Ruoho on vihreämpää jäsenkentillä!

Golfalan toimija osaa myös urbaanin alueen hoitamisen

Golfalalla kentänhoitokoneista tunnettu J-Trading paljastuu lähemmässä tarkastelussa monialayritykseksi. Yrityksellä on golfin lisäksi kolme muutakin ”tukijalkaa”, ympäristönhoitokoneet, piha- ja puistokalusteet sekä leikki- ja liikuntapaikkavälineet. 1950-luvulta saakka toimineen perheyrityksen historiaan mahtuu monenlaisia käänteitä ja yllättäviä asiakkaita, joiden ansiosta yritys on edelleen voimissaan.

J-Tradingin taustana on suvun omistama maanrakennusyhtiö Oy K. Juslin Ab, jota Ulf Juslinin veli Stig johti. Sen historia alkaa perustamisvuodesta 1951, ja siinä maailmassa Hankkenin ekonomit, Stigu ja Uffe kasvoivat. Uffe oli jonkin aikaa myös suvun yrityksen ulkopuolella uraa tekemässä, muun muassa Hankkijalla, jonka silloiseen toimintaa kuuluivat kentänhoitokoneet. Vuosina 1981-1982 Uffe huomasi Hankkijan ajavan alas juuri näitä toimintoja, mutta onneksi eräs päämies otti yhteyttä ja pyysi Uffea vetämään maahan perustettavaa tytäryhtiötä. Uffe näki tuolloin Suomen liian pienenä markkina-alueena ja ehdotti ratkaisua, jossa merkin edustuksesta huolehtisi uusi yhtiö, J-Trading, joka perustettiin vuonna 1982.

Taustalla maanrakennustoimintaa
Suvun maanrakennusliiketoiminta urakoi pääkaupunkiseudulla aina 90-luvun lamavuosiin saakka ja suurimpina golfalan töinä olivat Talin golfkentän 4-5 miljoonan silloisen markan saneeraustyöt sekä Sarfvikin uuden kentän pinnanmuotoilut, jossa maamassoja siirrettiin noin 50 000 kuutiota. Sopimukseen Sarfvikin kanssa kuului myös kentänhoito puolentoista kauden ajan. – Tuohon aikaan meillä oli useita hoitosopimuksia urheilu- ja golfkentänhoidosta, muun muassa Olympiastadionia hoidettiin erikoiskoneillamme, muistelee Ulf Juslin.

UEFA pelasti laman alla
– 1990-luvun alkupuolella, laman pysäyttäessä uudet rakennusinvestoinnit, maanrakennusyhtiön liikevaihdosta putosi yli puolet ja henkilöstömäärä kutistui. – Se oli raskasta aikaa, Uffe muistelee. – Koko maanrakennusyrityksen olemassaolo oli vaakalaudalla, mutta UEFA pelasti meidät. Silloin kun Venäjä syntyi ja Baltian maat vapautuivat, ne liittyivät jalkapallon Eurooppa Cupiin ja UEFAN jalkapalloperheeseen. Baltian alueen jalkapalloareenat olivat tuolloin huonossa kunnossa eivätkä vastanneet UEFAN standardeja. UEFA:n apuna niiden kunnostuksessa toimi aluksi eräs tanskalainen urakoitsija, mutta se yhteistyö loppui nopeasti erimielisyyksiin. Meillä oli sen sijaan hyvä maine jalkapallokenttien hoidosta kotimaisessa Veikkausliigassa ja UEFAN ottaessa Palloliittoon yhteyttä he suosittelivat meitä, Uffe kertaa. – Yrityksemme saneerasi useita jalkapalloareenoita Virossa ja Latviassa ja niiden ansiosta maanrakennusliikkeemme sel-
visi laman yli. Vuonna 1994 meille avautui mahdollisuus päästä saneeraamaan jalkapallokenttiä Venäjällä, mutta siitä ajatuksesta onneksi luovuttiin. Lama Suomessa alkoi jo hellittää ja Baltian liiketoiminta myytiin vuonna 2005 sen toimivalle johdolle.


