Ruoho on vihreämpää jäsenkentillä!

GOLFDORKAT SERTIFIKAATTI NUMERO 12:

Risto Nieminen, suuri leikittäjä

(Kuva: Jukka Köressaar)

Risto Niemisen golfin paras osa-alue on avauslyönti. Hän hyödyntää entisen keihäänheittäjän vartalonkierron, sprintterin räjähdysvoiman ja svingin tekniikan. Draivi voi olla häkellyttävän pitkä. Kerran mitattiin 310 metriä. Kun Niemisen draivi on kaiken muun lisäksi suora, lopputulos on kadehdittava, edellyttäen tietysti, että väylä on ymmärretty rakentaa siihen suuntaan, mihin Nieminen pallonsa lähettää.

Pitkä ja teknisesti oikeantuntuinen draivi sopii kuvaamaan myös Risto Niemisen urheilufilosofiaa ja toimintatapoja. Osaamisen kehittäminen on tärkeää. Menestys on sen seuraus. Golfin harrastajia hän neuvoo kehittämään lyöntiään eikä tulostaan.
Riston kanssa joutuu helposti hämilleen. Hän ajaa kaikessa mihin ryhtyy tiukasti tavoitteitaan eikä anna periksi, mutta suhtautuu samalla tärkeinä pitämiinsä asioihin kuin leikkiin. Pitää siis tajuta leikin olevan avain sekä ihmisten toiminnan ymmärtämiseen että tavoitteiden saavuttamiseen.
”Urheilu on leikkiä. Jokaisella lapsella on mielikuvitusleikkejä ja pelileikkejä. Lapsi uppoutuu kokonaan leikkiinsä. Aikuisen leikkimistä rajaa todellisuuden paine. Siksi hän tarvitsee leikeilleen jonkin kaavan ja säännöt. Urheilu tarjoaa ne.”
”Mutta ei pelkkä höntsä riitä. Leikki tarvitsee aitoja esikuvia. Pelipaidat, kilpailu, sarja ja rituaalit tekevät siitä mielenkiintoisen ja kiehtovan.”
Kouluaikana Risto järjesti luokkien välisen koripallosarjan. Vähintään yhtä tärkeäksi kuin itse sarja tuli kaikki ympärillä tapahtunut touhu. Pelin markkinointijulisteet, pelaajakuvaukset ja joukkuenimet puhalsivat hengen pelaajiin – se on selvä – mutta myös niihin oppilaisiin, joita ei olisi voinut vähempää kiinnostaa koripallo. Opettajatkin pyrkivät järjestämään peleille aikaa muun toiminnan kustannuksella. Leikki teki pelaamisesta merkityksellistä.
”Parikymppisenä pelailimme kavereiden kanssa futista. Minä olin Carlos Alberto, joku toinen oli Pele ja niin edelleen. Siinäkin oli kysymys siitä, että roolit irrottivat heittäytymistä kahlitsevasta todellisuudesta, ja pelaamiseen tuli merkitys.”
”Leikki ei ole todellakaan vierasta huippu-urheilulle. Joukkuelaulut ja rituaalit, joilla matsit alkavat, ovat tätä.”
Pitää vähän möyhentää kuulemaansa. Risto on urheilujohtaja, jonka pitäisi olla kiinnostunut menestyksestä, urheilutietäjä, jolle faktat ovat ylitse muiden, entinen yritysjohtaja, jonka maailmaan ei pitäisi mahtua leikki; eihän siitä voi tehdä bisnespläniä. Mutta silti puhe on linjakasta ja tavoitteellista. Tunne ja merkitys. Noita kahta sanaa hän käyttää paljon.
Tunnetta rakennetaan tarinoilla. Tunteisiin osuvilla tarinoilla. Niitä Risto urheiluhistorioitsijana ja vuosikymmeniä urheiluelämässä toimineena osaa todella kertoa. Tässä on yhtymäkohta myös yritysjohtajavuosiin. Menestyvän yrityksen on herätettävä kiinnostusta ja kosketeltava tunteita, jotta siihen sitoudutaan. Tämän synnyttämisessä tarinoilla on iso tehtävä yrityksen omalle väelle ja ulkoisille sidosryhmille. ”Jos et vaikuta tunteen tasolla, et vaikuta ollenkaan.”

