Ruoho on vihreämpää jäsenkentillä!

Fyysinen harjoittelu

Huolla kehosi talven aikana kuntoon!

Kalenteri kertoo, että on kolmas joulukuuta 2015 ja päivittäin Facebook kertoo pelaajien vieläkin kiertävän Etelä-Suomen kenttiä. HanGolfin Lena Haanpää viestitti Hangosta, että tervetuloa pelaamaan, kauden pituus on siellä toista vuotta 10 kuukauden mittainen. Ilmastonmuutos tekee työtä golfareiden hyväksi.

Suurin osa pelaajista on joka tapauksessa jo pakannut pelivälineet huoneen nurkkaan odottamaan tulevaa pelikautta. Meille sohvaperunoille olisi nyt tärkeää jatkaa liikkumista, kukin omalla tavallaan, kunhan sen tekee säännöllisesti. Ulkoilussa ollaan säiden armoilla ja ainakin täällä etelärannikolla on vettä tullut lähes päivittäin. Kurjimpina päivinä kannattaakin siirtyä sisätiloihin, talviharjoittelukeskukset avaavat oviaan ja simulaattoreissa pääsee jatkamaan kautta.

Ympärivuotista tarjontaa
Monet golfseurat ja -yhtiöt liikkuttavat jäseniään ympäri vuoden. Hyvinkään Golfissa seuran jäsenenä toimiva personal trainer on järjestänyt seniorijumppaa, Pilatesta, sulkapalloa, lentopalloa ja kuntosaliharjoittelua ohjatusti heti kauden päättymisen jälkeen. Ilmoittautumistyökaluna käytetään Nimenhuuto.com -palvelua, joka sopii siihen erinomaisesti. Monet tunnit tulevat täyteen jo viikkoa ennen, joten tilausta tällaiselle on. Hyvigolfin palvelupäällikön, Markus Junnin mukaan jäseniä viedään myös teatteriin ja jääkiekkomatseihin.

Fustra kiinnostaa golfareita
Honour-lehden syyskuun numerossa tarjottiin kaikille kiinnostuneille 99 euron arvoinen Fustra-näytetunti veloituksetta. Tarjoukseen on tähän mennessä tarttunut jo yli kolmekymmentä lukijaamme ja uskon suurimman osan jäävän Fustran pauloihin. Suomalaisten yleinen ongelma on lihas-epätasapaino. Vartalon selkäpuolen lihakset ovat etupuolta heikompia, mikä aiheuttaa nivelille, selkärangalle ja lihaksistolle vääränlaista rasitusta. Tämä on yksi merkittävä syy, miksi suuri osa suomalaisista kärsii eriasteisista niska- ja selkäkivuista. Tämä yhdistettynä huonoon ruokavalioon ja stressaavaan elämäntyyliin, on käsissäsi todella kokonaisvaltaisesti ylirasittunut ihminen.
Vastikään Golflehden kenttärankingissa ykköseksi tulleen Vanajalinna Golfin toimitusjohtaja Petri Keskitalo sanoo Fustrasta näin. – Jos Suomi olisi täydellinen paikka, jokaiselle pitäisi tarjota mahdollisuus kokeilla Fustra-harjoittelua. Siinä työperäiset sairaudet sekä poissaolot vähenisivät ja elämänlaatu paranisi ratkaisevasti. Fustra on auttanut myös monia golfareita saamaan takaisin lyönneistään kadonneita metrejä.