Maanrakennus hiipui ,J-Trading vahvistui
Lopulta J-Trading osti maanrakennusliikkeen itselleen ja kun sen oma toiminta vahvistui päätettiin maanrakennusliiketoiminnasta luopua kokonaan. – Se perintö, joka maanrakennuksesta jäi, näkyy yhä toiminnassamme, kuvailee Ulf Juslin. – Jälkimarkkinointi ja asiakkaasta huolehtiminen kaupanteon jälkeenkin elää meissä edelleen vahvasti myös J-Tradingin puolella. Huollon vahva osaaminen ja varaosien nopea saatavuus on sekä golfalan että kiinteistöalan asiakkaille merkittävä asia.
J-Tradingin ensimmäiset isot kentänhoitokonekaupat tehtiin Espoon Golfseuran ja Sarfvik Golfin kanssa. Kilpailu oli jo tuolloin kovaa, mutta kykymme hoitaa ongelmat nopeasti, ja niitähän koneisiin aina joskus tulee, vahvisti asemaamme. Ensimmäisiä edustuksiamme olivat Jacobsenin ruohonleikkurit ja Bucherin kiinteistönhoitokoneet.

Ympäristönhoitokoneet vahva alue
– Kiinteistö- ja taajamanhoitokoneet -tuotteista J-Tradingista löytyy katujen ja kiinteistöjen puhtaanapitoon liittyviä ympärivuotisia koneita ja laitteita. Asiakkainamme on yrityksiä, jotka hoitavat ammattimaisesti urbaania ympäristöä. Tässä visiossa ovat mukana myös golfkentät, osa niistäkin sijaitsee urbaanissa ympäristössä, lähellä taajamaa. Ympäristökalusteista esimerkiksi käy Kauppakeskus Jumbossa vastikään toteutettu laajennus, jonne toimitettiin J-Tradingin kalusteita niin sisälle kuin ulkopuolellekin.
– Elinkaariajattelu korostuu vahvasti J-Tradingin toiminnassa korostaa Ulf Juslin. – Elämme vahvasti asiakkaan mukana kaupan teon jälkeenkin, hän lisää. – Siitä todisteena ovat pitkät asiakassuhteet niin golfalalla kuin kiinteistönhuollossakin. Kiinteistönhoitokoneissa asiakkainamme ovat suurimmat kunnat sekä isot ja pienemmät kiinteistönhuoltoyritykset. Kaupungit ovat ulkoistaneet katujen puhtaanapidon. Ja kuten vastikään saimme Helsingin Sanomista lukea, yhden korttelin alueella saattaa olla jopa 8 eri toimijaa. Toisaalta esimerkiksi Lauttasaaressa työ on ulkoistettu yhdelle toimijalle. Suuntaus näyttäisi pk-seudulla olevan, että kaupunki ottaa alueet omaan hoitoonsa ja käyttää aliurakoitsijoita vain tarvittaessa, arvioi Uffe.

Tulevaisuuden näkymät
Digitaalisuus ja älykkäät ratkaisut ovat tulossa myös kiinteistönhoitoon. GPS-laitteilla varustetut hoitokoneet kertovat kuljettajan ajamat reitit, niin aurauksessa, kadunlakaisussa kuin hiekoituksessakin. Näitä reittitietoja käytetään laskutusperusteina ja mahdollisissa selvityksissä alueiden hoidossa. Oliko lumet aurattu ja oliko jalkakäytävät hiekoitettu? Järjestelmän keräämä tieto sen kertoo.
Kevätpölyn torjunta on yksi iso aihe kiinteistönhoidossa. Avoharjauksen käyttö alkaa jo olla kiellettyä taajamissa ja oikea ratkaisu löytyy nykyaikaisista lakaisuautoista, joissa lakaistava pinta kostutetaan ennen harjausta. Nykyään näissä autoissa on saatavilla jo korkeapainepesureita, jotka imevät veden ja siihen sitoutuneen pölyn auton säiliöön. Taajamissa ilmanlaatua seurataan tarkasti, sillä keväisin katupöly ja pienhiukkaset aiheuttavat allergikoille ja herkille ihmisille pahoja ongelmia.
– Kiinteistönhoitokoneiden ympäristöystävällisyyttä pyritään parantamaan myös rakenteellisilla ratkaisuilla, muistuttaa Philip Juslin. – Autoista ja laitteista on tulossa sähkökäyttöisiä versioita, jolloin niiden omia päästöjä vähennetään.

