Ruoho on vihreämpää jäsenkentillä!

Asumisen uudet trendit!

Asutaan vuokralla siellä, missä halutaan ja omistetaan asunto toisaalla

Kuluttajien muuttuva käytös on havaittu myös golfin parissa. Väitetään, että golfosakkeen omistaminen ei uusia sukupolvia kiinnosta, vaikka golf liikuntamuotona tarjoaakin ihmisille juuri oikeita asioita. Sama omistamiseen liittyvä trendi näkyy myös asumisessa. Asumisen merkitys hyvän elämän tavoittelussa ja omaa elämäntapaa tukevana on lisääntymässä. Asutaan siellä, missä halutaan ja omistetaan asunto toisaalla.

Asumiseen vaikuttavia muita megatrendejä ovat kaupungistuminen, perhekoon pieneneminen, digitalisoituminen, kansainvälistyminen ja elämyksellisyyden voimistuminen. Aina vuoteen 2009 asti valmistuneiden asuntojen keskipinta-ala oli 103 neliötä kun se viime vuonna oli enää 71 neliötä. Neliömäärien pienenemiseen vaikutti eniten kerrostaloasuntojen koko, omakotitaloissa koko on vastaavaan aikaan pienentynyt 6 % ja rivi- ja paritaloissa 9 %.

Yksinasuvia Helsingissä jo lähes 50 %
Helsingissä lapsiperheiden (2+1 tai 2+2) osuus on laskenut 56 prosentista 20 prosenttiin vuoden 2004 jälkeen. Samaan aikaan yksinelävien osuus on kasvanut 17 prosentista lähes 50 prosenttiin. Tämä kehitys on heijastunut myös asuntorakentamiseen ja on todennäköistä, että tulevaisuuden asunnot ovat yhä pienempiä. Tilastokeskuksen yliaktuaari Anneli Junton sanoin: – Sukupolven aikana tapahtunut muutos asumisessa voidaan tiivistää vaikkapa seuraavasti. Edeltäjäänsä verrattuna nykysuomalainen jakaa jääkaappinsa entistä harvemman ja pihatiensä entistä useamman kanssa. Tämä ei ole kuitenkaan koko kuva: kasvu­keskusten ulkopuolella jäävät myös yhä useammat pihatiet käyttämättä.

Ikääntyneiden aktiivisuus kasvaa
Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston mukaan suurten ikäluokkien lisääntymisessä ei ole kysymys vain määrällisestä muutoksesta. Tämä joukko on terveempi, koulutetumpi, varakkaampi ja kiinnostuneempi kehittämään itseään. Tällainen lisääntynyt aktiivisuus muuttaa myös heidän asumistarpeitaan.
Kulttuurisiin muutoksiin voidaan lukea myös yksilöllisyyden korostuminen, vapaus ja velvollisuus tehdä omaa elämää koskevia päätöksiä. Tähän kehitykseen liittyvä elämäntapojen ja asumisvaatimusten moninaisuus kannattaa huomioida myös golfkenttien lähelle suunnitellussa rakentamisessa.
– Asumisesta on tullut itsensä toteuttamisen ja identiteetin luomisen väline, jonka avulla liitytään erilaisiin elämäntaparyhmiin ja ilmaistaan sosiaalista statusta. Tällainen valikoiva erottautuminen on mahdollista kun asumisessa on ohitettu perustarpeiden tyydyttämisen vaihe, todetaan Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston Asumisen trendit -raportissa.

