Ruoho on vihreämpää jäsenkentillä!

AURINKOSÄHKÖLLÄ
lisää vihreyttä golfkentille

Kenttien toimitusjohtajille esiteltiin vuoden alussa ratkaisua, jolla kenttistä tehdään entistä vihreämpia. Aurinkosähköä tarjoava Playgreen Finland Oy esitteli ratkaisua, jossa kenttä saa aurinkosähkön käyttöönsä ilman investointeja. Järkevä ratkaisu sähköntuotantoon vai mielikuvaa kirkastava ympäristöteko? Ehkä molempia, mikäli ennustukset sähkön hinnan nousulle lähivuosina pitävät paikkaansa.

Playgreen Finland Oy on perustettu vuonna 2010 IT-alalla aiemmin toimineen Jouni Penttisen toimesta. Hän luki paljon aurinkosähköstä ja rakensi järjestelmän omaan ja muutaman lähisukulaisensa taloon ja totesi sen toimivaksi. Yrityksen perustamisen jälkeen kasvu onkin ollut rohkaisevaa, sillä liikevaihto on yli kymmenkertaistunut yrityksen reilun viiden toimintavuoden aikana. Idea golfkentille tarjottavasta ratkaisusta syntyi Antti Kostiaisen tultua mukaan yrityksen toimintaan. Golfarina Antti huomasi kentillä aurinkopaneelin mentävän aukon ja ryhtyi esittelemään yrityksen tuotteita ja ratkaisuja.

Miten auringosta saadaan sähköä?
Aurinkosähkön tuottaminen perustuu auringon säteilyenergian hyödyntämiseen. Auringonsäteily koostuu fotoneista eli hiukkasista, jotka kuljettavat auringon säteilyenergiaa. Osuessaan aurinkokennoihin fotonit luovuttavat energiansa kennojen materiaalin elektroneille. Nämä fotoneilta energiaa saaneet elektronit muodostavat sähkövirran aurinkokennojen virtajohtimiin, kertoo aiheesta Motiva. (www.motiva.fi)
Auringon energiaa on mahdollista hyödyntää paljon nykyistä enemmän sekä lämmön että sähkön tuotannossa Suomessa. Etelä-Suomessa jokainen neliömetri vastaanottaa vuoden aikana vaakatasossa laskettuna noin 1 000 kilowattituntia auringonsäteilyä. Tästä osa saadaan muutettua sähköksi aurinkopaneelin avulla. Vain keskitalvella joulu-tammikuussa, jolloin aurinko on matalalla tai kokonaan horisontin takana, auringon energiaa ei juurikaan saada talteen.

Aurinkosähkö golfkentillä
Suurin hyöty aurinkopaneeleista saadaan, mitä isommalle pinta-alalle niitä voidaan asentaa. Monilla golfkentillä on esimerkiksi huoltohallien ja klubitalojen kattopinta-alaa runsaasti tähän tarkoitukseen. Aurinkokennojen yleisin valmistusmateriaali on yksi- tai monikiteinen pii. Teknologia on vakiintunutta, ja noin 90 prosenttia tarjolla olevista aurinkokennoista on piikidekennoja. Piikidekennoista valmistettujen aurinkosähköpaneelien hyötysuhde on kaupallisissa sovelluksissa tavallisesti 15-17 prosenttia.
Aurinkosähkö on ilmaista sekä riittoisaa, kertoo Playgreenin esitys. Se voidaan katsoa kotimaiseksi, uusiutuvaksi energiaksi jonka investointeja myös Ely-keskus tukee 25 % osuudella. Kotimaisella aurinkopaneelilla on 25 vuoden takuu ja se kestää hyvin myös lumikuormia. Rakenne koostuu aurinkopaneeleista, asennuskehyksestä ja inverttereistä ja se on huoltovapaa.
Erään etelä-suomalaisen golfkentän ratkaisumallissa klubitalon katolle tulisi 72 kpl 250 W aurinkopaneeleita ja huoltorakennuksen katolle 44 kpl. Näin luotaisiin 29 kWp voimala, jonka kustannus olisi noin 45 000 euroa. Edut golfkentälle syntyisivät CO2-päästövähennyksinä, golfautojen latauksena sekä parkkipaikalle sähköautojen latauspisteenä. Merkittävin olisi kuitenkin sen imagovaikutus, joka näyttävillä aurinkopaneeleilla saataisiin.
Playgreenin tarjoamassa energian ostomallissa investoinnit kenttäyhtiölle olisivat 0 euroa. Idea perustuu ratkaisuun, jossa järjestelmästä saatava sähkö on Playgreenin omaisuutta, jonka he myyvät kiinteään sopimushintaan kenttäyhtiölle. Sopimusaika on 10-15 vuotta. Esimerkkikentän laskelmissa aurinkosähköllä tuotettaisiin noin 10 % sähkön kokonaiskulutuksesta. Sähkön hinta perustuu kenttäyhtiön nykyiseen hintaan ja kiinteänä se suojaa mahdollisilta hinnannousuilta. Sopimuskauden jälkeen järjestelmä päätyy kenttäyhtiön omaisuudeksi ja tuottaa 10-15 vuotta sähköä takuun alla. Järjestelmä on mahdollista siirtää, purkaa tai hankkia omaksi myös kesken sopimuskauden. Playgreen vastaa kaikista järjestelmän komponenteista koko sopimuskauden ajan.

Osallistu keskusteluun ja lähetä palautetta. Parhaat palkitaan hotellimajoituksella kahdelle!

Golfkenttä sopii erinomaisesti aurinkosähkölle, sillä
energiaa tarvitaan siellä juuri silloin kun aurinko paistaa.

Liity postituslistalle

SGK-LAKINEUVONTA
Suomen luontoystävällisin golfkenttä
BirdieTime
Matkailun teemanumero 2-18
Golfkenttien Some-näkyvyys
takaisin ylös