Ruoho on vihreämpää jäsenkentillä!

Alkoholilaki uudistui – mikä muuttui golfkentän ravintolan kannalta

Loppuvuosi 2017 kohkattiin, että voiko sitä nelosolutta myydä ruokakaupassa vai ei. Kun loputkin alkoholilain uudistukset astuivat voimaan 1.3.2018 moni paljon isompikin asia muuttui, sillä uusi laki sisältää monia järkeviä uudistuksia, jotka ainakin golfkentän ravintolan kannalta tuntuvat helpotukselta.

Anniskelutoiminnan osalta ensimmäinen iso muutos on se, että lupia ei enää jaotella A-, B- ja C-oikeuksiin vaan kaikki ovat samantasoisia anniskeluoikeuksia. Näin ollen ilman lisäpanostuksia jokaisella vanhalla luvalla saa nyt anniskella kaikkia juomia siidereistä väkeviin. Entisistä kaljakioskeista saattaa siis kuoriutua kertaheitolla viinibaareja. Kerralla myytävien annosten määrää ei ole enää rajoitettu vaan kerralla saa ostaa kaverillekin ihan luvan kanssa.

Ulosmyynti luvallista
Golfkentän ravintolan kannalta merkittävä huojennus on se, että anniskelupaikan sisätilaan voi hakea lupaa enintään 5,5 % anniskelussa olevien alkoholijuomien vähittäismyyntiin. Tämän luvan hakeneiden on mahdollista myydä kylmäkaapista viileät juomat mukaan pelikierrokselle – mikä mahdollisuus hikisen pelipäivän nesteytykseen bägissä koko päivän kulkevien omien kaljojen sijaan! Tarkkana tämän luvan kanssa saa kuitenkin olla, sillä anniskeltu ja vähittäismyyty alkoholi tulee eritellä kassassa eikä ulos myytyä alkoholia saa nauttia anniskelupaikassa eikä sen välittömässä läheisyydessä. Mukaan myytävät juomat tulee myydä suljetuissa pakkauksissa ja myyntiaika on klo 9-21.

Happy Hour
Joitain kevennyksiä liittyy myös alkoholimainontaan. Väkeviä anniskelevat ravintolat voivat esitellä omia tuotteitaan kotisivujen hinnastoissaan sillä edellytyksellä, että kaikki juomat ovat siellä tasa-arvoisesti esillä. Aikaisemmin väkevien mainonta oli yksiselitteisesti kiellettyä. Anniskelupaikat voivat jatkossa ilmoittaa lyhytaikaisista mietoja alkoholijuomia koskevista tarjouksistaan myös anniskelupaikan ulkopuolella. Jos kotiklubisi edustalle ilmestyy happy hour -kyltti, siinä ei ole enää mitään kyseenalaista.

Alueisiin joustoa
Anniskeluaika on nykyään klo 1.30 saakka. Vapun ja juhannuksen aattoyönä golfravintolassa saa ilman eri ilmoitusta jatkaa iltaa peräti klo 3 saakka. Sama huojennus koskee uuden vuoden ja itsenäisyyspäivän aattoja, mutta ne taitavat olla golfkentillä vähän rauhallisempia. Anniskelualue tulee edelleen olla rajattu. Golfkenttien tapahtumien vuoksi saattaa olla tarpeen normaalien asiakaspaikkojen lisäksi pystyttää teltta ulos erilleen rajatusta anniskelualueesta. Aiemmin asiakas ei ole saanut kuljettaa alkoholia saman anniskelupaikan anniskelualueelta toiselle, mutta nyt sekin on mahdollista, kunhan siirtyminen tapahtuu valvotusti.

Anniskeluun huojennusta
Järkevä huojennus koskee myös ravintolan henkilökuntaa. Nykyään kaikkien juomien anniskeluun riittää anniskelupassi, joita myöntävät edelleen luvan saaneet oppilaitokset. Työvuoron vastaavana tulee olla 18 vuotta täyttänyt henkilö, mutta nyt 16-vuotiaskin saa hoitaa anniskelua vastaavan hoitajan valvonnan alaisena. Tämä helpottaa varmasti monien rekrytointia ravintolan kausityöntekijöiden osalta.
Velaksi anniskelu on myös sallittua. Erittäin järkevä muutos lakiin, kun käytännössä vuosikaudet ostoksia on maksettu luottokorteilla; sehän on käytännössä ollut velaksimyyntiä. Tämän muutoksen myötä alkoholijuomien maksaminen esimerkiksi erilaisilla mobiilisovelluksilla helpottuu.

Tarkastaja opastaa
Kun anniskelutoimintaan on saatu paljon huojennuksia, niin jotain täytyy myös tehdä entistä paremmin. Uuden alkoholilain kanssa omavalvontasuunnitelman merkitys korostuu ja sillä varmistetaan toiminnan lainmukaisuus. Uusien luvanhakijoiden tulee tehdä se entistä laajempana, ja vanhojen luvanhaltijoidenkin on täydennettävä suunnitelmaansa merkittävästi esim. velaksi myynnin, henkilökunnan perehdyttämisen, alkoholin varastoinnin, haitallisten vaikutusten ehkäisemisen ja kriittisten tilanteiden riskien hallinnan osalta. Suunnitelma on pidettävä ajan tasalla. Ilahduttavaa on ollut huomata sekin, että alkoholiviranomaisten suhtautuminen on muuttumassa tarkastajasta opastajaksi.

Kirjoittaja, Suomen parhaan ysin, Puula Golfin toimitusjohtaja Mari Meriläinen on osallistunut alkoholilain uudistuksesta pidettyyn koulutukseen. Lisätietoja: toimisto@puulagolf.com

Liity postituslistalle

SGK-LAKINEUVONTA
Suomen luontoystävällisin golfkenttä
BirdieTime
Matkailun teemanumero 2-18
Golfkenttien Some-näkyvyys
takaisin ylös