Ruoho on vihreämpää jäsenkentillä!

Millaisia urapolkuja golftoimiala tarjoaa?

Erään koulutusasiantuntijan kysymys; Saatteko tarpeeksi laadukasta työvoimaa golfkentille, herätti pohtimaan lajin tarjoamia urapolkuja. Parikymmentä vuotta sitten useiden golfyhteisöjen toimitusjohtajiksi valittiin armeijataustaisia henkilöitä, jotka harrastivat golfia. Nykyisin toimitusjohtajilta vaaditaan huomattavasti laajempaa osaamista, johon koulutustakin on tarjolla. Toimialalle voi tulla montaa reittiä, kentänhoidon, caddietoimiston, golfopetuksen tai golfravintolan kautta. Honour-Golf -lehti aloittaa uuden juttusarjan avaamalla erilaisia urapolkuja ja haastattelemalla niillä kulkeneita golfvaikuttajia.

On useita toiminnan-/toimitusjohtajia, jotka ovat tulleet nuorena golfkentälle kesätöihin ja kulkeneet pitkän tien johtajatasolle. Kentänhoidossa on varmasti samanlaisia kokemuksia, kausityöntekijästä kiinnostuksen ja kouluttautumisen kautta kenttämestariksi saakka. Ja kuinka moni golfopettaja on taustaltaan ammattilaisuutta havitellut pelaaja, joka päätyi PGA-koulutuksen kautta yksityisyrittäjäksi golfkentälle.

Mitä golfilla on tarjota?
Suomessa on noin 145 000 rekisteröitynyttä golfin harrastajaa ja noin 150 golfkenttää, joilla jokaisella on vähintään toiminnanjohtaja, kenttämestari ja heillä vakituisia apulaisia tai kausityöntekijöitä. Toimialalta löytyy pienempiä 9-reikäisiä kenttiä ja toisaalta löytyy Suomesta 54-reikäinen iso toimija, näin työllistävää vaikutusta ajatellen.
Suurin osa golfkentistä on lajin harrastajien rahoilla rakennettuja ja siksi omistaminen ja urheiluharrastus ovat toisiinsa kietoutuneita. Omistamalla kentän osakkeen ja pelioikeuden saat pelata niin paljon kuin haluat. Osakkaana olet myös päättämässä miten kenttääsi johdetaan. Tästä kahtiajaosta johtuu myös kenttien toimitus-/toiminnanjohtajien kaksoisrooli. Toisaalta olla kenttäyhtiön toimitusjohtaja, toisaalta seuran toiminnanjohtaja. Golftoimiala lienee siinä suhteessa harvinaisuus, että se tarjoaa työtehtäviä sekä yrityspuolella että urheilujohtamisen saralla.

Vetääkö golf puoleensa?
Millainen golfin imago on lajin ulkopuolella? Mistä syystä ammattijohtajat hakeutuisivat golfkentän toimitusjohtajaksi? Näihin kysymyksiin haetaan vastauksia alan johtajia haastattelemalla.

Golfkentänhoidosta työura – Lue juttu täältä >
Artikkelisarjan aloittaa golfkentänhoidon pitkän linjan ammattilainen, Pirjo Hotti, joka tällä hetkellä toimii KAO:n (Kainuun Ammattiopisto) opettajana Luonnonvara-ala sekä Golf- ja puutarha-ala -linjalla.
Tulevissa artikkeleissa kartoitamme urapolkuja toimitusjohtajille, golfopettajille ja ravintoloitsijoille. Oletko sinä harkinnut uraa golftoimialalla? Tai olisiko lapsellasi kiinnostusta lajiin? Luonto ympärillä, liikunnallisuus ja sosiaalisuus, kuulostaa ihan hyvältä!

Liity postituslistalle

SGK-LAKINEUVONTA
Suomen luontoystävällisin golfkenttä
BirdieTime
Matkailun teemanumero 2-18
Golfkenttien Some-näkyvyys
takaisin ylös