyy golfiin, sen parissa vietettyyn tai viettämättömään aikaan ja oman osaamisen kehittämiseen!

Hymyile pois.

Ensi kesänä mikään ei nimittäin enää pidättele sinua pärjäämästä ja näyttämästä osaamistasi tositilanteissa kisakentillä! Ellet sitten itse estä hymysi leviämistä koko kasvoillesi...

Taru on Honour-lehden kolumnisti, joka kirjoittaa golfaajan henkisen suorituskyvyn teemoista. Tarun käsialaa ovat myös e-kirja Onnistumisen avaimet golfarille sekä menestyskirja Golf – opas mielenhallintaan (Readme.fi).

Katso lisää sivulta golfhuoltamo.com ja aloita kohdasta ”Lataa opas!”. Löydät myös vinkit blogista, valmennusvideot, kirjat sekä täydellisen harjoitusohjelman eli toimivaksi testatun systeemin keskittymiskykysi kehittämiseen. Nopeana ehdit ehkä vielä mukaan myös kevään golfmatkalle Provenceen!

NIÄPNEETE – GOLFAAJA EI APUA KAIPAA

Golfaaja pärjää yksin

Golfaaja haluaa pärjätä itse. Pärjäämisessä on kyse itselleen näyttämisestä ja onnistumisesta, jonka helpoin mittari on kierrostulos. Ja vaikka golfissa ensisijaisesti kisataan itseä vastaan, ei tässä voi vähätellä kolikon toista puolta – hiljaista vaatimusta itseltä pärjätä paremmin kuin toiset. Pitäisi voida pelata paremmin kuin muut vähemmällä vaivalla kuin muut, nopeammin kuin muut, ja ennen kaikkea useammin kuin muut.
Jokainen golfaaja haluaa olla se luonnonlahjakkuus, joka ilman erityisponnisteluja kipuaa seuran mestariksi jo toisena pelikesänä. Sitä kuka pärjää, katsotaan kateellisena: ”Voi kuinka kaikki voi olla jollekulle noin helppoa!” ”Hyvähän hänen on!” Ja se kuka ei pärjää, saa nähdä toisten katseista ne sanomattomat hiljaiset terveiset, että: ”Yrittäisit edes, ei voi olla noin vaikeaa". Palkintona pärjäämisestä on myötähäpeä siitä, että ne kateelliset eivät ymmärrä, mikä määrä työtä pärjäämisen eteen on tehty, ja häpeä siitä, että erottuu porukasta. Epäonnistuminen taas kruunataan häpeällä siitä, ettei pysty siihen mihin kaikkien golfaajien pitäisi pystyä. Häpeä onnistumisesta. Häpeä epäonnistumisesta. Pelko epäonnistua. Pelko onnistua.

Häpeän pelko on mahtava motivaattori kentällä. Häpeän pelko saa veren kiertämään auttaen golfaajaa tekemään parhaansa ja nauttimaan onnistumisesta! Häpeän pelko mielessä golfaaja nauttii keskittyneestä ja rauhallisesta tunnelmasta. Häpeän pelko on oivallinen stressin poistaja ja apu paineen hallinnassa kilpailutilanteessa. Häpeän pelko rentouttaa mukavasti ja saa swingin sujumaan helposti ja vaivattomasti.
Golfaaja pärjää yksin. Koska häpeän pelon kanssa eläminen ja pelaaminen sujuu niin hienosti, ei siitä kannata kenellekään erikseen ääneen mainita. Mitä turhista. Parempi kun ei puhu. Sehän saattaisi alkaa haitata peliä. Muutosta ilman muutoksia, kiitos! Golfaajia tuntuu vaivaavan samat halvausoireet kuin yhteiskuntaa muutenkin; eteenpäin pitäisi päästä, mutta ilman että mikään muuttuu – ilman että mitään muutetaan. Toivotaan parempaa – ilman kokonaiskuvaa siitä mitä halutaan. Rakennetaan tulevaa – ilman konkreettisia päätöksiä käytettävistä keinoista. Odotetaan muutosta – ilman, että ollaan valmiita henkilökohtaisiin muutoksiin.

