Ruoho on vihreämpää jäsenkentillä!

Miten vastaat fiktioon faktalla?

Helsingin Sanomat on ollut tärkeän Itämeri-projektin suuri tukija ja hyvä niin. Painava mediavaikuttaja päätti tuottaa laskurin, jolla jokainen kansalainen voisi laskea oman ämpärimääränsä, jonka nykyinen elämäntapa Itämereen levää tuottaa. Ilmeisesti viihteelliseksikin ajateltuun laskuriin oli otettu varoittaviksi harrastusmuodoiksi golf, ratsastus ja moottoriveneily.

Golfharrastuksen nostaminen aina otsikkotasolle sai golfalan päättäjät miettimään, mitä perusteita lajin tuomitsemiselle oli. Onneksi laskuriin ohjaavan lehti- ja nettiartikkelin yhteydessä oli sekä toimittajan että taustoja tutkineen professorin tiedot, joten yhteyden saaminen oli tehty helpoksi. Honour-lehden Suomen ympäristöystävällisin golfkenttä -teeman puitteissa päätimme tuoreeltaan selvittää sekä ympäristökeskuksen professorin että Helsingin Sanomien toimittajan ajatuksia.

Nopeiden taustaselvitysten jälkeen voitiin yhdessä muidenkin golfalan toimijoiden kanssa todeta, että ei mennyt niinkuin Strömsössä. Laskurissa oli virhe ja toimenpiteet sen korjaamiseksi aloitettiin välittömästi. Yleisin toteamus alan ammattilaisten suulla oli, että golfkentät ennemminkin puhdistavat kuin saastuttavat ympäristöä. Yksi puhelinsoitto jollekin alan toimijalle olisi virheellisen tiedon estänyt. Taustatutkijoiden puolesta on kuitenkin todettava, ettei heillä ollut syytä nostaa golfia esimerkiksi, se oli Hesarin oma päätös.

Hesarin kokoisen toimijan tehdessä näyttävän medianäytöksen eri kanavissaan, tieto leviää nopeasti koko valtakuntaan. Golfliiton ja Suomen Golfkentät ry:n vastinekirjoitusten tehokkuutta lajin ulkopuolisille voi vain arvailla. Tiedote siitä, että laskuri oli virheellinen ei tavoita yhtä laajaa yleisöä, eivätkä ihmiset siitä enää välitä. Se oli hetken hupi, ämpärimäärät on laskettu ja loppu on selittelyä.

On tietysti tärkeää, että ala pyrkii korjaamaan virheellistä käsitystä. Vielä olennaisempaa on katsoa peiliin ja miettiä miksi näin kävi. Miksi yhä edelleen kansalaisilla on väärä käsitys golfin ympäristövaikutuksista? Ja miksi sitä oikeaa tietoa ei löydy etsimälläkään?

Keskitytään jatkossa siihen, että emme joudu vastaavaan tilanteeseen. Kenttäkonsultoinnin lopettaminen ilman siihen liittyvien viranomaistehtävien siirtoa vastuutahon tehtäväksi oli virhe, joka pitää mahdollisimman nopeasti korjata. Suomen Golfkentät ry on ottamassa siinä jo ensi askeleitaan. Kenttätoimikunta tulee miettimään miten järjestely voitaisiin toteuttaa ainakin niin, että oikeaa tietoa olisi helposti saatavilla asiaa tutkivissa instansseissa.

Golfliitto järjestää Itämeri-laskuriin liittyvän tapaamisen, jossa käydään koko prosessi läpi ja mietitään ratkaisuja, joilla mielikuva saadaan oikeilla tiedoilla korjattua. Kokoukseen osallistuvat Suomen Ympäristökeskuksen, Golfliiton, Suomen Golfkentät ry:n ja kentänhoidon edustajat.

Liity postituslistalle

SGK-LAKINEUVONTA
Suomen luontoystävällisin golfkenttä
BirdieTime
Matkailun teemanumero 2-18
Golfkenttien Some-näkyvyys
takaisin ylös