Ruoho on vihreämpää jäsenkentillä!

Kurk Golfin osakasinfoon saapui noin 300 osakasta, kuten jo autojen määrästä voi havaita.

Ennustettu muutos on alkamassa!

Kurk Golf uudelle omistajalle

Fuusiot, omistusmuutokset ja kenttien yhteistyö ovat nousseet keskusteluissa Suomi golfin tulevaisuudesta usein esille. Peuramaan ja Hirsalan fuusion kaaduttua vain Kurk Golfissa oltiin viemässä omistusmuutosta läpi. Nyt kun osakkaiden suuri enemmistö on asettunut muutoksen taakse on kiinnostavaa pohtia tapahtunutta ja seurauksia. Teksti: Jukka Rimpiläinen

Kurk Golfin tapauksessa kyseessä on useamman vuoden kestänyt prosessi, jossa yhtiön hallitus on keskustellut avoimesti osakkaiden kanssa. Infotilaisuuksia on ollut kaikkiaan kolme ja Kurkin hallitus on työstänyt tulevaisuusvaihtoehtoja osakkaiden toiveiden mukaan. Lähes vuosi sitten osakasillan enemmistö antoi hallitukselle tehtävän etsiä ulkopuolista omistajaa yhtiölle. Osakkaiden merkittävin viesti oli, että vastikevelvollisuudesta on päästävä eroon, eikä osake saa jäädä rasittamaan tulevia sukupolvia.

Kurkin hallitus onnistui työssään
Kurk Golfin hallitukselle uuden omistajan löytäminen ei voinut olla aivan yksinkertaista. Mistä löytyisi sellainen taho, joka ottaisi vastuulleen liiketoiminnan kenttäyhtiöstä , joka tähän mennessä oli vuosittain juuri päässyt omilleen. Miljoonan liikevaihdolla toimivan yhtiön liiketoimintariski siirtyisi osakkailta uusille omistajille. Heillä tulee olla parempaa osaamista golfliiketoiminnan pyörittämisestä, jotta edes jollain aikataululla omistus voisi tuottaa voittoa.
Onneksi Kurk Golfin taloudellinen tila on kuitenkin yksi parhaimmista Suomessa ja osakkaiden sitoutuminen pelaamiseen kentällä jatkossakin antaa uusille omistajille aikaa myynti- ja markkinointikonseptien kehittämiseen.

Kurkin historian suurin osakasinfo
Maanantaina 14.8.2017 Kurk Golfin osakkaat saivat jo ennakkoon esitellyn ostotarjouksen kirjallisena eteensä. Evitskogissa järjestettyyn osakasinfoon oli ilmoittautunut yli 300 Kurkin osakasta, oli tullut päätöksenteon aika ja vielä haluttiin kuulla uusien omistajien ajatuksia ja keskustella tilanteesta. Ensimmäistä kertaa uusi omistaja myös esittäytyi kurkilaisille.
Keskustelu oli vilkasta, puolesta ja vastaan, osa osakkaista olisi halunnut jatkaa entiseen malliin, toisten kannattaessa omistajan vaihdosta. Vain puheenvuorojen jälkeen kuultujen aplodien desibeleistä saattoi arvioida kumpi esitys oli voitolla. Virallisen kokouksen jälkeen oppositio yritti vielä koota voimiaan, mutta hallituksen ja uuden omistajan esittämät dokumentit olivat vakuuttaneet.
Osakkaat saivat kokousta seuraavina päivinä virallisen ostotarjouksen, johon tuli vastata kuukauden sisällä. Alkoi ajanjakso, jossa kärsivällisyys oli koetuksella, miten osakkaat tulisivat reagoimaan, kukaan ei sitä voinut tietää.