Kilpailu on urheilun ydin
Vaikka Nieminen puhuu leikistä, hän ei vähättele kilpailua. Päinvastoin.
”Kilpailu on urheilun ydin. Ajatelkaa perhe pelaamassa Afrikan tähteä. Kyllä kaikki yrittävät voittaa. Mitä mieltä siinä olisikaan, ettei kukaan yrittäisi voittaa. Mutta toinen asia on, ettei voitolla ole merkitystä. Yrittäminen on merkittävää, ei voitto.”
”Toinen esimerkki. Entisaikojen pihapeleihin tehtiin mahdollisimman tasaiset joukkueet. Peli ei olisi ollut kivaa, jos toisessa joukkueessa olisi ollut parhaat ja toisessa huonoimmat.”
Risto ei osallistu golfkilpailuihin, mutta kun hän pelaa kavereiden kanssa, peliin liitetään kilpailu. Siitä tulee leikkisämpää ja hauskempaa, kun yrittää voittaa, mutta eihän siinäkään tapauksessa voitolla ole oikeasti merkitystä.
”Kun leikiksi tarkoitettuun golfkilpailuun tuodaan arvokkaat palkinnot, koko harrastuspelaamisen idea katoaa. Voitosta tulee tärkeä ja pelistä tosikkomaista.”

Ylivoimaisesti paras golftapahtuma
Pistebogeyn kehitti tohtori Frank Stableford. Pyöriköön mies haudassaan, mutta matalan intensiteetin pelaaminen ei Niemisen mielestä täytä hauskanpidon vaatimuksia. Riston päässä syntyi Veikkaus Golf Open, ajatus tarjota yrityksen ystäville yhtä huikea elämys kuin huippuammattilaiset kokevat Ryder Cupin ratkaisurei’illä. Kymmenhenkiset joukkueet, eriväriset pelipaidat, toistuvat rituaalit, foursome, kaksi vastaan kaksi, ykköstiitä reunustavat kaikki. Samppa Lajunen sanoi, ettei ole koskaan jännittänyt hyppyrin tornissa niin paljon kuin Golf Openin avauksessa. Jatkuva tulosseuranta, selostajat selostavat, kuvaajat kuvaavat, simuloidaan todellista suurtapahtumaa.
Ja kun joukkueesi voitto tai häviö on viheriöllä kiinni sinun putistasi, huomaat, että jalkasi tärisevät. Ei kai? Kysehän on leikistä. Aivan oikein. Kyse on eläytymisestä leikin lumoon.
Veikkaus Golf Openia pelattiin kymmenen vuotta. Kun Nieminen lähti peliyhtiöstä, kaikki siellä eivät tajunneet, että kyseessä on Suomen nerokkain yritystapahtuma. Onneksi se jatkui. Se on nyt US Open. Lyhennys sanasta Urheilusanomat. Suomen Olympiakomitea antaa Niemisen ja Vierumäki (kuten alusta alkaen) loistavat puitteet mihin tahansa urheiluelämykseen.

Urheilujohtaminen ammattilaisille
Risto Nieminen on aina ollut intohimoinen urheilumies. Hän on työskennellyt Suomen Urheilumuseon johtajana, Urheilutelevision ja Veikkauksen toimitusjohtajana. Onko hän siis ihannetyössään Suomen Olympiakomitean ja Valon puheenjohtajana?
”No kyllä ja en. Enemmän aikaa haluaisin lukemiselle, matkustamiselle, elokuville, oopperalle ja kaikelle muulle, mikä kiinnostaa. Vaikka muurahaisille. Mutta kyllä on hienoa antaa jotakin takaisin urheilulle, jolta olen niin paljon saanut.”
Riston rooli sekä Valon että Olympiakomitean johdossa on osa urheiluorganisaatioiden tehostamista. Työ on hyvässä vauhdissa, mutta samalla vielä alkutekijöissään. Urheilun järjestötoiminnalla on pitkät perinteet, joihin liittyy myös paljon painolastia. Etujen valvonta ohittaa vielä kehittämisen. Kulttuurimuutokset ovat aina hitaita.
”Tehtävien jako pitää saada uusiksi. Luottamushenkilöiden tehtävä on näyttää suunta ja asettaa tavoitteet. Operatiivinen johto on oltava ammattilaisilla. Nyt luottamushenkilöt puuttuvat operatiivisiin asioihin ja ammattijohdon aika menee kokouspöytäkirjojen pitoon”, hän kuvailee. ”Esimerkiksi golfissa moni luottamushenkilö varmaan vieläkin kokee itsensä tärkeäksi edustaessaan jotakin Suomen kolkkaa tai golfyhteisön osaa.”
Golf on laji, jossa on helppo olla sisällä ja helppo jäädä ulos. Lajin sosiaalisuus tapahtumineen ja matkoineen sekä pelaaminen, josta voi keskustella lyönti lyönniltä, takaavat, että laji on sisäänpäin lämpiävää sorttia. Siksi se näyttää ulkopuolelta katsottuna pöyhkeältä. ”Kynnys lajin pariin on korkea, eikä lajin harrastajienkaan osallistumisen eteen ole tehty kovin paljoa. Kaikki syyt vastustaa kynnysten mataloittamista ovat tekosyitä.”

