Ruoho on vihreämpää jäsenkentillä!

Onko KymiRing Iitti Golfille lottovoitto?

Moto-GP-rata nostaa Iitin maailmankartalle!

Kun kyseessä on Iitin kokoinen, 7000 asukkaan kunta, on jo golfkentän rakentaminen paikkakunnalle melkoinen ponnistus. – Pienen paikkakunnan yhteisöllisyys näkyi siinä, kertoo Iitti Golfin toimitusjohtaja Jukka Ryynänen. – Nekin ihmiset, jotka eivät edes ajatelleet pelaavansa toivat hankkeeseen tarvittavaa rahoitusta ajatuksella, että golfkenttä tänne on saatava. Myös kuntapäättäjät ovat olleet suotuisia golfille ja muistavat mainostaa kotikenttää omassa viestinnässään. Todellista lottovoittoa odotetaan kuntaan muutaman vuoden kuluttua, kun KymiRingin kansainvälistä huippua oleva moottorirata oheistoimintoineen saadaan valmiiksi.

Iitti Golf voisi hyvin matkia Sarfvik Golfia siinä, että kentälle pääsee ilman peliajan varausta. 18-reikäisellä kentällä pelataan noin 15 000 kierrosta kauden aikana ja kentän käyttöaste mahdollistaisi puolet lisää. Reilun tunnin matkan päässä Helsingistä sijaitseva Iittigolf näytti kevätkunnossaankin mielenkiintoiselta ja hienosti maisemaan istuvalta. Jälleen yksi kenttä, jonne pitää tehdä vierailu kauden aikana. – Klubitalon pihapiiri on erityisen suojeltu, kertoo Ryynänen, vanhat, ajan saatossa vinoon kallistuneet rakennukset kertovat alueen historiaa. – Meillä on myös erinomaiset tilat järjestää yritystapahtumia ja vaikka konsertteja, lisää Ryynänen.

Kunnanjohtajallakin pysyy maila kädessä
Tapaamme kunnanjohtaja Riku Rönnholmin kunnantalon valtuustosalissa. Pienen kunnan päättäjillä on vastassaan samat ongelmat kuin golfilla. Väki vanhenee ja kaikki toiminta tuntuu hiljalleen hiipuvan. Iitin Tiltu lienee paikkakunnan suurin julkkis ja sen brändin ympärille on jotain osattu rakentaakin. Kesäkuussa järjestettävä Iitin musiikkijuhlat kokoaa suurimman yleisön ja kymmenet pienemmät tapahtumat pitävät elämää yllä.
Länsirannikolta Iitin kunnanjohtajaksi tullut Rönnholm on löytänyt itsensäkin muutaman kerran golfkentältä. Jääkiekkoilijalle tyypilliset selkävaivat ovat tosin estäneet täysipainoisen pelaamisen, mutta haastava laji on tullut tutuksi. – Golfkenttä tarjoaa mukavaa tekemistä alueen loma-asukkaille, joita saapuu kuntaan vuosittain noin 3500, toteaa kunnanjohtaja. – Iitti on pitkänmallinen kunta, jonka pohjoisosasta löytyy runsasjärvinen Vesikansa, jolle oman leimansa antaa laajaksi järvialueeksi levittäytyvä ja voimalaitoksilla valjastettu, koskikanjoniin kapeneva Kymijoki. Eteläosa on laakeiden viljelyalueiden Maakansa, kuvailee Rönnholm. -Iitille ominainen piirre on yrittäjämyönteisyys, joka on edesauttanut monipuolisen ja elinvoimaisen yritystoiminnan syntymisen alueella, hän jatkaa.