Vaivat ja vammat hoitoon
Sen lisäksi, että golfareille talvi on erinomaista aikaa peruskunnon parantamiseen ja lihaskunnon ja tasapainon kehittämiseen, on silloin aikaa hoidattaa pienet vammat ja krempat kuntoon. Aivan uutena palveluna Forever Fysio tarjoaa apua tuki- ja liikuntaelinten ongelmiin.
Forever Fysio Oy on tuki- ja liikuntaelinten ongelmien diagnosointiin ja kuntoutukseen erikoistunut fysioterapia-alan yritys. Sen palvelutarjontaan kuuluu fysioterapian lisäksi hieronta, alaraaja-analyysi sekä Performance Matrix -testaus. Fysioterapiatoiminta perustuu aktiiviseen tapaan etsiä asiakkaan suurin ongelma tai toiminnanhaitta. Forever Fysio toimii Forever-kuntoklubin yhteydessä ja tekee fysioterapiassa säännöllistä yhteistyötä mm. Fustra-yksilövalmentajien kanssa. Fysioterapiassa käytetään työkaluina mm. toiminnallista testaamista selvittämään oireen aiheuttajan ja manuaalista terapiaa osana fysioterapeuttien laajaa osaamisaluetta. Forever Fysiolla on käynnissä kampanja, jossa tehdään 35 euron arvoinen pika-analyysi veloituksetta, joten käyttäkää se hyväksenne. www.foreverfysio.fi

Hyvä fysiikka –
parempaa golfia?

Golfissa puhutaan paljon siitä kuinka paljon laji vaatii pelaajalta henkisellä puolella. Erilaisia mentaliharjoituksen kirjoja on kirjoitettu golfista varmaan enemmän kuin mistään toisesta lajista. Kirjoja on myös taktisesta osaamisesta. Vaikka golf on urheilulaji, joka ei nosta merkittävästi sykettä tai vaadi suuria lihaksia on joskus hämmentävää kuinka vähän puhutaan hyvän fysiikan tarpeellisuudesta. Hyvä perussvingi vaatii keholta paljon. Puhumattakaan siitä, että kaikki pitäisi pystyä toistamaan yhtä tehokkaasti 4 tunnin ajan.

Kun perusasennon ryhti on hyvä, on helpompaa olla hyvässä ryhdissä myös golfasennossa. Hyvän golfasennon myötä on helpompaa tehdä hyvä kiertoliike ja sen myötä hyvä golfswingi. Jos ryhti on huono, tulee se olemaan huono myös golfasennossa. Kun pystyt suorittamaan oheiset Fustra-liikkeet puhtaasti, voit olla varma, että ryhtisi ja lihastasapainosi on parempi verrattuna henkilöön, joka ei pysty Fustra -liikkeitä tekemään.

Ryhdissä oleminen ei saisi tuntua raskaalta

Jos ryhdikäs asento tuntuu kaikkea muuta kuin rennolta, tulisi harjoitteluun kiinnittää huomiota. Liikkuvuuden, voiman ja kehonhallinnan harmonia löytyy sopivia harjoitteita tekemällä. Parhaat tulokset saadaan aikaan henkilökohtaisen ohjaajan avulla. Itse kun luulee tekevänsä puhdasta liikettä ja olevansa oikeassa asennossa, vaikka totuus on yleensä toinen. Kun perusasennon ryhti paranee, paranee myös valmius ryhdikkäälle golfasennolle.

Hyvästä alkuasennosta on helpompaa päästä hyvään asentoon backswingissä samoin kuin ”lyödä läpi” ja kiertyä vapautuneesti loppuasentoon. Lihastasapainon ja vahvan keskivartalon myötä selkä kestää paremmin golf-lyönnin haasteet. Golfasennossa ja golflyönnin aikana selkärankaan kohdistuva kuormitus ja rasitus on suuri verrattuna normaaliin pystyasentoon, jossa ihminen seisoo. Näin ollen, mitä parempi lihastasapaino ja ryhti meillä on, sitä paremmat edellytykset meillä on jaksaa ja kehittyä golfissa.

Pystytkö näihin Fustra-liikkeisiin?

Selkä pitkänä seinää vasten, kantapäät n. 30 cm irti seinästä. Lantion, selän, olkapäiden, pään ja käsien tulisi pysyä seinässä niin ylös mentäessä kuin alas tultaessa. Käsiä laskettaessa alas, olkapäiden tulisi pysyä seinässä kiinni. Tavoite suorittaa liikettä 90 sekunnin ajan, edellä mainittujen asetusten kestäessä suorituksen tekemisen. Tempo on neljä sekuntia ylös ja neljä sekuntia alas. Hengitä ulos, kun viet käsiä seinää pitkin ylöspäin. Hengitä sisään, kun tuot alaspäin. Selän/rintarangan jäykkyys, eteenpäin kääntyneet olkapäät, huono lapatuki perusasennossa, huono hartiaseudun liikkuvuus tai kaikki nämä yhdessä romuttavat ryhtiä.