Tuloksena on se, minkä kaikki golfaajat ovat kokeneet – umpikuja. Mitään ei tapahdu. Yritystä löytyy, kokeillaan ”kaikkea mahdollista”. Mutta peli ei muutu, ja hetkellisten toivonpilkahduksien ja loistodraivien jälkeen kaikki palautuu takaisin lähtökuoppiinsa. Kun yksi ongelma on käsitelty, toinen pulpahtaa pinnalle. Swingiä, fysiikkaa ja stressiä korjataan kikkakolmosilla laittamalla laastari koetun kolhun päälle. Puristus mailasta sen kun vahvistuu ja rangella palloja hakataan tuplasti enemmän ja kovemmin. Vanne pään ympärillä alkaa kiristää, joten on aika ostaa uudet mailat, uusi putteri ja – olennaisimpana kaikista – uusi draiveri. Kyllä nyt lähtee! Koska asioitahan ei voi muuttaa. Eikä itseä voi muuttaa, koska jokainenhan on juuri sellainen kuin on. Henkilökohtainen muutos, aivan älytön ajatus!

Mailakaupasta mielen porteille
Mutta sitten on näitä epäilijöitä, jotka eivät osta edellä kirjoitettua, eivätkä usko siihen, että asioita ei voisi muuttaa. Tämän lajin ihmiset epäilevät toki sitäkin, onko tarjotuista mahdollisuuksista oikeasti hyötyä, mutta vielä enemmän heitä epäilyttää olla kokeilematta ja oppimatta uutta. Silkkaa uteliaisuuttaan he uskaltautuvat kokeilemaan uusia erilaisia asioita, ja ovat valmiita kokeilemaan jotain muutoksia päästäkseen asioissa edes hieman eteenpäin.
Monet heistä ovat pelanneet jo pitkään ja kokemuksen kautta kokeilleet monenlaista. Pro-opetus, treeniryhmät, kuntosali ja puttimatto ovat tulleet tutuiksi, ja vaikka niiden hyöty oman golfosaamisen kannalta on edelleen merkittävä, ne eivät tarjoa enää uusia ahaa-elämyksiä. Lyönti sujuu pron kanssa ja harjoituksissa kuin unelma, mutta ei siirry peliin odotusten mukaisesti.

”Tuntuu siltä, että golfin suurin aukko on oman pään sisällä.” -Risto

Mailakaupassa vierailun lisäksi nämä golfaajat päättävätkin raottaa portteja oman mielensä toiminnan tarkasteluun. Rohkeimmat jopa uskaltavat esittäytyä toisille saman aiheen ympärille eksyneille ja kertoa oman päänsä kestävyysvajeesta, mutta useimmat pohtivat oman mielensä ja pelinsä yhteyksiä itsekseen, toisia sivusta seuraten. Mutta kaikilla opitun ymmärryksen suunta on sama: jo yksi entisestä poikkeava ajattelutapa tai mielikuva saattaa kukistaa omaan peliin liittyvän pelon ja luoda tilalle rauhaa, vapautta ja tyyneyttä toimia vaihtelevissa olosuhteissa erilaisten häiriötekijöiden keskellä. Ja tulokset puhuvat puolestaan.
Muutos on sysätty liikkeelle, ensimmäinen askel E-T-E-E-N-P-Ä-I-N on otettu.

