Ruoho on vihreämpää jäsenkentillä!

Olympian Etelä-Afrikka kutsuu!

Safari, Soweto ja Kapkaupunki – mahdollisuus golfaamiseen

Etelä-Afrikassa riittää erilaisia maailmoja löydettäväksi – monta maisemaa ja monta väestöryhmää lukuisine kielineen, tapoineen, menneisyyksineen. Maa on luonnonvarojen runsaudensarvi: kultaa ja timantteja, viiniä, hedelmiä, vehnää ja vihanneksia, karjaa ja kalastusta ja tietysti villieläimiä. Olematon aikaero ja upeat tutustumiskohteet tekevät reilun viikon mittaisesta matkastamme miellyttävän tavan tutustua Etelä-Afrikkaan.
Matkan aluksi lähdemme safarille. Savannin heinäarolla laiduntaa ja metsästää ainakin ”Big Five” eli norsu, sarvikuono, afrikanpuhveli, leijona ja leopardi, mutta myös monta muuta eläintä. Safari on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä eläimet vapaana omassa elinympäristössään. Luonnossa liikutaan eläinten tahtiin: aamulla ja illalla elämä on vilkkaimmillaan savannilla ja juomapaikoilla. Kun eläimet lepäävät päivän kuumuudessa, voi matkustajakin vetäytyä hyvän aterian ja houkuttelevan uima-altaan äärelle.
Kapkaupunkia on sanottu yhdeksi maailman kauneimmista kaupungeista. Pöytävuorelta avautuu huikaisevan kaunis näkymä kohti Atlanttia ja myös vuoren toiselle puolelle Stellenboschin ja Paarlin vihreille ja hyvin hoidetuille viinitiloille. Hyväntoivonniemelle mentäessä kasvillisuus muuttuu, kun tuulen pieksämässä karussa maaperässä viihtyvät parhaiten vain pensasmaiset proteat ja kanervat.
Tämän matkan extrana golfin harrastajille on mahdollisuus vierailla vapaapäivinä Sun Cityn kuululla golfkentällä tai jollain muulla alueen monista kentistä. (Teksti: Olympia Kaukomatkatoimisto)

Lähdemme matkaan Helsingistä klo 18.25 Turkish Airlinesin koneella Istanbulin kautta Johannesburgiin. Saavumme lauantaina aamupäivällä Johannesburgiin ja jatkamme bussilla vajaan 3 tunnin ajomatkan päähän Pilanesbergin kansallispuistoon. Tämä Etelä-Afrikan neljänneksi suurin puisto sijaitsee kauan sitten sammuneen tulivuoren kraatterin alueella. Se erottuu selvästi ympäröivää tasankomaastoa korkeampana. Puistossa on runsas eläimistö ja myös lintuharrastajille on paljon kiikaroitavaa. Majoitumme 3 yöksi viihtyisään Bakubung Lodgeen.

Näe villieläimet lähietäisyydeltä
Sunnuntaipäivämme alkaa jo auringon noustessa, jolloin lähdemme varhaisaamun puistoajolle kansallispuistoon. Palattuamme nautimme aamiaisen ja rentoudumme uima-altaalla tai nautimme lodgen hoitolan hemmottelevista hoidoista. Myöhemmin iltapäivällä teemme toisen puistoajon. Liikumme silloin, kun eläimet ovat aktiivisimmillaan eli aikaisin aamulla ja illansuussa. Hyvällä onnella voimme nähdä sekä pensas- että isosarvikuonon.

Golfia ja muita huvituksia
Maanantaiaamuna safarimme alkaa jälleen auringon noustessa. Aamiaisen jälkeen on mahdollisuus tutustua omatoimisesti Pilanesbergin kupeessa sijaitsevaan Sun Cityn huvittelukeskukseen tai mennä pelaamaan kierros golfia. Alue on rakennettu hulppeaan tyyliin upeine golfkenttineen ja mielikuvituksellisine rakennuksineen. Vesimaailmassa voi ajaa vesiskootterilla, liitää laskuvarjon varassa moottoriveneen perässä tai meloa. Alueella on myös Valley of the Waves, keinotekoinen hiekkaranta aaltokoneineen ja palmuineen. Kulttuurikylässä järjestetään näytöksiä, joissa eri heimot esittelevät kulttuuriaan. Sun Cityssä voi käydä perhosmaailmassa, lintupuistossa tai krokotiilifarmilla, jossa on n. 300 niilinkrokotiiliä. Matkanjohtaja auttaa tarvittavien varausten tekemisessä eri aktiviteetteihin ja sopii Bakubung Lodgen kanssa retken kuljetuksista. Retkestä aiheutuvat kustannukset ja pääsymaksut mieleisiin kohteisiin maksetaan itse paikan päällä. Iltapäivällä teemme puistoajon.