Odottavan aika oli pitkä
18.9. saatiin virallinen ilmoitus, omistajuus vaihtuu. Oy Golf Holdings Finland Ab:n vastuuhenkilöt tekivät kovan työn saadakseen osakkaat puhelimitse tavoitettua vastatakseen mahdollisiin kysymyksiin. Moniin kyselyihin ottivat kantaa myös klubin toimiston väki sekä kentän valvoja. Onneksi asioista oli tiedotettu osakkaille ja henkilökunnalle kattavasti, ja sitä tietoa voitiin yhä uudelleen jakaa. 18.9. saatiin asialle virallinen vahvistus, uuden omistajan vaatimus, kaksikolmasosaa osakkeista toteutuisi. Kurkin osakkaat ylittivät tarvittavan määrän reilusti, mikä oli selvä signaali hallitukselle, tätä me osakkaat haluamme. Tätä kirjoittaessa on käynnissä melkoinen sirkus osakekirjojen ja siihen tarvittavien dokumenttien käsittelyssä, ensin uuden omistajan taholta ja sen jälkeen Kurk Golfissa.

Asiat etenevät suunnitelmien mukaan
Marras-joulukuussa järjestetään Oy Kurk Golf Ab:n syyskokous, jossa uusi omistaja ottaa yrityksen haltuunsa. Yhtiön hallitus tulee koostumaan GHF:n edustajista, mutta myös seuran edustajan osallistumisoikeutta kokouksiin toivotaan. Näin huolehditaan tarvittavasta tiedonkulusta ja hyvästä yhteistyöstä jatkossakin. Tämä vuosi mennään vielä jo tutulla kaavalla, mutta ensi vuosi on uusien yrittäjien käsissä.
Onneksi Kurkin osakkaat ovat sitoutuneet maksamaan pelioikeuden seuraavan kahden vuoden ajaksi, jotta uuden, markkinointiin perustuvan tulovirran perusteet saadaan luotua. Jo aiemmin Kurkissa lanseerattua slogania, maksat vain siitä mitä pelaat, vahvistetaan edelleen kehittämällä pelaajia kiinnostavia pelipaketteja.
Tänä syksynä toteutetaan vielä jäsenkysely, jossa erilaisia pelaamisen tarpeita kartoitetaan.

Seuraavat kaksi vuotta
Kahden vuoden liukuma-aika vastiketaloudesta markkinatalouteen siirtymiseen tullaan hyödyntämään uusia konsepteja kokeillessa. Yritystapahtumat tulevat varmasti lisääntymään samoin uudenlaiset kisatapahtumat, onhan uuden omistajan taustalla vahvaa markkinointiosaamista. Kurkin henkilökunnalle uusi omistaja tuo varmasti haasteita, mutta heidän osaamistaan on jo mitattu ja hyväksi havaittu. Seuran, Kurk Golf ry:n puolesta uusiin omistajiin pidetään aktiivisesti yhteyttä ja saatujen viestien perusteella yhdistyksen toiminta koetaan erittäin tärkeäksi. Seuratoiminta on se "liima", jolla jäsenet, kanta-asiakkaat, sitoutuvat yhteisöön.

Merkitys Länsi-Uudenmaan golfille
Uusilla omistajilla on, kuten sen nimikin jo kertoo, kiinnostus hankkia omistukseensa muitakin kenttiä. Useamman kentän omistus tuo toimintaan sellaista lisäarvoa, jota pelaajat haluavat ja jonka avulla voidaan odottaa tuottavuuden kasvua. Talouden viimeaikaiset positiiviset näkymät ja naapurimaan Ruotsin pelaajamäärien kasvusta kertovat viestit ovat tätä ajatusta tukemassa. Fuusioita ja kenttien välistä yhteistyötä tullaan näkemään lisää ja se parantaa myös pelaajien asemaa. Yhdellä pelioikeudella useamman kentän pelaaminen on toistaiseksi ollut vain naapurimaa Ruotsin pelaajien nautintaoikeutena.
On toivottavaa, että kaikki edellä kuvatut visiot toteutuvat, jotta alan suurimmasta ongelmasta, vastikevelvollisuudesta ilman pelaamista päästään eroon. Suomi on pitkä maa ja kenttien tilanteet erilaiset, joten tämäkään ratkaisu ei sovi kaikille. Pääkaupunkiseudulla, jossa kenttiä ja pelaajia on runsaasti, lähellä toisiaan olevat kentät saattaisivat hyötyä uudesta mallista.

Liity postituslistalle

SGK-LAKINEUVONTA
Suomen luontoystävällisin golfkenttä
BirdieTime
Matkailun teemanumero 2-18
Golfkenttien Some-näkyvyys
takaisin ylös