Keskittymistä, varmuutta ja itseluottamusta
Mielenhallinta kiinnostaa lähes jokaista golfaajaa, vaikka kynnys itse mentaalivalmennukseen osallistumiselle on ollut monelle vielä liian korkealla. Mutta valmennuksiin mukaan lähteneet ovat poikkeuksetta olleet tyytyväisiä ja positiivisesti yllättyneitä, kuinka pienillä muutoksilla muutos syntyykään. Kyse ei ole kallonkutistajista eikä valkotakkisista, eikä mitään ole pakko. Ilmapiiri kursseilla on rento ja positiivinen, ja ohjatut harjoitukset kannustavat kokeilemaan asioita käytännössä. Avoimuus ja hyvä yhteishenki – ja koetut tulokset – yllättävät lähes aina jopa valmentajankin.
Kuluneena kesänä oppimisen teemaksi nousi keskittyminen, jota on onnistuneesti edistetty joukolla verkkokurssina toteutetussa Mieli mukana -golfhaasteessa. Osallistua on voinut ajasta ja paikasta riippumatta, omassa tahdissa. Halukkaat ovat saaneet jakaa ajatuksiaan ja keskustella yhdessä, mutta tehtävät on voinut toteuttaa myös hiljaa itsekseen ilman näyttäytymistä kurssifoorumilla.

Käytännön harjoitteet ovat parantaneet keskittymiskykyä, tuoneet lyöntivarmuutta ja vahvistaneet itseluottamusta.

”Keskittyminen parani ja se näkyi pelissä. Aion palata harjoituksiin edelleen.” -Marjatta

”Golfhaaste on ollut hyvä johdatus mielemme hallitsemisessa, sen asian oivaltamisessa, että teknisen osaamisen ohella mielemmekin on harjoitettavissa.” -Martti (lajinaan skeet-ammunta)

Ilkka, 44 v. (hcp 17,1) kuvailee kokemustaan Mieli mukana -golfhaasteesta seuraavasti:

”- - toivoin, että pääsisin eteenpäin pelissä, joka säännöllisestä teknisestä harjoittelusta pron kanssa huolimatta oli junnannut paikalla vuosia, eikä lyönti siirtynyt rangelta kentälle niin, että se olisi kestänyt kokonaisen kierroksen.
Muiden osallistujien pohdinnat olivat erinomaisia, ja ne avasivat miten muut painivat samojen asioiden kanssa. Nyt syyskiireet ovat vieneet rentouden pelistä, mutta kesällä tuli pelattua 15 vuoden parhaat kierrokset, ja ihan vain noiden muutamien alkutehtävien avulla.

- - tänä kesänä pelasin useita kierroksia samalla pallolla, mitä ei ole tainnut tapahtua koskaan aikaisemmin. Käyttämäni pallot maksavat paljon enemmän per laatikko, kuin mitä kurssi oli, joten tarkan markan miehille voi antaa vinkkinä, että kurssi maksoi itsensä parilla kierroksella takaisin.

Itselle tärkeintä oli ne uudet onnistumisen elämykset, kun hain tasapainoa stanssiin ja korvien väliin, ja kun mietin ennen suoritusta, miltä onnistunut lyönti tuntuu, ja sitten lyönnin jälkeen tiesin, että se oli siinä.

Ehdottomasti olen kiinnostunut jatkamaan, ja tämän muotoinen kurssi vaikuttaa hyvältä.”

”Mielestäni sopii kaikille golfareille, jotka ovat kiinnostuneita myös golfin mentaalipuolesta.” -Katri

Menestys asuu mielessäsi

Halu muuttua ei ole häpeä. Tahtotila ei kuitenkaan yksinään riitä muutokseen, vaan vaatii sitä, että tartut toimeen. Jokainen pystyy muuttumaan. Sinä pystyt muuttumaan. Aloita matkasi sivulta www.golfhuoltamo.com.

- Taru Hermunen-Kuusela
taru@golfhuoltamo.com

Lue myös Tarun edellinen kolumni!

Haasteena pysyvästi parempi peli

Uskallatko kohdata itsesi?

Golfkausi käynnissä. Ensimmäiset pelikierrokset takana. Onnistumisen riemua, huonon pelin häpeää, epäilyä ja epäonnistumista, toiveita tuloksista. Golfaajan elämä on yhtä vuoristorataa; yhtenä päivänä kaikki kolahtaa kohdalleen, seuraavana päivänä osaaminen ontuu ja onnistuminen on olematonta. Tuloskortin mukana elävät myös fiilikset: tuntuu hyvältä, tuntuu pahalta, tuntuu stressaavalta, tuntuu tuiki tavalliselta.