Golfilla on paljon annettavaa, mutta…
Nieminen haluaa, että golf kehittyy harrastuslajina sellaiseksi, että se vetää uusia ihmisiä puoleensa. Laji mukautukoon ihmisten tahtoon eikä niin, että ihmiset yritetään muokata lajin kaavoihin.
”Golfilla on paljon mahdollisuuksia kasvaa, jos pystyy karistamaan turhan uskovaisuuden ja kaavamaisuuden. Miksi on tarjolla vain 18 reiän vaihtoehto, kun haluaisin pelata vähemmän. Par 3 -kentät eivät ole ratkaisu, koska pelaaja haluaa pelata myös par 4- ja par 5-väyliä.”
”Vanhemmilla pelaajilla virheiden määrä kasvaa loppuväylillä, kun voimat vähenevät. Väsyneenä keskittyminen herpaantuu ja lihasmuisti palauttaa huonot suoritukset.”
”Golfin loistavia ominaisuuksia on esimerkiksi se, että siinä voi harrastaja olla hetkellisesti parempi kuin maailman paras. Oikeastaan missään muussa lajissa sellainen ei ole mahdollista. Tavallinen harrastaja ei todellakaan kykene tekemään yhtään voimisteluliikettä – ei edes vaakaa – niin hyvin kuin kilpavoimistelija. Mutta hole in one on mahdollinen.”
”Golfia voivat harrastaa yhdessä hyvinkin eri tasoiset pelaajat. Ei tenniksestä mitään tule, jos tasoero on suuri. Kilpailumielessä tasoitusjärjestelmäkin on perusteltu”, Risto sanoo, vaikka hieman hymähtää vakavuudelle ja itsepetokselle, joka ihmisten suhtautumisessa tasoituksiin on.
”Jokainen tietää oman tasoituksensa itse eli tietää, millä on mahdollisuus pelata kenttä ”omaan pariin”. Mutta kaikki me tunnemme pelaajia, joilla on itsetuntosyistä aivan liian alhainen tasoitus… ja niitäkin, jotka palkintojen toivossa huijaavat sen liian korkeaksi. Palkinnot pitäisi poistaa…”

Matkikaa mestareita
Niemisen mielestä on kummallista, että harrastajat pyrkivät vain kehittämään pelinsä tulosta, kun pitäisi kehittää suoritusta. ”Enemmän iloa luulisi tulevan oikean golflyönnin lyömisestä”, hän sanoo ja puhuu samalla melkein runollisesti svingin kauneudesta.
”Pelituloksen ja tasoituksen kehittymiseen tuijottaminen johtaa samaan, mistä huippu-urheilukin kärsii: epäonnistumisen pelko on menestyksen suurin este.”
”Urheilussa oppii matkimalla. Matkiminen on ylivoimainen oppimisen tapa. Kannattaa katsoa mestareiden pelaamista. Neljä tuntia television ääressä kehittää tekniikkaa ja pelitaktiikkaa enemmän kuin neljä tuntia kentällä.”
”Olympialaiset kiinnostavat suurta yleisöä enemmän kuin muut kilpailut. Uskon, että moni golfin harrastaja seuraa suomalaisten menestystä ja samalla golfia laajemminkin Rion kisojen aikana. Se toivottavasti innostaa omankin pelin kehittämiseen. ”

