Ruoho on vihreämpää jäsenkentillä!

Kannattaa olla vaativa

Niiden viiden vuoden aikana, jotka olen Golfliitossa työskennellyt olen saanut vierailla useammassa kymmenessä golfyhteisössä ympäri Suomen ja päässyt tutustumaan tuhansien golfarien palauteaineistoon koskien heidän asiakaskokemustaan golfyhteisöissä. Olemme Golfliiton seurakehittäjäverkostossa jakaneet kokemuksiamme nyt muutaman vuoden ajan. Yksi suuri oivallus tästä kaikesta on itselleni ollut seuraava:

GOLF SOPII ERITTÄIN HYVIN KAIKILLE, MUTTA
YKSITTÄINEN GOLFYHTEISÖ EI NIIN HYVIN.

Tilannetta voi kuvata esimerkiksi niin, että laitetaan rauhallisuutta sekä nautiskelua arvostavat ja vastaavasti reipasta kuntoliikuntaa sekä ajankäytön tehokkuutta arvostavat pelaajat samaan ryhmään. Pinnahan siinä kiristyy! Toiset ihmettelevät miksi toisilla on kiire, kun taas toiset menettävät hermonsa matelevan kierroksen takia. Jos kummatkin pelaisivat omissa ryhmissää tai eri ajankohtina, kaikki olisivat tyytyväisiä.

Yllä mainitun esimerkin ei ollut tarkoitus ohjata keskustelua pelinopeuteen. Golfsuoritteen pituus on alalla globaalisti tunnustettu golfin imagoa koskeva haaste, mutta asiakkaan kannalta golfyhteisön tärkeimmäksi vaihtamisperusteeksi siitä ei ole. Hyvin harvassa golfyhteisössä ykkösongelmaksi nousevat lähtöaikojen saatavuus sekä pelisujuvuus. Kriittisiksi asioiksi Suomessa nousevat keskimäärin pelituotteiden tarjonnan sekä kysynnän kohtaamattomuuteen, sosiaaliseen ympäristöön sekä kenttään liittyvät asiat, tässä järjestyksessä. Nämä kuitenkin vaihtelevat sen mukaan, keneltä kysytään.

Vuokrapelioikeutetut, jotka lähtökohtaisesti pelaavat paljon, vaativat enemmän pelialueelta. Nurmipinnan pitää olla kunnossa ja suunnittelun sekä ympäröivän luonnon tulee tuottaa elämyksiä päivä toisensa jälkeen. Osakkaat sekä vähemmän pelaavat, oli kyseessä pelilipuilla tai kymppikorteilla yms. pelaavat, vaativat kentältä vähemmän ja muilta osa-alueilta suhteessa enemmän. Hintakriittisyyttä on enemmän. Vieraspelaajat vasta vaativia ovatkin. Hintakriittisyys on todella suurta ja samaan aikaan kentän pitäisi olla näyttävä ja hyvin hoidettu. Eroavaisuuksia löytyy lisää, jos verrataan eri tasoitusryhmiä, miehiä ja naisia tai ikäryhmiä.

Yksi asia on kuitenkin hyvin tärkeä kaikille. Se on sosiaalinen ympäristö eli tunnelma ja ihmisten välinen vuorovaikutus. Jos se on kunnossa, ollaan voiton puolella. Jos ei, sitä on hyvin vaikea paikata edes premium-kentällä tai muilla maailmanluokan fasiliteeteilla. Tässä yksi motivaattori golfyhtiön ja seuran hyvälle yhteistyölle ja vetoomus jokaiselle golfarille kantaa kortensa kekoon hyvän ilmapiirin luomisessa yli perhe- ja kaveripiirien.

Yhtä kaikki me golfarit olemme intohimoista ja vaativaa porukkaa, kukin omista lähtökohdistaan. Rakentavaa kritiikkiä tältä alalta ei puutu ja hyvä niin! Monikanavaiseen palautteeseen on alettu kiinnittää yhä enemmän huomiota. Golfyhteisöt ovat pyrkineet tarjoamaan rohkeammin omaa juttua pelaajilleen, jotta esimerkiksi nautiskelijat ja sporttigolfarit osaisivat paremmin löytää lähtönsä.

On ilo todeta, että golfasiakkaiden asiakaskokemus onkin paljon parempi kuin monella muulla alalla – asteikon huipulle on toki matkaa. Näin pitääkin, koska golf on tarvehierarkian huipulla. Golfia ei harrasteta pakosta vaan halusta. Vaalitaan siis intohimoamme lajia kohtaan ja ollaan vaativia jatkossakin.

Aarni Nordqvist
Suomen Golfliitto
Seurakonsultti

Aarni Nordqvist

Liity postituslistalle

SGK-LAKINEUVONTA
Suomen luontoystävällisin golfkenttä
BirdieTime
Matkailun teemanumero 2-18
Golfkenttien Some-näkyvyys
takaisin ylös