Ruoho on vihreämpää jäsenkentillä!

Golfkilpailuissa jaettavien palkintojen verotuksesta

Verottajan ohjeet: – Esimerkiksi urheilu-, tieto-, pilkki- ja muista kilpailuista saadut palkinnot ovat saajan veronalaista tuloa, jos palkinto on saatu sijoituksen tai suorituksen perusteella. Saajan on tällöin ilmoitettava palkinto tai voitto veroilmoituksella. Kilpailun järjestäjä ilmoittaa antamansa palkinnot ja voitot vuosi-ilmoituksella (VEROH 7801) suorituslajin tunnuksella H4. Vuosi-ilmoitus on annettava vain, jos palkinto tai voitto on arvoltaan vähintään 100 euroa.

– Perustana koko ajatukselle on ollut, että yksityishenkilön kaikki tulot ovat lähtökohtaisesti veronalaisia. Rahassa mitattavat palkinnot ovat nekin tuloja henkilölle ja kun raja on johonkin pitänyt vetää, on se vedetty hallinnollisista syistä 100 euroon, kertoo Verohallinnon henkilöverotuksen ohjaus- ja kehittämisyksikön ylitarkastaja Petri Manninen.
Kysymykseen eikö tämä vain turhaan työllistä verottajaa ja onko se taloudellisesti järkevää, Manninen myöntää näin ehkä olevan, mutta toteaa samalla, että palkintojen arvon määrityksessä kannattaa käyttää maalaisjärkeä, eli kuten ohjeistuksessakin sanotaan:
– Tavarana saadut veronalaiset kilpailupalkinnot arvostetaan niiden käypään arvoon eli siihen arvoon, joka tavarasta saataisiin, jos se myytäisiin välittömästi. Arvostus tehdään saajan näkökulmasta katsottuna. Jos saadulla tavarapalkinnolla ei ole saajalleen käyttöä eikä palkinto ole helposti muutettavissa rahaksi, tuotteen raha-arvoa voidaan kohtuullistaa saadun selvityksen perusteella.”

Jotain saa vähentää
Kun kilpailuun osallistumisen kulut voidaan palkinnon arvosta vähentää, ainakin osallistumismaksu ja matkakulut, ei sen arvo useinkaan ylitä ilmoitusvelvollisuutta. Onneksi vain harvoilla on tilaisuus olla useammin palkinnoilla, jolloin kauden aikanakaan ei palkintojen yhteissumma ylitä ilmoitusvelvollisuuden, 100 euroa, rajaa.

Miten kentillä toimitaan?
Osa kentistä ottaa asian vakavammin kuin toiset. Onhan se noloa, kun kilpailun voittaja pääsee tuulettamaan yleisön eteen voittoaan ja siihen kuuluvaa palkintoa, viedään hänet seuraavaksi nurkan taa ja ilmoitetaan palkinnon verotusarvosta ja varmistetaan haluaako voittaja vastaanottaa palkinnon. Todellinen antikliimaksi, mutta kai siihenkin tottuu.

Uusi ohjeistus tulossa tänä keväänä
Ylitarkastaja Manninen kertoo, että tekeillä on uusi ohjeistus harrastustoiminnan palkintojen verotukseen, jossa eri lajien käytännöt tullaan yhtenäistämään. Ohjeistus valmistunee kesään mennessä

Vaihtoehtona rahapalkinnot
Moni pelaaja ottaisi mielummin rahapalkinnon tuotepalkintojen sijaan ja voisi siten hankkia itselleen tarpeellista välineistöä tai maksaa niillä harrastuksen kustannuksia. Tällainen mahdollisuus on esimerkiksi Keilaliitolla, joten miksipä ei myös golfareiden käytössä. Ilman ennakonpidätystä rahapalkinnon voi maksaa ainoastaan Suomen Urheilijoiden Tukisäätiön valmennusrahastoon golfarin sinne avaamalle tilille.
Menettelytapa: Golfari ilmoittautuu Säätiön valmennusrahaston jäseneksi (kaavake SKL:n nettisivuilla) ja saa sieltä henkilökohtaisen viitenumeron. Golfari tekee kilpailun jälkeen laskun (kaavake SKL:n nettisivuilla), jossa on ao. viite kilpailun järjestäjälle, joka maksaa kilpailun palkinnon laskun mukaan valmennusrahaston tilille. Tukisäätiön valmennusrahastosta varat voidaan nostaa valmentautumiskuluista kertyviä alkuperäisiä kuitteja (kilpailukulut, harjoittelukulut, välinekulut, kuntosalikulut, lenkkeilyvarusteet jne.) vastaan (kaavake SKL:n nettisivuilla).
On suositeltavaa, että kaikki suoranaisia kilpailukuluja suuremmat palkinnot maksetaan Suomen Urheilijoiden Tukisäätiön valmennusrahaston kautta. Tämä on golfarin ja järjestäjän kannalta yksinkertaisin menettely.
– LISÄYS LEHTIARTIKKELIIN: Golfissa rahapalkinnon vastaanottaminen merkitsee ammattilaiseksi siirtymistä, huomauttaa Mika Wikström Golfliitosta. Hyvä huomio Mikalta ja vaikkei tavallisissa kisoissa yleensä rahapalkintoja jaellakaan, saattaa edelläoleva kappale antaa siitä väärän kuvan. Rahapalkinnot ja siihen rinnastettavat ovat tarkoitettu vain ammattilaisstatuksella pelaaville!

Vertailun vuoksi keilapiirin ohjeistus
Rahapalkinto on veronalaista tuloa, josta voidaan ennakkoperinnässä vähentää siihen kilpailuun kohdistuneita välittömiä kustannuksia. Matkakulut voidaan maksaa ilman ennakonpidätystä yksityishenkilölle Verohallinnon päätöksen mukaisina, joka on nyt 41 cm/km. Järjestäjän (seura) kirjanpitoon on tehtävä kuitti (kaavake SKL:n nettisivuilla), josta käy ilmi palkinnon ja kulujen suuruus. Kilpailun järjestäjän on tehtävä näistä kulut ylittävistä palkinnoista ilmoitus lopulliseen verotukseen. Myös keilaajan on ilmoitettava voitot lopullisessa verotuksessa. Lopullisessa verotuksessa keilaaja voi vähentää kaikki keilailusta aiheutuneet kustannukset (esim. välinekulut, jäsenmaksut yms.). Huom! Tämä poikkeaa golfareille annetusta ohjeistuksesta keilaajien eduksi.
Mikäli keilaaja haluaa, että kuluja suurempi rahapalkinto maksetaan suoraan hänen tililleen, on järjestäjän tehtävä siitä ennakonpidätys (verokortti tai 60 %) sekä vuoden lopussa ilmoitus verottajalle.

JR

Liity postituslistalle

SGK-LAKINEUVONTA
Suomen luontoystävällisin golfkenttä
BirdieTime
Matkailun teemanumero 2-18
Golfkenttien Some-näkyvyys
takaisin ylös