Puistoalueiden ruohonleikkurit
Ovatko taajamien puistoalueiden ruohonleikkurit samoja, joita golfkentillä käytetään? – Taajamissa käytettävät ruohonleikkurit ovat pääosin vaakapöytäisiä, ja lähin vastine niille löytyy golfkenttien raffileikkureista. Muuten golfkentillä on eri kalustoa, sanoo Philip Juslin. – Puistoalueilla ei voida käyttää niin leveitä leikkureita kuin avoimen maaston golfkentillä. Samoin taajamissa kerrostalojen pihoilla käytetään vaakaleikkureita. – Erona yksityistalouksissa käytettäviin leikkureihin on se, että niissä ruohoa leikataan kerran viikossa muutaman tunnin ajan. Kiinteistönhuollossa ja golfkentillä leikkurit ovat käytössä joka päivä useita tunteja, jatkaa Philip.

Hyvä tuotevalikoima ja henkilökunta
– Ammattitaitoinen henkilökunta on yrityksen suuri vahvuus, kertaa Uffe. – Myynnin osaaminen, huollon asiantuntemus ja varaosapalvelun nopeus ovat J-Tradingin valtteja, hän lisää. Yrityksen palveluksessa on 32 osaajaa. Hyvä tuotevalikoima nousee myös yrityksen vahvuuksiin ja kiinteistönhuoltopuolella koneet tulevat USA:sta, Saksasta, Italiasta ja Japanista. Kansainväliset messut ovat keino seurata konepuolen kehitystä.
J-Tradingin tarjonnassa on kiinteistönhuollon koneiden myynti, vuokraus ja vaihtokunnostettujen kauppa. Vastikään avatusta verkkokaupasta voi jo nyt tilata varaosia yrityksen myymiin koneisiin. Varaosista löytyy hyvät kuvat, tuotenumerot ja ohjekirjat, joiden avulla osaava koneenkäyttäjä suoriutuu varaosan vaihdosta nopeasti. – Meille voi aina myös soittaa ja kysyä neuvoa, kuten aina ennenkin, korostaa Philip Jusliin.

Perheyritys menestyy vain paremmalla palvelulla
Perheyritys alkaa jo olla harvinaisuus millä tahansa toimialalla. J-Tradingissä uusi sukupolvi on jo vahvasti mukana, kun Philip Juslin otti vastuun yrityksen golfliiketoiminnasta. Yrityksen tausta ja pitkät asiakassuhteet tuovat inhimillisyyttä toimintaan, ja loppujen lopuksi kyse onkin luottamuksesta ja sen ansaitsemisesta. Jokaisen yrityksen on löydettävä oma tapansa toimia, ja J-Tradingissä se on asiakkaan tarpeisiin vastaaminen paremmalla palvelulla ja oikealla tuotevalikoimalla.
– Uskottavuus ja sitoutuminen ovat asioita, joista yrityksemme tunnetaan. Palvelemme kaiken kokoisia yrityksiä ja yhteisöjä, isoja kaupunkeja ja kuntia sekä yksin toimivia aliurakoitsijoita, korostaa Ulf Juslin lopuksi.

www.j-trading.fi

Puistoissa käytettävät ruohonleikkurit poikkeavat golfkentillä käytettävistä ja ovat vaakapöytäleikkureita.

J-Tradingillä on kiinteistönhuoltotehtäviin saatavilla myös vuokrakoneita.

J-Trading on toimittanut useitaliikunta- j a leikkipaikkoja asiakkailleen.

J-Trading toimitti julkiskalusteita Kauppakeskus Jumbon laajennukseen.

Liity postituslistalle

SGK-LAKINEUVONTA
Suomen luontoystävällisin golfkenttä
BirdieTime
Matkailun teemanumero 2-18
Golfkenttien Some-näkyvyys
takaisin ylös