Ruoho on vihreämpää jäsenkentillä!

Lähes 30 kentän päättäjät ottivat osaa keskusteluun kenttäyhtiöille tärkeistä asioista.

SGK:n puheenjohtaja & toimitusjohtajapäivä 15.8.2017

Isot aiheet kenttien päättäjien käsittelyssä

Suomen Golfkentät ry järjesti jo perinteisen puheenjohtaja & toimitusjohtaja -päivän nimellä järjestetyn tilaisuuden 15.8.2017 Tawast Golfissa. Mukaan oli kutsuttu kaikkien SGK-jäsenkenttien edustajat, mutta aiheet kiinnostivat myös ulkopuolisia. Paikalle saapuivat yli 20 kentän edustajat ja kaikkiaan tilaisuuteen osallistui noin 50 päättäjää. Avauksessaan SGK:n toimitusjohtaja Lassi Kiviniemi oli mielissään suuresta osallistujajoukosta ja kiitti Tawast Golfin toimitusjohtajaa Lauri Mannista tilaisuuden järjestelyistä. Ennen varsinaisen ohjelman käynnistymistä SGK:n puheenjohtaja Hans Weckman kertoi jäsenkenttien edustajille uudesta roolistaan äskettäin perustetussa yhtiössä. 

Golfkenttien juridiset asiat – Jarmo Henriksson, toimitusjohtaja, lakiasiaintoimisto Sirelius&Suvanto

Jarmo Henriksson muistutti esityksensä aluksi, että heidän toimistollaan on sopimus SGK:n kanssa. Jäsenkenttien toimitusjohtajat ja puheenjohtajat saavat veloituksetta puhelinneuvontaa kenttäyhtiöiden juridiikkaan liittyvissä asioissa. Sopimus on ollut vuoden verran voimassa ja Jarmon mukaan yhteydenottoja on vielä ollut vähänlaisesti. – Käyttäkää ihmeessä palvelua hyväksenne, kannustaa Jarmo Henriksson.

Varsinaisessa esityksessään Henriksson kävi läpi suomalaisten oikeusistuinten alaa koskevia päätöksiä, jotka hänen mielestään parhaiten kuvaavat kenttäyhtiöiden juridisia ongelmia. Henriksson korosti, että oikeusasteiden päätökset eivät ole siinä mielessä ennakkotapauksia, että ne sitoisivat vastaavia tapauksia jatkossakin. – Käräjäoikeus, hovioikeus ja korkein oikeus ovat suomalaiset oikeusasteet, joissa asioita käsitellään. Ja koska kaikki asiat eivät mene aina korkeimpaan oikeuteen saakka, hovioikeuksien päätöksillä on painoarvoa, hän korosti.

Lue artikkeli oikeustapauksista täältä >

Golfkentän kunnossapidon ulkoistaminen

Etukäteen runsasta mielenkiintoa herättänyt aihe kentänhoidon ulkoistamisesta tuotiin kokemusten kautta muillekin tiedoksi järjestelyä kokeilleitten kenttien edustajien toimesta. Markku Ignatius, Lauri Manninen ja Timo Mansnerus kertoivat vuorollaan oman näkemyksensä.

– 90-luvulla ulkoistamista oli kokeiltu jo mm. Rönnäsissä. Ulkoistaminen sinänsä on tuttua monille siivouksesta, vartioinnista jne. Kentänhoidon ulkoistamisella haetaan aina kustannussäästöjä ja tehokkuutta, tai halutaan päästä eroon hankalasta kuviosta. Sanonta; viisautta on, että ydinosaamista ei kannata ulkoistaa. Onko kentänhoito sitä, avasi Gumböle Golfin toimitusjohtaja Markku Ignatius.
– Kustannusten ennustettavuus paranee, työ on helppo budjetoida ja se ehkä saadaan halvemmalla. Kenttäyhtiölle se merkitsee kevyempää organisaatiota, koska kenttähenkilökuntaa ei ole. Ulkoistus voi myös olla täsmäoperaatioiden hankkimista, esim. hiekotusta. Yhteisostot voidaan ulkoistamalla tehdä isommalla massalla, olisiko siinä mahdollista saada kustannushyötyä? Ulkoistamiselle on löydettävissä järkisyitä mikäli kentät sijaitsevat lähellä toisiaan, jolloin koneita ja henkilökuntaa voidaan optimoida.
– Mitä ulkoistuksessa voidaan menettää? Ainakin kontrolli siitä, mitä kentänhoidossa päivittäin tapahtuu. Sopimuksilla voidaan asioihin vaikuttaa, mutta aina jää jotain sopimusten ulkopuolelle. Kentänhoitoyhtiö pyrkii tekemään tulosta ja hankkii henkilökunnan sieltä mistä edullisimmin saa. Onko sillä merkitystä kentänhoidon laatuun? Ollaanko täällä vain töissä vai ollaanko hoitamassa MEIDÄN kenttää? On pelkona, että raha ohjaa enemmän kuin intohimo, korosti Ignatius.
– Oman kentän henkilöstö tekee suhteellisen pienellä palkalla erinomaista työtä, koska he rakastavat ruohon kasvattamista, alusti ulkoistamisaihetta kolmikosta Markku Ignatius.

Lue artikkeli kolmen kentän ulkoistuskokemuksista täältä >

Golfkierroksen oikean hinnan laskentakaava puhutti päättäjiä

SGK:n 15.9. järjestämän Puheenjohtaja & Toimitusjohtaja -päivän yhtenä aiheena oli golfkierroksen hinnan laskeminen. Aiheesta oli alustamassa KPMG:n Lauri Parpala, joka koosti tilaisuudessa saadut palautteet ja päivitti laskentakaavan loppuraportin niiden pohjalta.

Lue artikkeli täältä >

Lauri Manninen (vas.) Tawast Golfista ja Lassi Kiviniemi SGK:sta vastasivat päivän järjestelyistä.

Liity postituslistalle

SGK-LAKINEUVONTA
Suomen luontoystävällisin golfkenttä
BirdieTime
Matkailun teemanumero 2-18
Golfkenttien Some-näkyvyys
takaisin ylös