Tunne tulee, ja tunne menee, etkä yleensä kiinnitä siihen mitään huomiota. Kuitenkin takaraivossasi tiedät, että kun tunne ei ole kohdallaan, hyvää suoritusta on vaikea saada aikaiseksi. Ikävä fiilis laittaa mielesi harhailemaan ja sekoittaa keskittymiskykyäsi. Ikävä fiilis muistuttaa sinua siitä kuinka asiat ovat sinulle vaikeita, ja miten paljon sinun tulee ponnistella pärjätäksesi. Ja toisinpäin, hyvällä fiiliksellä asiat sujuvat ja tuntuvat innostavilta, eivätkä hankaluudetkaan pääse lannistamaan sinua. Tuntuuko tutulta?

Mielesi maailma golfkokemuksesi perustana
Muista pelissäsi: tunne ei tule, tunne tehdään. Golfissa kyse on ennen kaikkea sisäisestä kokemuksesta. Tunteiden pyörityksessä saatat luulla, ettet voi muuta kuin reagoida spontaanisti siihen mitä ympärilläsi tapahtuu. Tästäkin huolimatta oma kokemuksesi rakentuu oman mielensisäisen maailmasi perusteella.
Mitä paremmin olet sinut itsesi kanssa, sitä helpompaa sinun on pelata peliä oman osaamisesi tasolla huolimatta siitä millaista maailmaa maalaat mielessäsi. Kukaan ei voi kertoa sinulle, mikä fiilis, tunne tai olotila on hyväksesi golfkentällä, voit tietää ja tehdä sen todeksi vain itse.

Mieli mukaan – keskity kokemaan
Hyvää pelivirettä voi harjoitella ja vahvistaa varsin yksinkertaisilla toimilla. Tässä muutama vinkki:
1. Tee oikeita asioita.
Älä jää odottamaan, että toiset luovat odottamasi hyvän pelin olosuhteet, vaan tee se itse. Päätä millaisen kokemuksen haluat pelikierroksestasi luoda, ja mihin asioihin sinun kannattaa keskittyä saadaksesi sitä mitä haluat. Kierroksen tulostavoitteesta on hyvä päättää etukäteen, mutta itse pelissä keskity kääntämään kokemus eduksesi ihan jokaisena hetkenä. Tuloksesta et voi itse päättää, joten siihen on turha tuhlata energiaa. Keskity siihen mistä voit itse päättää: asenteeseesi, ajatuksiisi, tuntemuksiisi ja tekoihisi niin, että toimit oman pelisi kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Keskity siihen, että voit tuntea saavasi energiaa sen sijaan, että tuhlaat sitä asioihin, joista et voi itse päättää.

2. Pidä mieli mukana.
Tiedät jo, että kun et keskity siihen mitä olet tekemässä, aikaansaamasi lopputulos on epätyydyttävä. Harjoittelu ei tuota tulosta, jos et pyri sillä mihinkään. Saavuttaminen on mahdotonta, jos et ole asettanut päämäärää. Sinun ei tarvitse kahlita mieltäsi vaeltamasta, mutta pidä huoli siitä, että ohjaat sitä haluamasi kokemuksen suuntaan. Ota mielesi mukaan siihen miten toimit, ja anna sen auttaa sinua tekemään valintoja ja ratkaisemaan tilanteita. Suhtaudu itseesi ymmärtäväisesti – ja mielesi ymmärtää olla puolellasi.

