Ruoho on vihreämpää jäsenkentillä!

Kuva Sam Putting Lab -testauksen kakkosvaiheesta, jossa puttitekniikkaa on jo muutettu. Käytössä on myös lyhyempi putteri, mutta ei vielä se järjestelmän suosittama. Puttaajan edessä näkyy infrpunamittalaite.

Toimitus testaa!

Sam Putting Lab
tekee jokaisesta paremman puttaajan

Golf on peli, joka koostuu pitkistä lyönneistä ja lähipelistä. Suurin osa meistä klubipelaajista harjoittelee eniten pitkiä lyöntejä, koska se on hauskempaa. Mutta totuus lienee, että se tulos tehdään lähipelillä, varsinkin jos ne pitkät lyönnit alkavat olla hallussa.

Puttaaminen on golfissa helpointa, jos sitä ajattelee aloittelijan näkökulmasta. Lyöntiliike on lyhyt, ja kun pallon kanssa pääsee sinuiksi etäisyyskontrolli alkaa löytyä. Silti puttaaminen jos mikä on suurimmaksi osaksi hyvää rutiinia ja henkistä kanttia. Isot kisat voitetaan puttaamalla, joten lienee aika selvittää mitä kaikkia asioita siihen liittyy. Sam Putting Lab on paikka, jossa se selviää.

Tapaan asiaan vihkiytyneen asiantuntijan, Henrik Karvisen, Golf Centerin Tapiolan myymälässä. Ennen varsinaista testaamista, haluan lisätietoa miehestä ja hänen järjestelmästään.
– Olen nyt toista vuotta Piltz Golf Schoolin palveluksessa apuvalmentajana. Olen kouluttautunut Sam Putting Lab -asiantuntijaksi ja asiakkainani on käynyt kaikentasoisia pelaajia aloittelijoista maan kärkinimiin, kertoo Karvinen. – Yksinkertaistettuna Sam Putting Lab on putin Trackman. Trackman on jo monelle pelaajalle tuttu termi ja nyt samaa voidaan testata puteissa. Laitteisto mittaa 28 eri parametria siitä mitä putterin liikkeen aikana tapahtuu, liikeradan, kiihtyvyyden, nousukulman, toistettavuuden jne.

– Järjestelmään on syötetty 99 PGA-huippupelaajan puttitilastot ja niihin testattavan puttia verrataan. Voidaan tehdä puhdas tekniikka-analyysi, voidaan luoda harjoitusohjelmia, voidaan tehdä putterin valintaohjelma ja vieläpä opetus-fittausohjelma, selventää asiantuntijamme.

– Noin 40 % kierroksen lyönneistä on puttaamista. Tuon tajuaminen saa klubipelaajankin viihtymään puttiharjoitusalueella. Putteri ostetaan yleensä suoraan kaupan hyllyltä, esimerkit vaikuttavat, putteri on kivan näköinen ja tuntuu käteen sopivalta. Silti se saattaa olla täysin väärä malli.

– Sam Putting Labissa puttaaminen tehdään yksinkertaiseksi ja hallittavaksi sekä harjoiteltavaksi. Kun tietää mitä sen oman putin kanssa pitää tehdä, on sitä helpompi harjoitellakin. Monelle putin harjoitteleminen on neljä nopeaa puttia ennen kierrosta.

– Vauhtikontrolli, eli pituuskontrolli on putin vaikeampi osa-alue, tähtäys ehkä helpompi. – Valtatrendit näkyvät puttereissakin, viimeisimpänä Spider-putterit, joita hetki sitten nähtiin lähes kaikilla huippupelaajilla, toteaa Sam Putting Lab -asiantuntija Henrik Karvinen esittelyn lopuksi.

Oman testin tunnelmat
Asiakas ja asiakkaan oma putteri kirjataan aluksi järjestelmään. Putterin varren alaosaan kiinnitetään adaperi, jonka jälkeen testattava voi tehdä muutamia harjoitusputteja. Järjestelmän kalibroinnin jälkeen putataan annetusta pisteestä 7 puttia 4-5 metrin päässä olevaan kohteeseen.