Soweto ja Mandelan kotimuseo
Tiistaina ajamme aamiaisen jälkeen bussilla Johannesburgiin ja tutustumme Sowetoon. Rotuerottelun aikoina mustat afrikkalaiset pakotettiin asumaan tietyillä alueilla kaupunkien laidoilla. Rotusorto ei kuitenkaan pystynyt lannistamaan afrikkalaisten elämänhalua eikä -iloa. Nämä joutomaille syntyneet slummit muuttuivat pian eläviksi yhteisöiksi, joissa oli omat yhteiskuntaluokkansa kauppiaineen ja käsityöläisineen. Rotusorron loputtua monet eivät halunneet enää muuttaa kotoaan. Näin slummeista tuli tunnustettuja kaupunginosia. Niistä yksi on Soweto, jossa nykyään asuu noin 3,5 miljoonaa ihmistä. Talojen kirjo on yllättävä, sillä vaikka alueella on edelleen runsaasti hökkeleitä, täältä löytyy myös todella hulppeita taloja, joissa asuu niin paikallisia tv-tähtiä, poliitikkoja kuin urheilijoitakin. Käymme Nelson Mandelan kotimuseossa. Mandela muutti tähän taloon Sowetossa jo vuonna 1946 ja palasi sinne myös vapauduttuaan vankilasta vuonna 1990. Museo on pieni ja sinne mahtuu vain 20 vierailijaa kerrallaan, joten joudumme mahdollisesti menemään museoon pienemmissä ryhmissä (lisätietoa: www.mandelahouse.co.za). Myöhään iltapäivällä lennämme Kapkaupunkiin ja majoitumme 4 yöksi hyvätasoiseen Commodore-hotelliin. Hotelli sijaitsee aivan lähellä Waterfrontin aluetta, josta on muodostunut Kapkaupungin keskus lukuisine kauppoineen ja ravintoloineen.

Kapkaupunki on nähtävä
Hollantilaiset perustivat ensimmäisen siirtokunnan suojaisaan Table Bayn lahteen vuonna 1652. Intian kauppareiteillä purjehtivat laivat saivat näin tärkeän ruoka- ja vesivarastojen täydennyspaikan pitkillä matkoillaan. Tällä paikalla sijaitsee nykyisin Kapkaupunki, yksi maailman kauneimmista kaupungeista. Aloitamme keskiviikkona kaupunkiin tutustumisen nousemalla kaapelihissillä Pöytävuorelle (säävaraus). Sieltä avautuvat henkeäsalpaavan kauniit maisemat yli Kapkaupungin ja kauas etelään Hyväntoivonniemelle. Lyhyen kiertoajelun jälkeen meillä onkin jo kattava kuva tästä kauniista kaupungista. Iltapäivällä on mahdollisuus tehdä lisämaksullinen (30 e) retki Kapkaupungin edustalla sijaitsevalle surullisenkuuluisalle Robben Island -vankilasaarelle, jonne on reilun puolen tunnin venematka (säävaraus). Vankilan kuuluisin vanki Nelson Mandela vietti saarella lähes 18 vuotta. Retken aikana voi tutustua sekä vankilamuseoon että saaren muihin osiin. Retki on kansainvälinen ja englanninkielinen. Pyydämme ilmoittautumaan retkelle jo matkaa varatessanne.

Hyväntoivonniemi ja Cape Point
Hyväntoivonniemellä saa käsityksen Kapin alueen mahtavasta luonnosta. Torstain kokopäiväretkellä kierrämme 75 kilometrin pituisen niemen aina sen kuuluisaa kärkeä Cape Pointia myöten. Kuvankaunis reittimme kulkee läpi pienten kaupunkien seuraillen Atlantin valtameren rantaa. Kapin alueella vallitsee välimeren ilmasto ja maisema on paikoin hyvinkin karua. Karuus kätkee kuitenkin sisälleen yli 8500 kasvilajia sekä nisäkäslajeja, joita muualla ei tavata. Hyväntoivonniemen kansallispuisto sijaitsee aivan niemen kärjessä. Hyvällä onnella saatamme nähdä siellä harvinaisen valkopäätopin tai kapinvuoriseepran. Lounaan nautimme kalaravintolassa lähellä idyllistä Simon’s Townia. Kaupungin lähellä asustaa pingviiniyhdyskunta, jonka puuhia pääsemme seuraamaan aivan läheltä. Hotelliin palaamme myöhään iltapäivällä.