3. Ole oma itsesi.
Erilaisten asioiden yrittäminen golfissa vain lisää tarvetta yrittää. Vastoin kuin kirkas tavoite, yrittäminen ei ohjaa sinua tekemään asioista tosia. Etenkään silloin kun yrität olla jotain muuta kuin olet, tai kun yrität pelata tavalla, joka ei ole sinun tapasi, tai kun yrität väkisin. Säästät golfissa paljon aikaa, vaivaa ja energiaa kun uskaltaudut vain olemaan se kuka olet. Et voi mitenkään pelata itseäsi paremmin, voit vain pelata niin hyvin kuin osaat. Ei siis ole tarvetta yrittää, parhaasi teet pelaamalla omana itsenäsi. Uskalla siis kohdata itsesi, ajatuksesi ja tuntemuksesi, ja arvosta sitä mitä jo osaat. Anna itsellesi lupa nauttia.

Jotta saat asiat vietyä kentälle, vastaa itsellesi nyt seuraaviin kysymyksiin:

  • Mitkä ovat sinulle niitä oikeita asioita, joiden tekeminen luo peliisi hyvää fiilistä ja parasta mahdollista suoriutumista eri tilanteissa?
  • Mitä sinulle tarkoittaa pitää mielesi mukana pelissä, ja millä varmistat tämän toteutuvan?
  • Mitä omana itsenäsi oleminen ja pelaaminen sinulle käytännössä merkitsee, ja millä ajatuksella vahvistat itseluottamustasi golfkentällä?

Silloin kun olet tutustunut omiin ajatuksiisi ja tapoihisi reagoida erilaisiin pelitilanteisiin, tositoiminta kentällä helpottuu, ja voit säilyttää oman mielenrauhasi ja pelityyliisi sopivan vireystilan silloinkin kun asiat eivät suju odottamallasi tavalla. Kun tunnet itsesi, mielesi ei pääse tekemään sinulle tepposia.

Vihattu pidetty peliseura

Kulkeeko mukanasi piru vai pyhimys?

Onko sinulla kokemusta siitä, että peliseurasi on pilannut pelisi, tuloksesi ja kierroksesi – jopa kisatuloksesi? Oletko joskus suuttunut tai menettänyt malttisi pelikaverisi käytöksen takia? Tai oletko kokenut sen tunteen, kun koko päivä menee pilalle heti nähtyäsi peliseurasi avauslyöntipaikalla?

Tunnusta toki – kyllä! Ja millä seurauksin? Sillä, että pinna palaa kerta toisensa jälkeen. Paitsi että oma kierros menee pilalle, pidetään huolta, että myös toisten kierros menee pilalle. Yksi aloittaa, ja vähintään kolme pahoittaa mielensä – ja polttaa pinnansa. Kierre on valmis.

Mielensäpahoittaja on golfkentällä surullisen tavallinen näky. Hän on se, joka odottaa, että toiset tekevät hänen päivästään ja kierroksestaan juuri sellaisen kuin hän haluaa. Ei tosin siksi, että hän olisi kertonut kenellekään odotuksistaan tai tavoitteistaan, tai että häntä vastavuoroisesti kiinnostaisi mitä toiset häneltä odottavat. Usein hän ei huomaa, että hänet kyllä huomataan. Sinäkin tunnistat nähneesi hänet joskus, mutta osaatko tunnistaa (tai tunnustaa) joskus itse olleesi hän?

Yleensä emme huomaa, että käyttäydymme toisia kohtaan tavalla, jolla toimimme itseämme kohtaan. Jos olemme epävarmoja omastamme, alamme epäillä myös toisia. Kun omasta mielestämme emme pysty siihen mihin haluaisimme, kiinnitämme huomiota kaikkeen mikä entisestään vain lisää omaa kurjuuttamme – ihmisiin, käytöstapoihin, olosuhteisiin. Kostamme toisille sen, että olemme tyytymättömiä itseemme, tai että annoimme jonkin tai jonkun pahoittaa mielemme.

Yksi mitätön pieni asia voi pilata koko kierroksen, yksi kierros voi pilata päivien pelit. Mielen pahoittaminen käy silmänräpäyksessä, mutta hyvän mielen ja vireen uudelleenrakentaminen voi kestää päiviä. Kun tämä vielä tapahtuu vaikkapa golfmatkalla tai kisaviikonloppuna, riemumielen määrällä ei ole mitään rajaa. Ei ole helppoa.