Golfin vetovoima kunnan näkökulmasta
Golfkentän rakentamisen toivottiin varmasti lisäävän kunnan vetovoimaa sekä vakio- että loma-asumiseen. Kentän ympäristöön on jo perheitä asettunutkin, mutta tilaa riittää edelleen.
– Ellei aivan Kymijoen rantaan asuntoaan halua, on tonttimaata saatavissa erittäin edullisesti, lupaa kunnanjohtaja. – Kunnan alueelle rakentuva KymiRing saattaa tosin muuttaa tilannetta lähivuosina, pohtii Rönnholm. – Golf on jo tuonut alueelle vieraita, mutta kenttä odottaa edelleen "löytämistään", toteaa Jukka Ryynänen, joka pohtii jatkuvasti keinoja toiminnan vilkastuttamiseksi. Jäseniä kentällä on reilut 700, mutta osakasmäärä saisi olla suurempi. – Profiililtaan kenttä lienee lähempänä Pay and Play -kenttää ja sitä suuntausta tulisi ehkä rohkeammin kasvattaa. Alueella on myös majoituskapasiteettia, joka lisää golfkentän kiinnostavuutta golfmatkailijoille. Ryynänen antaa kiitosta myös kunnan suuntaan, päättäjien kanssa on ollut helppo toimia ja kunnan panos kentän suurosakkaana on tietysti tärkeä. Iitti Golf kuuluu SGK:n Etukortti-kenttiin ja Kymen alueen kentillä on myös omia etuisuuksia naapurikenttien pelaajille.

KymiRingistä suuret odotukset
Moottoriurheilusta vain vähän ymmärtävän toimittajan suu loksahti apposelleen, kun nousimme KymiRingin toimistona toimivien konttitoimistojen kattoterassille. Eteen aukesi maansiirtotyömaa, joka yllätti täysin koollaan. Kaikkiaan 180 hehtaarin alue oli jo raivattu puista ja maansiirtokoneet ja rekat siirsivät maata suunnitelmallisesti. Vertailun vuoksi todettakoon, että esim. Sarfvik Golfin kahden 18-reikäisen kentän maa-alue on kooltaan pienempi, 160 hehtaaria.
Ihan yhdellä silmäyksellä ei koko alue kattoterassilta näkynyt, sillä sitä peitti vasemmalla pieni metsäsaareke.

Maailmanluokan rata ja paljon muuta
Sisällä toimistossa saimme kuulla rata-alueen kunnianhimoisista suunnitelmista projektin vetäjän Timo Pohjolan suulla. – Rata-alue sijoittuu Iitin kunnan puolelle ja sisältää monipuolisia toimintoja. Moto-GP-kisoja ajatellen paikka Pohjois-Euroopassa ja juuri Suomessa ei ole sattuma. Muualla Pohjoismaissa ei kansainväliset standardit täyttävää rataa ole ja idän puolella on suuri ja mahtava Venäjä, ja esimerkiksi Pietarista on vain kahden tunnin matka KymiRingille.

Rankingin nosto mahdollistaa jopa F1-kisojen järjestämisen
– FIA-rankingissa tavoitteena oli alunperin 2-luokan rata, mutta lopulta kyse oli vain kaarteiden turva-alueista, joten päätimme nostaa radan ykkösluokkaan. Jo kymmenen vuotta kestäneen projektin aikana radan profiilia on muokattu ja kehitetty niin, että sen lopullista muotoa on kopioitu muuallekin, naurahtaa Pohjola. Vankan moottoriurheilutaustan omaava Pohjola on ollut mukana useissa rataprojekteissa Suomessa ja hänen kansainvälisen verkostonsa kattavuus tekee vaikutuksen. Esittelyn aikana kuullaan nimiä autourheilun huipputasolta ja rata-alueelle tulevat toiminnot toteutetaan yhteistyössä eurooppalaisten edelläkävijöiden kanssa.

Monipuolinen kokonaisuus
Päärata, jolla on kaavailtu järjestettäväksi ensimmäinen Moto-GP-kisa vuonna 2019, on 4,6 km pituinen. Takasuoralla on mittaa 1,2 km ja siinä mennään lujaa. Pääradan sisällä on rallicross- ja motocrosradat ja alueen itäreunassa raskaan ajoneuvokaluston testaus- ja opetusrata. Pelastuslaitos tulee käyttämään rataa mm. paloautojen kuljettajakoulutuksessa ja rekkakuskeille alue mahdollistaa liukkaan kelin kurssitusta. Erittäin modernia suunnitelmaa saamme ihastella näyttävien suunnitelmien ja videoiden avulla.