Golfkentälle vai viiniretkelle?
Waterfrontin alue tarjoaa meille perjantaina erinomaiset mahdollisuudet vapaapäivän viettoon. Silloin voi myös lähteä golfaamaan tai lisämaksulliselle puolipäiväretkelle Kapmaan viinialueille. Eteläafrikkalaiset viinit tunnetaan ympäri maailmaa. Parhaat rypäleet kypsyvät Stellenboschin ja Paarlin maisemallisesti kauniilla viinialueilla. Alueella vallitseva ilmasto on ihanteellinen viininviljelylle. Vierailemme kahdella viinitilalla ja maistelemme tilojen tuotteita (myös syötäviä). Pysähdymme myös noin tunnin ajaksi viehättävään Stellenboschin yliopistokaupunkiin, jossa on kattava tarjonta kahviloita ja ravintoloita sekä hyvät ostosmahdollisuudet. Tälle retkelle ilmoittaudutaan paikan päällä ja se maksetaan käteisellä matkanjohtajalle Etelä-Afrikan randeilla. Lisäretken hinta on osanottajamäärästä riippuen n. 1000 ZAR, n. 60 e. Päivän päätteeksi kokoonnumme jäähyväispäivälliselle.

Vielä aamukierros golfia
Lauantaina on vielä aikaa nauttia Kapkaupungin tarjonnasta tai golfkentistä, sillä kuljetus lentokentälle on myöhään iltapäivällä. Koneemme lähtee klo 18.00 ja lentää Istanbulin kautta Turkish Airlinesin koneella Helsinkiin, jonne saavumme sunnuntaina puolen päivän aikaan.

 
Lions Head -kukkula Pöytävuorelta kuvattuna.


Simon's Townissa pääsemme seuraamaan pingviiniyhdyskuntaa aivan läheltä.


Pilanesbergin kansallispuistossa on runsas eläimistö, joita käymme katsomassa varhaisaamun puistoajoilla.


Stellenboschin alueella vallitseva ilmasto on ihanteellinen viininviljelylle. Vierailemme kahdella viinitilalla ja maistelemme tilojen tuotteita, myös syötäviä.


Lost City -golfkenttä Pilanesbergin lähellä.

Kapkaupungin seudun parhaat golfkentät:

De Zalze Winelands Golf Estate
www.dezalzegolf.com

Steenberg Golf Club
www.steenberggolfclub.co.za

Royal Cape Golf Club
www.royalcapegolf.co.za

Erityisen upea kenttä
Pearl Valley Golf & Country Estate
pearlvalley.co.za
sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Kapkaupungista

Pilanesbergin luonnonsuojelualueen lähellä sijaitsevat Sun City Resortin kentät,
Sun City ja Lost City
www.sun-city-south-africa.com

Matkapäivät
14.10.–23.10.2016
25.11.–04.12.2016
30.12.2016–08.01.2017
20.01.–29.01.2017*
17.02.–26.02.2017*

Matkan hinta
Loka-marraskuussa 2.940 e
Joulukuussa 3.240 e
sis. lento- ja turistiverot sekä muut viranomaismaksut 368 e. Lisämaksu yhden hengen huoneesta loka-marraskuussa 540 e. Lisämaksu yhden hengen huoneesta joulukuussa 590 e.
* lähdön hinta ja tarkistettu ohjelma julkaistaan Olympian Kaukomatkaesiteessä 2017. Matka on kuitenkin heti varattavissa.

Matkan hintaan sisältyvät:
Reittilennot turistiluokassa, lentokenttäkuljetukset matkakohteissa, majoitus kahden hengen huoneissa ohjelmassa mainituissa tai vastaavissa lodgessa ja hotellissa. Safarilla täysihoito, muualla puolihoito paitsi 6. ja 9. matkapäivinä. Ohjelmassa mainitut kuljetukset, retket sekä puistojen sisäänpääsymaksut, palvelupalkkiot ja kantajamaksut lodgessa ja hotellissa. Lento- ja turistiverot sekä muut viranomaismaksut, juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille sekä suomalainen matkanjohto.
Katso lisää: www.olympia.fi

Liity postituslistalle

SGK-LAKINEUVONTA
Suomen luontoystävällisin golfkenttä
BirdieTime
Matkailun teemanumero 2-18
Golfkenttien Some-näkyvyys
takaisin ylös