Swingiäkin tärkeämpi golftaito on kyky pelata toisten kanssa seurassa kuin seurassa. Kun osaat pysyä rauhallisena ja hyvällä mielellä ja pelata omaa peliäsi seurasta ja toisten käytöksestä riippumatta, sinua ei yksinkertaisesti pysäytä enää mikään. Kun olemme tyytyväisiä itseämme ja omaa peliämme kohtaan, on meidän helppo hymyillä myös toisille, valaa hyvää henkeä ympärillemme ja kohdata järkevällä tavalla myös elämän takaiskut golfkentällä. Itseluottamus auttaa asennoitumaan myös siihen, että jollain toisella saattaa olla huono päivä (niinhän jokaisella joskus on). Kuvittele – pelisi kulkee omalla tasollasi (tai paremmin) kuin juna tapahtui mitä tapahtui!

Mutta jos et tähän pysty, ja annat toisten käytöksen vaikuttaa suoritukseesi, kuka oikeastaan onkaan syyllinen pelisi takkuamiseen ja siihen, että et saa vieraassa tai tietyssä seurassa itsestäsi parasta irti? Tai mitä golfosaamisestasi ja asenteestasi kertoo se, jos jatkuvasti valikoit peliseuraasi ajanvarausjärjestelmässä?
Kaikki tiedämme, miten peliryhmän positiivinen tsemppihenki paitsi lisää pelinautintoa myös vaikuttaa positiivisesti suorituksiin ja tuloksiin. Huomaavaisuuden ja hyvän käytöksen periaatteet löytyvät myös golfetiketistä, jota sujuvasti oletamme kaikkien (muiden) golfaajien noudattavan jokaisella pelikierroksella niin harjoituksissa kuin kilpailussakin. Oma tontti jää kuitenkin joskus hoitamatta kiirehtiessämme arvostelemaan toisten toimintaa.

Kysykin siis itseltäsi: Kuka saapuu kentälle, kun sinä saavut kentälle?

Millaista henkeä sinä haluat luoda ja luot ympärillesi tulevana pelikesänä, ja mitä sinä voit tehdä tarjotaksesi toisille mukavaa peliseuraa esimerkiksi tulevan pääsiäisen pelimatkalla?

Ja niin, kuljetatko golfissa mukanasi pirua vai pyhimystä?

Toivottavasti et kumpaakaan. Toivottavasti uskallat olla (myös) golfkentällä ihan vain mukava oma itsesi, joka varmasti olet kun vain uskallat.

Taru on Honour-lehden uusi kolumnisti, joka kirjoittaa golfaajan henkisen suorituskyvyn teemoista. Tarun käsialaa on myös e-kirja Onnistumisen avaimet golfarille (2014).

Katso lisää: www.golfhuoltamo.com

Taru Hermunen-Kuusela,
golfaajien henkisen suorituskyvyn
asiantuntija ja valmentaja
& tietokirjailija sekä uusi
Honour-lehden kolumnisti!

Taru on Honour-lehden kolumnisti, joka kirjoittaa golfaajan henkisen suorituskyvyn teemoista. Tarun käsialaa ovat myös e-kirja Onnistumisen avaimet golfarille sekä tämän kevään kirjauutuus Golf–opas mielenhallintaan (Readme.fi).

Haluatko oppia lisää? Toimi näin: arvioi omaa golfosaamistasi, aseta johdonmukaiset tavoitteet ja osallistu Mieli mukana -golfhaasteeseen, minkä myötä nautit enemmän ja pelaat pysyvästi paremmin. Jos et usko tähän, osallistu ja todista väite vääräksi! Mukaan pääset sivulta: www.golfhuoltamo.com

Liity postituslistalle

SGK-LAKINEUVONTA
Suomen luontoystävällisin golfkenttä
BirdieTime
Matkailun teemanumero 2-18
Golfkenttien Some-näkyvyys
takaisin ylös