Uusia konsepteja kokeillaan
Rata-alueen länsireunaan on suunnitteilla Toy Barns, joka suunnitelmien perusteella näyttää olevan moottoriurheilua harrastavan unelma. Toy barn rakennukset muodostuvat samankaltaisista huoneistoista, joissa on autotallin ja aputiloja sisältävä kellari ja yksi tai kaksi maanpäällistä kerrosta. Huoneistot tehdään ensisijaisesti edustuskäyttöön, mutta varustetaan siten, että niitä voi tarvittaessa käyttää majoittumiseen.
Käyttötarkoituksesta johtuen autotallin viimeistelytaso on normaalia autotallia korkeampi: autotallia käytetään tilaisuuksien järjestämiseen, tuote-esittelyihin, sekä edustavien autojen säilytykseen. – Tällaisia Toy barns -keskuksia on maailmalla useita, mutta ei yhtään tällaisen moottoriradan yhteydessä, toteaa Pohjola.

Myös ympäristö uusiksi
Vaikka toimittajaa hengästyttää jo tässä vaiheessa alueen tarjonta ja korkeatasoisuus, ei olla vielä lähelläkään loppua. Autoiluun liittyvälle yritystoiminnalle ja -teollisuudelle on tulossa oma alueensa radan pohjoispuolelle, jolloin ollaankin jo Kouvolan alueella. Majoituskapasiteettia täytyy rakentaa ja kiinteistökehittäjillä on siihen oma suunnitelmansa. Parkkipaikkoja tulee alueelle noin 30 000 autolle ja tuhansille moottoripyörille. Samoin muistakin radoista tutuille linja-autoille tulee omat alueensa. Lähin rautatieasema on tällä hetkellä vielä Kouvolassa, mutta rata kulkee jo nyt läheltä KymiRingiä. Vanhojen ratapohjien ansiosta rata saataisiin helposti aina perille saakka helpottamaan kisavieraiden saapumista.

Työpaikkoja ja kisaturisteja
Iitin kunnalle ja jopa Iittigolfille KymiRingin suunnitelmat ovat hunajaa korville. Euroopassa Moto-GP-kisoissa käy jopa 170 000 katsojaa, mutta suomalaiset arvioivat KymiRingin kisojen katsojamäärät varovaisemmin – 70 000 - 100 000 katsojaan. Kisat kestävät useita päiviä, joten alueiden majoitustarjonta on kovilla. Ja eiköhän joukosta löydy myös riittävästi golfareita tuomaan kaivattua elämää lähiseudun kentille. Olihan yksi FIAn johtajistakin, Carmelo Esperada, jo kysynyt golfkentistä alueella. Golf ja moottoriurheilu ovat monelle suosittu yhdistelmä.
Kansainvälisiä kisoja on tietysti muitakin, eikä edes Formula 1 -kisojen saaminen ole mahdottomuus, jollain aikataululla. Moottoriurheilun mekaksi suunnitellulla alueella on varmasti toimintaa jatkuvasti, sen takaavat sen monet mahdollisuudet. Tapahtumajärjestäjille 35 000 istumapaikkaa suljetulla alueella, jossa on suurille massoille suunnitellut palvelut, on taatusti kiinnostusta herättävä kokonaisuus. Maailmantähtien saaminen Suomeen on jälleen askelta lähempänä.

Vaikea olla innostumatta
On helppo aistia keskustelussa Iitin kunnanjohtajan ja Iitti Golfin toimitusjohtajan kanssa, että innostus asiaan kasvaa KymiRingin rakentamisen edetessä. Rata-alueen 25 miljoonan rahoitus on kunnossa monista aiempien vuosien vastoinkäymisistä huolimatta. Mitä alueelle syntyvät työpaikat, mahdolliset uudet asukkaat ja kisaturistit voisivatkaan tuoda hiipuvalle kunnalle ja pelaajia etsivälle golfkentälle. Omia prosesseja ja tarjontaa kannattaa ainakin alkaa jo hyvissä ajoin suunnitella.
JR

Iitti Golfin pihapiiri on vanhojen, suojeltujen rakennusten ansiosta sympaattinen ja toimiva. Kentän toimitusjohtaja Jukka Ryynänen ja palvelupäällikkö Heidi Rummukainen odottavat innolla tulevan pelikauden käynnistymistä.

Liity postituslistalle

SGK-LAKINEUVONTA
Suomen luontoystävällisin golfkenttä
BirdieTime
Matkailun teemanumero 2-18
Golfkenttien Some-näkyvyys
takaisin ylös