Ruoho on vihreämpää jäsenkentillä!

Kiinteistön oikea lämpötila säästää luontoa ja euroja

Älykäs sähkölämmityksen ohjausjärjestelmä, OptiWatti, tarjoaa rahallisten säästöjen lisäksi helpotusta kiinteistön hallintaan sekä kustannustehokkaan tavan parantaa energiatehokkuutta ja pienentää hiilijalanjälkeä. Myös golfklubien oleskelumukavuus paranee, kun lämpötilat ovat kohdallaan.

Luonnon säästäminen ja hiilijalanjäljen pienentäminen ovat asioita, joihin golfkeskukset panostavat vuosi vuodelta yhä enemmän. Toisaalta myös toimintoja tehostetaan ja kustannuksia pyritään karsimaan, jotta käytössä olevat resurssit voidaan hyödyntää oleelliseen.
Tehokas tapa säästää kustannuksia ja luontoa on muun muassa kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen. Vanhojen kiinteistöjen energiatehokkuus ei välttämättä täytä enää tämän päivän vaatimuksia, mikä näkyy erityisesti kasvavina lämmityskuluina.
Henkilökunnan ensisijaisena tehtävänä on palvella asiakkaita ja hoitaa kenttää, jolloin lämmityksen hallinnan tulisi tapahtua mahdollisimman vaivattomasti ja nopeasti.
Erilaiset automaatiojärjestelmät tuovat ratkaisuja näihin pulmiin ja monia hyötyjä kiinteistöjen ylläpitäjille ja omistajille, mutta ovat monesti myös kalliita investointeja ja monimutkaisia käyttää. Asentaminen voi myös vaatia isoja toimenpiteitä ja jopa tilojen sulkemisen asennuksen ajaksi.

Kevyt täsmäratkaisu
Sähkölämmityksen älykkääseen ohjaamiseen on onneksi olemassa täsmäratkaisu, jonka asentaminen ja käyttöönotto käyvät vaivattomasti. OptiWatti voidaan jälkiasentaa ilman rakenteellisia remontteja nykyisen lämmitysjärjestelmän rinnalle. Järjestelmä toimii langattomasti, eikä erillisiä johdotustöitä tai kaapelointia tarvita.
OptiWatti kokoaa yhteen suorasähköllä toimivat lämmityslaitteet. Samaan ohjausjärjestelmään saadaan mukaan myös ilmalämpöpumppujen ja lämminvesivaraajan ohjaus. Käytännössä tämä tarkoittaa, että samassa tilassa oleva ilmalämpöpumppu ja muut lämmityslaitteet toimivat saumattomasti yhdessä.

Lämmitys hallintaan
Golfkeskusten kiinteistöt ovat vilkkaassa käytössä kauden aikana, mutta muina aikoina tiloja käytetään vähemmän. Kauden ulkopuolella mahdollisesti vain muutama huone on osan aikaa käytössä. Henkilökunnalle aiheutuu monesti päänvaivaa, miten tilojen lämpötilat saa säädettyä sopivalle tasolle kauden eri aikoina ja vain kulloinkin käytössä oleviin tiloihin. Lämmitystä manuaalisesti säätämällä tilat saattavat olla helposti ylilämmitettyjä tai liian kylmiä.
Älykkään järjestelmän avulla vain ne tilat, jotka ovat käytössä, voidaan pitää lämpiminä. Samoin tiloja voidaan pitää viileänä silloin, kun käyttöä ei ole. OptiWatilla lämpötilojen säätäminen onnistuu etänä sekä huone- että tuntikohtaisesti yhden käyttöliittymän kautta. Järjestelmä optimoi lämmityksen käyttäjän toiveiden, sisä- ja ulkolämpötilan, sääennusteen ja tarvittaessa sähkön hinnan perusteella.
Kun huoneen lämpötila on halutulla tasolla, ohjain sulkee lämmityslaitteen sähkönsyötön. Henkilökunnan ei siis tarvitse varta vasten käydä paikan päällä manuaalisesti säätämässä jokaista patteria, lattialämmitystä tai ilmalämpöpumppua erikseen. Tarpeen mukaan tarkasti säätyvä lämmitys on oleellinen osa oleskeluviihtyvyyttä.
Myös useamman erillisen kiinteistön esim. klubitalon ja huoltohallin hallinta helpottuu, kun niitä voi ohjata keskitetysti yhdestä paikasta tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella – vaikka kotisohvalta.

Ennakoiva säätö
Huonekohtaisesti oppiva järjestelmä mahdollistaa ennakoivan lämpötilan säätämisen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että OptiWatti osaa kussakin huoneessa ajoittaa lämpötilan nostamisen oikeaan ajankohtaan, jotta haluttu lämpötila saavutetaan haluttuna ajankohtana.
Ulkolämpötilan muuttuessa OptiWatin ennakoivalla säädöllä varmistetaan tasainen sisälämpötila. Näin vältetään tilanne, jossa pakkasen kiristyessä ja sisälämpötilan laskiessa huoneiden lämpötilat säädetään maksimille. Usein lopputuloksena on ylilämpö, jota tasoitetaan tuuletuksella.