Ketterä kaupunki
Suomen Akatemian rahoittamassa Ketterä kaupunki -hankkeessa tunnistettiin kaupunkiasumisen uusia trendejä. Niitä ovat uudet tavat hallita kaupunkeja ja niiden suunnittelua, digitalisaatio, ikääntyminen, sosiaalinen kestävyys ja kaupunkien tiivistyminen. Listaa voidaan jatkaa ympäristökriteerien tiukentumisella, talouden, toimijoiden ja työn uusilla muodoilla, yhteisöllisyydellä, asumisen kalleudella, liikkumisen uusilla tarpeilla ja resurssien niukkuudella.
VTT:n tutkija Nina Wessberg vieraili Valkeakoskella avatussa talonäyttelyssä katsomassa, miten edellä mainitut trendit konkreettisesti näkyvät. Kohde sijaitsee Valkeakosken Lintulassa, noin 5 km päässä keskustasta ja koostuu 15 pientalosta ja neljän asunnon pienrivitalosta. Asuntojen koot olivat 63–117 m2.
Digitalisaatio näkyi asuntojen hybridijärjestelmässä, jossa yhden ohjausjärjestelmän kautta hallittiin vesikiertoisen takan, suoran sähkölämmityksen ja aurinkosähkön yhdistelmää lämmityksessä. Myös asunnon valaistusta voitiin ohjata älypuhelimella. Väestön ikääntyminen oli huomioitu rakentamalla asunnot yhteen tasoon helppohoitoisiksi. Kalliit materiaalit oli unohdettu ja pienehköt rakennusbudjetit houkuttelivat myös nuoria perheitä. Talot oli rakennettu kaupunkimaisen tiiviisti, ympäristöasiat sekä kierto- ja jakamistalous huomioiden. Liikkumisen uusiksi tuuliksi voidaan alueella sanoa sähköautojen latauspistokkeita. Wessbergin mukaan uusi asuinalue vaikutti varsin perinteiseltä pientaloasumisen tavalta: rauhallinen alue suhteellisen lähellä kaupungin keskustaa. Trendikästä lienee juuri talojen pieni koko ja edullinen hinta, joka sopii tietysti monenlaisille pikku perheille ja sinkuille myös tulevaisuudessa.

Vaatimukset varusteluun kasvamassa
Realia Asuntovuokrauksen myyntijohtaja Sari Halkosalmi kirjoittaa, että yksinasuvien määrän kasvu luo kysyntää pienille vuokra-asunnoille. Myös perheet tinkivät yhä useammin mieluummin neliöistä kuin sijainnista. Vuokra-asuntojen kokojen pienentyessä vaatimukset asunnon kunnolle ja varustelulle kasvavat. – Varsinkaan nuoret kaupunkilaiset eivät halua enää maksaa ylimääräisistä neliöistä. Yhä enemmän kysytään pieniä yksiöitä, jossa palvelut ovat heti ulko-oven takana; kotona käydään vain nukkumassa, hän lisää.
Vaatimukset vuokra-asuntojen varusteluun ovat kasvaneet ja varustetason on vastattava vuokrahintaa. Tiskikone ja pyykinpesukone on oltava ja lattiassa parkettia tai laminaattia. Trendikkäimmät vuokra-asunnot löytyvät vanhoista kunnostetuista kerrostaloista. Pääkaupunkiseudulla kiinnostavimpia asumisalueita ovat Länsimetron ansiosta hyvien liikenneyhteyksien päässä olevat Lauttasaari ja Tapiola.


Vuokralla golfkentän laidalla
Asumisen trendien kautta voisi luoda ihanteellisen asumismuodon myös golfarille. Pieni vuokrakaksio golfkentän laidalla, toimiva asunto, josta pääsisi hetkessä kierrokselle, kuulostaa täydelliseltä. Asunto olisi nykyaikainen ja hyvin varusteltu, jossa olisi mahdollisuus etätyöskentelyyn. Golfia voisi pelata silloin kun kentällä on hiljaista ja työt tehdä muina aikoina. Oman omistusasunnon voisi toisaalla myydä tai laittaa vuokralle, sillä eihän sitä koskaan tiedä missä kahden kolmen vuoden päästä haluaa asua.


Missä ja miten sinä haluaisit asua?
Vastaa Honour-Golf -lehden kyselyyn (kysely aktivoidaan lehden ilmestyttyä 29.3.2018)
Arvomme kaikkien vastanneiden kesken huippupalkintoja!

Asumisteemanumero ilmestyy 29.3.2018.

Avaa teemanumeron mediakortti tästä>

Tai soita 0400 484 027/Jukka Rimpiläinen

honour@suomengolfkentat.fi

Liity postituslistalle

SGK-LAKINEUVONTA
Suomen luontoystävällisin golfkenttä
BirdieTime
Matkailun teemanumero 2-18
Golfkenttien Some-näkyvyys
takaisin ylös