Liikkumattomuus maksaa 2 miljardia
Urheilulla on suuri yhteiskunnallinen merkitys. 1920- ja 30-luvuilla sillä nostettiin kansallista itsetuntoa. Niemisen mielestä siitä on jäänyt valitettavasti rasitteeksi menestyksen arvostaminen, vaikka urheilun arvo on aivan toinen. Liian vähäisen liikkumisen hinnaksi lasketaan kaksi miljardia euroa, mutta urheilu tarjoaa muutakin yhteiskunnallista arvoa.
”Monelle lapselle urheiluyhteisö on todellinen perhe. Korostamme, että perheet antavat paljon urheilulle viemällä lapsia harjoituksiin ja osallistumalla myyjäisten järjestämiseen. Tärkeämpää on, että urheilu antaa PERHEEN monelle yksinäiselle lapselle. Ja kuinka valtava onkaan urheilun merkitys maahanmuuttajien kotouttamisessa!”
Liikunnan terveysvaikutukset nostavat luonnollisesti esiin golfin, joka sopii erinomaisesti lajiksi vanhemmillekin ihmisille. Kävelyn ja ulkona olemisen lisäksi peliin keskittyminen ja pelaamisen tarjoama sosiaalinen ympäristö ovat terveydelle hyväksi.
”Kunhan peliin liittyy ilo”, Risto täsmentää.

Mika Pantzar, golfiin sairaalloisella innolla kajahtanut ekonomisti ja valtakunnanälykkö, joka ajattelee toisin myös silloin, kun muut eivät ajattele mitään.
| mika.pantzar@helsinki.fi |

Ilkka Juva, pitkän linjan viestintäammattilainen, joka sanoo ja kirjoittaa osuvammin kuin lyö golfpalloa. Klubituupparin taidot, mutta kärsivällinen käytös.
| ilkka.j.juva@gmail.com |

Seppo Palminen, golfnautiskelun lipunkantaja ja never too old to rock'n'roll. Suomen luetuin, rakastetuin ja haukutuin kirjoittaja yksissä golfkengissä.
| seppo@palminen.com |

GolfDorkien lausunto:
Risto Nieminen on monipuolisesti erityinen ihminen. Kaikki, mihin hän koskee, muuttuu tarinoiksi. Hän on urheillut järkyttävän paljon, muun muassa heittänyt keihästä, juossut pikamatkoja ja pelannut korista. Pelipaidassaan Helsingin Visassa oli numero 12. Tarina syntyy nyt siitä, että jäädytämme tuon luvun hänen GolfDorkat sertifikaattiinsa. Hän on ainoita tuntemiamme ihmisiä, jotka aidosti liikuttuvat jopa itse kertomistaan urheilutarinoista. Vain rohkealla kaverilla on munaa olla aidosti mukana, kaikkine tunteineen. Monilahjakkuudestaan huolimatta Risto on golfissa satunnaisia onnistumisia keräilevä tuuppari, joka punaposkisena urheiluajattelijana pitää kirkkaana mielessä golfin, urheilun, leikin syvimmän ytimen. Juuri sellaisia vaikuttajia me eniten arvostamme.

Palstan mahdollisille lukijoille siirtyy paitsi vastuu ymmärtää, myös velvollisuus syöttää ideoita, joita käyttämällä tai jalostamalla sekä golfista että elämästä tulee entistä nautittavampaa, hauskempaa tai dorkempaa.

GolfDorkat ovat jo pari vuotta innostaneet golfaajia vaalimaan epätavallisuuttaan. Heidän mottonsa kuuluu: maailma ilman dorkia olisi toivoton paikka. GolfDorkat haluavat osoittaa kunnioitustaan golfvaikuttajille, joilla on toisin näkemisen, toisin tekemisen ja toisin sanomisen taito. Ovat jakaneet yksitoista sertifikaattia ihmisille, joiden golfdorkuuden katsovat merkittävästi avartaneen golfaajien kuin myös golfaamattomien näköalaa – ja antaneen toivoa.

Sertifioidut Golfdorkat:
1. Kyösti Ollikainen
2. Matti Ahvenharju ja Marjatta Asikainen
3. Pertti Itkonen
4. Aki Kuivaniemi
5. Tahko Pihkala (postuumisti)
6. Sirpa Ylitalo
7. Rauni Suhonen
8. Timo Honkela
9. Juha Jormanainen
10. Matti Heikkilä
11. Seppo Tanhua
12. Risto Nieminen

Liity postituslistalle

SGK-LAKINEUVONTA
Suomen luontoystävällisin golfkenttä
BirdieTime
Matkailun teemanumero 2-18
Golfkenttien Some-näkyvyys
takaisin ylös