Ruoho on vihreämpää jäsenkentillä!

Tukeva pohja rakentaa

Vaikka olympialaisista on jo jonkin verran aikaa, on hienoa kerrata Rion golfturnausten tunnelmia mielessään. Lajin saama näkyvyys Ylen kanavilla oli ainutlaatuista ja mittaamattoman arvokasta. Finnpanelin mukaan yli miljoona silmäparia seurasi Roopen, Mikon, Unskin ja Nooran edesottamuksia. Suuri kumarrus heille ja 90 vuotiaalle Ylelle, joka näki lajin potentiaalin televisioviihteenä.

Golfin olympiavuosi vaikuttaa muutenkin entisestään aktivoineen golfista kiinnostuneita kokeilemaan lajia. Green card -suoritusmäärät ovat laskutavasta riippuen kohonneet noin viidenneksellä viime vuoteen verrattuna. Luvut tarkentuvat loppuvuonna, mutta uskallan jo nyt väittää, että vuodesta 2011 asti laskusuunnassa olleet suoritusmäärät ovat kääntyneet viimein nousu-uralle.

Näiden iloisten uutisten pohjalta haluankin käyttää muutaman rivin golfin imagosta ja kiinnostavuudesta kirjoittamiseen.

Ensinnäkin lajistamme käydyssä keskustelussa on järjestäen tykätty brassailla sen elitistisyydellä. Golfliitto halusi vuonna 2013 selvittää golfin kotimaista mainetta ja kiinnostavuutta. IROn tekemän golfin potentiaalitutkimuksen mukaan golfiin suhtautuu myönteisesti aikuisväestöstä noin 47 % ja kielteisesti 10 %. Neutraali suhtautuminen on 41 prosentilla vastaajista. Puoli miljoonaa suomalaista on kiinnostunut kokeilemaan golfia suhtautuen siihen valmiiksi myönteisesti.

Edellä mainitusta tutkimuksesta jäi itselleni mieleen myös se, että golfista kiinnostuneita ja myönteisesti suhtautuvia oli suhteessa enemmän nuorissa aikuisissa kuin seniori-ikäisissä. Green cardin suorittaneiden keski-ikä on muuten vain 35 vuotta. Yllätyitkö?

Turvallisuuden ja sujuvuuden kannalta olennaisten tietotaitojen tarkistamiseen tarkoitetun green card -järjestelmän eduista ja haitoista on myös käyty keskustelua toimialan sisällä muutaman viime vuoden ajan. Tämän pohjalta vuonna 2015 tehtiin kolme eri kyselyä siihen liittyen, kannattiko järjestelmä säilyttää. Tulokset olivat kannustavia. Suomalaisesta ei-golfaavasta aikuisväestöstä yli puolet piti vaatimusta lajin aloittamiseen tarvittavien tietotaitojen kartoituksesta hyvänä asiana ja noin 5 % huonona. Lisäksi green cardin suorittaneet olivat tyytyväisiä saamaansa palveluun.

Vaikuttaa siis siltä, että golfiin suhtaudutaan mainettaan myönteisemmin, golfista kiinnostuneita on paljon ja lajin ensiaskeleet on rakennettu toimiviksi.

Haasteita on ilman muuta useammalla saralla. Lajin omistusrakenteen murros osakkaiden keski-iän kasvaessa, junioripelaajien laskevat määrät meillä ja koko Euroopassa, uusien golfarien saaminen aktiivisiksi pelaajiksi, asiakaskokemuksessa pärjääminen yhä kilpaillummilla vapaa-ajan markkinoilla ja niin edelleen.

Meillä on kuitenkin tutkitusti vahva pohja ja potentiaali, jolle rakentaa. Olympialajimme on intohimoja herättävä vapaa-ajan muoto, jollaista ei ole vastaavaa.

Kaikilla golfalan toimijoilla on oma näkökulmansa ja asiantuntemuksensa, joita on hieno kuunnella. Ja vain kuuntelemalla me opimme jotain. Honour-lehden kolumnistina kirjoittaa Suomen Golfliiton seurakonsultti, Aarni Nordqvist, jolla lienee valtakunnan paras käsitys Pelaaja Ensin -palautteista ja niiden arvioinnista. Aarni nostaa kolumneissaan esiin asioita, joilla on merkitystä. Kannattaa lukea ajatuksella!

Liity postituslistalle

SGK-LAKINEUVONTA
Suomen luontoystävällisin golfkenttä
BirdieTime
Matkailun teemanumero 2-18
Golfkenttien Some-näkyvyys
takaisin ylös