Perhonen

Liike mittaa hartiaseudun ja selkärangan liikkuvuutta, kehittäen keskivartalon tukea ja voimaa ylläpitää asentoa. Mikäli yksi tai useampi yllä mainituista estävät puhdasta suoritusta, voidaan olla varmoja siitä, että liikkuvuuden ja kehonhallinnan parantuessa myös valmiudet golfissa kehittymiselle paranevat.

Leveä kyykky seinää vasten

Ainoastaan isovarpaat ja kädet seinässä kiinni, istu alaspäin avaten lonkkanivelistä reisiä ulospäin. Polvien, rintakehän ja pään tulisi pysyä irti seinästä. Tee liikettä 90 sekunnin ajan. Hengitä sisään, kun istut alas ja hengitä ulos, kun liikut ylöspäin.

Avainasioita golfarille:

Jos haluaa pitää ryhdikkään asennon lajisuorituksessa, tulisi ryhdikäs asento pystyä säilyttämään pystyasennossa. Tämä harjoite kehittää kehonhallinnan lisäksi lonkan ja hartiaseudun liikkuvuutta sekä pakaroiden voimaa.

Pystypunnerrus seinää vasten

Selkä pitkänä seinää vasten, kantapäät n. 30 cm irti seinästä. Lantion, selän, pään, olkapäiden, ranteiden ja käsien tulisi pysyä seinässä niin ylös mentäessä kuin alas tultaessa. Tavoite suorittaa liikettä 90 sekunnin ajan. Tempo on neljä sekuntia ylös ja neljä sekuntia alas. Hengitä ulos, kun viet käsiä seinää pitkin ylöspäin. Hengitä sisään, kun tuot alaspäin.
Tunnetko keskivartalossa voiman, jolla selkä pysyy kiinni seinässä? Jos selkä, olkapäät tai kädet irtoavat seinästä, kun työnnät käsiä ylös niin se on merkki siitä, että kehosi joutuu kompensoimaan, jotta voisit liikuttaa käsiäsi ylöspäin. Liikkuvuutta, voimaa ja keskivartalon tukea pitäisi parantaa. Näitä kaikkia ominaisuuksia tarvitaan golfissa.

Rotaatio

Pidä alavartalo ja lantio paikoillaan, kierrä ylävartaloa sisäänhengityksen aikana pystyakselisi ympäri sivullepäin ja tuo uloshengityksellä takaisin alkuasentoon. Pidä tempo rauhallisena; 4-4. Harjoitteen tavoite on erottaa ylävartalo alavartalosta, opetella tekemään liikettä samaan tahtiin hengityksen kanssa, parantaa liikkuvuutta ja aktivoida keskivartalon lihaksia tekemään töitä. Suorita 90 sekunnin ajan, vuorotellen vasemmalle ja oikealle.

Rotaatio istuen

Selkäranka niin pitkänä kuin mahdollista, lantio ja alavartalo ovat paikoillaan. Asennon kannattelu keskivartalosta. Tempo on sama kuin seisten tehdyssä rotaatiossa. Alaselkä ei saa pyöristyä eikä yläselkä köyristyä. Pidä pää vartalon jatkeena. Suorita 90 sekunnin ajan, vuorotellen vasemmalle ja oikealle. Harjoite parantaa keskivartalon voimantuottoa kiertoliikkeen aikaansaamiseksi.

Huono ryhti

Ryhdikäs alkuasento

Perhonen

Perhonen 2

Leveä kyykky

Leveä kyykky 2

Pystypunnerrus

Pystypunnerrus 2

Rotaatio seisten

Rotaatio istuen

Liity postituslistalle

SGK-LAKINEUVONTA
Suomen luontoystävällisin golfkenttä
BirdieTime
Matkailun teemanumero 2-18
Golfkenttien Some-näkyvyys
takaisin ylös