Teen omat normaalit puttirutiinit ja oman puttausliikkeeni, joka saattelee pallot yksitellen matkaan. Seitsemän putin jälkeen on aika katsoa tulokset. – Osumahetkellä putterin lapa on auki. Osumat palloon olivat keskimäärin lavan kärjen puolella ja liikeradan toistettavuus oli huono. Puttaustuntuma oli suunnilleen sama kuin viimeaikaisilla pelikierroksilla, eli en oikein tiennyt mitä pitäisi tehdä. Lisäksi mittaus kertoo, että puttaan palloa ylhäältä alaspäin. Ensimmäinen tekninen mittaus on siis tehty ja asiantuntijalla on selkeät suunnitelmat miten tästä edetään. Ensin tehdään tähtäystesti. Laitamme yhden pallon puttimatkan puoliväliin suoraan puttilinjalle. Asetun normaalisti pallolle ja katson onko siitä vinkkelistä pallo puttilinjalla ja eihän se ole, vaan reilusti oikealla. Karvinen pyytää astumaan kymmenen senttiä lähemmäksi palloa ja tarkistamaan pallon alla olevasta peilistä, ovatko silmäni sen keskiviivan kohdalla. Ja kun saan silmäni oikeaan kohtaan katson uudelleen sitä puttilinjaa ja nyt sille asettamamme pallo onkin oikeassa kohtaa. Olen siis aiemmin putannut liian kaukana pallosta ja kaksiteholasit ovat nekin saattaneet vaikuttaa puttilinjan näkemiseen.

Seuraavaksi lyhennetään liiaksi taakse menevää putin backsvingiä noin puoleen. Samalla siirretään pallon paikkaa hieman edemmäksi ja työnnetään käsiä vasemmalle ja putataan. Muutaman pallon jälkeen putti alkaa sujua, lyhennetty backsvingi antaa terävyyttä liikkeeseen.

Teemme uudelleen seitsemän pallon testin, uudella puttitekniikalla.
Tulokset ovat kakkostestin jälkeen kaikilta osin parantuneet, mutta eniten vaikutusta on toistettavuudella, ainakin jos pelaamista ajatellaan. Lyhyellä liikeradalla saan todennäköisesti myös oman suurimman puttiongelmani, pitkien puttien pituuskontrollin, haltuun. Lapa on osumakohdassa suorempana, kiihtyvyys hyvä ja alaspäin kulkevaa liikerataakin saatiin hieman korjattua.

Kolmas vaihe alkaakin siitä, että nyt järjestelmä ehdottaa millaista putteria minun tulisi käyttää. Otamme testiin kolme erilaista, järjestelmän antamiin spekseihin sopivaa mailaa ja testaan niitä hetken. Miellyn yhteen niistä ja päätämme tehdä sillä viimeisen testin. Koska puttiliikkeeni aikana lapa kiertyy avoimesta suljetuksi, laite ehdottaa kärkipainotettua putteria.

Tähän mennessä on siis muutettu puttisvingin pituutta, seison lähempänä palloa, pallon paikka on hieman edempänä samoin kädet. Nyt kun saan vielä järjestelmän ehdottaman aiempaa pari tuumaa lyhyemmän putterin käteeni, on mielenkiintoista nähdä testin tulokset.

Seitsemän puttia, merkitystä paikasta ja tulokset
Lapa oli enää 0,2 % auki tähtäyksessä – ja se on hyvä tulos. Osumakohdassa lapa on täysin suorassa kohteeseen. Myös osumat sweetspottiin lisääntyivät. Lyönnin tempo parani ja ennen kaikkea putin toistettavuus parani huomattavasti.

Yllätyin jälleen siitä, miten moneen palaseen puttaamisenkin saa eroteltua ja miten yksinkertainen se hyvä putti lopulta on. Sain ohjeet mitä harjoittelen ja mihin kiinnitän huomiota. Minulla on todennäköisesti pian uusi putteri ja ainakin nyt kiire päästä testaamaan näitä ajatuksia käytännössä.

Henrik Karvinen suositteli Sam Putting Lab -puttifittausta juuri syyskaudelle, koska pian on taas pitkä off-season, jolloin puttaamista voi harjoitella, järjestelmän ja asiantuntijan antamin neuvoin. Puttiharjoittelu ja varsinkin kaverin kanssa kisailu puttialueella antaa siihen lisää virtaa. Ensi kesänä voikin sitten loistaa kentällä.

Henrik Karvinen Pilz Golf Schoolista on kouluttautunut myös Sam Putting Lab -asiantuntijaksi.

Sam Putting Lab ajanvaraus:
p. 020-7428500 tai

tagi@golfcenter.fi

Liity postituslistalle

SGK-LAKINEUVONTA
Suomen luontoystävällisin golfkenttä
BirdieTime
Matkailun teemanumero 2-18
Golfkenttien Some-näkyvyys
takaisin ylös