Tuntuvia säästöjä
Tilojen lämpötilan laskeminen on yksinkertainen tapa säästää sähkölämmitteisen kiinteistön energiakustannuksissa parhaimmillaan useita kymmeniä prosentteja. Kovilla pakkasilla säästöt ovat suurempia kuin lämmityskauden alku- ja loppupuolella.
OptiWatti sisältää avaimet käteen asennuksen, joka voidaan tehdä mihin aikaan vuodesta tahansa. Järjestelmä on kohtuuhintainen ja tyypillinen takaisinmaksuaika on noin kolmen vuoden tienoilla. Asiakkailta tulleen palautteen mukaan OptiWatin hinnoittelu on selkeä ja yksinkertainen, sillä hinnat ovat kiinteät, eikä piilokuluja tarvitse pelätä.
Myös koteihin ja mökeille soveltuva järjestelmä seuraa valtakunnallisia sääennusteita ja pörssisähkön hintaa. Tuntihintaisen sähkön käyttäjälle OptiWatti toimii myös hintavahtina, jolloin se huolehtii automaattisesti lämmityksen ajoittamisen edullisille tunneille. Järjestelmä ei vaadi mitään tiettyä sähkösopimustyyppiä, joten sopimuksen vaihto ja kilpailuttaminen on mahdollista.

Kulutuksen seuranta helpoksi
Ohjauksessa olevien kiinteistöjen energiankulutusta voi itse seurata käyttöliittymän kautta. OptiWatti raportoi lämmitykseen kuluvan sähköenergian ja jakaa sen vielä huonetasolle. Jos tiloissa esiintyy poikkeamia lämpötiloissa tai ilmankosteudessa, saa käyttäjä hälytyksen, jotta tilanne voidaan heti tarkistaa ja korjata.
Huonekohtainen raportointi helpottaa mahdollisten säästökohteiden löytämistä. Myös parannusta vaativat asiat kuten kiinteistön energiasyöpöt ja lämpövuodot rakenteissa on helpompi tunnistaa ja perustella järjestelmästä saatavalla tiedolla.

OptiWatti on kodin ja kiinteistöjen älykkääseen energianhallintaan ja -optimointiin erikoistunut palvelu. Palvelun tuottaja Opti Automation Oy on perustettu vuonna 2013, ja tällä hetkellä yrityksessä työskentelee 18 henkilöä.

Lue lisää osoitteesta www.optiwatti.fi.

Optiwatti on saanut nopeasti jalansijaa golfkentillä ja tyytyväisten käyttäjien määrä kasvaa.

Jarkko Raski, toimitusjohtaja, Suur-Helsingin Golf:
– OptiWatti osui meidän tarpeisiin nähden kuin nenä päähän. Nyt saamme järkevästi optimoitua sähkölämmitystä. Helppo ylläpitää ja ohjata. Ensi talvi näyttää, minkä verran säästöä on kertynyt.

Osmo Ruuska, toimitusjohtaja, Tarinagolf:
– Järjestelmä pitää huolen lämmöistä ja voimme reaaliaikaisesti valvoa, mitä kiinteistössä on tapahtunut ja etukäteen laskea lämmöt alas. Henkilökunnan ei tarvitse käydä säätämässä ilmalämpöpumppuja erikseen, koska säädöt onnistuvat tietokoneelta. Huoletonta ja helpottaa seurantaa.

Juha Laukkanen, toimitusjohtaja, Harjattula Golf:
– Halusimme turhan lämmönkulutuksen pois. Rahallinen säästö ei ollut pienin tekijä OptiWatin valinnassa. Myös ympäristöasiat kautta linjan ovat meille tärkeitä.

Juha Ruponen, toimitusjohtaja, Peuramaa Golf:
– OptiWatti tuo säästöjä yhtiölle ja säästää luontoa – hyvä yhdistelmä. Hankinnoissa otamme aina huomioon myös ympäristönäkökulman.
Rauno Pusa, toimitusjohtaja, Sarfvik Golf:
– Lämpötiloja laskemme OptiWatin avulla nykyään aina, kun huoneita ei käytetä aktiivisesti. Ensimmäisenä vuonna OptiWatin käyttöönotosta sähkölaskumme pieneni 8000 eurolla.

Esa Meriläinen, toimitusjohtaja, Nurmijärvi Golf:
– Valitsimme OptiWatin, koska haluamme omalta osaltamme olla mukana ilmastotalkoissa ja pienentää kulutusta. Toimitus ja palvelu ovat sujuneet kiitettävästi.

Mika Mäkinen, toimitusjohtaja, Kanava Golf:
– Järjestelmä on helppokäyttöinen, mutta vaatii alussa hieman perehtymistä. Kulutusta tarkasteltaessa näimme, että huoltohallin ovet olivat kesällä usein auki ja lämmityksestä suuri osa oli mennyt hukkaan. Nyt olemme tehneet korjaavat toimenpiteet, jotta jatkossa vältytään tältä.

Astrid Venäläinen, toimitusjohtaja, Hirsala Golf:
– Meille ympäristöarvot eivät ole erillinen projekti vaan osa päivittäistä toimintaa. Meillä on pian edessä GEO-ympäristösertifikaatin uusiminen. OptiWatti tukee sertifikaatin saamista jatkossakin.

Liity postituslistalle

SGK-LAKINEUVONTA
Suomen luontoystävällisin golfkenttä
BirdieTime
Matkailun teemanumero 2-18
Golfkenttien Some-näkyvyys
takaisin ylös