Ruoho on vihreämpää jäsenkentillä!

Aarni ja Aleksi verkostoitumassa EGCOA:n seminaarin ilta-gaalassa.

Positiivinen yllätys Euroopan laidalla

Terveiset Euroopan golfkenttien omistajien yhdistyksen Golf Business Foorumista Amsterdamista. Olimme Golfliitosta paikalla seuratoimintayksikön päällikkö Aleksi Vallan kanssa. Vierailu oli positiivinen kokemus. Esitysten sisällöt oli hyvin mietitty ja ohjelmalla oli hyvä tasapaino asiakaskokemuksen hallinnasta hinnoittelumalleihin. Arvokkain anti oli luonnollisesti verkostoitumisella ja muiden alan ihmisten tapaamisella. Saimme hyviä kontakteja esimerkiksi naisgolfin edistämiseen sekä golfyhteisöjen tukiverkostojen rakentamiseen.

Se mikä päällimmäisenä jäi kohtaamisista mieleen oli kuitenkin ihmisten suoranainen hämmästys kun kerroin golftoimialan koosta Suomessa. Eihän Euroopan äärilaidalla, napapiirillä sijaitseva Suomi voi olla kovin kummoinen golfmaa.

Ensimmäinen hämmästelijä oli Elisa Gaudet, Women´s Golf Dayn perustaja ja aktiivisesti maailmalla vieraillut golfkosmopoliitti. Kun vastasin hänen kysymykseensä, että golfareista naisia on Suomessa 30 %, oli se hänestä erittäin vaikuttavaa. Euroopan keskiarvo on 25 %. Ilahduttavaa hänestä oli myös se, että naiset ovat strateginen painopistealue Suomessa.

Muutoin sain järjestäen yllättyneitä ja hämmästeleviä reaktioita kertoessani meidän 140 000 golfarista ja noin 150 kentästä. Arktinen Suomi on suurempi golfmaa kuin esimerkiksi Itävalta, Norja ja Italia. Olemme Euroopan kymmenenneksi suurin golfmaa. Jos golfarien määrää vertaa asukaslukuun, olemme muuten pienen Islannin sekä Ruotsin ja Tanskan jälkeen listan nelosena! Suomalaisista 2,6 % on golfseuran jäseniä, eurooppalaisista keskimäärin 0,9 %. Toisin sanoen meillä missä hiihdetään töihin, kansa on tarttunut moninkertaisesti paremmin golfiin kuin vaikkapa Ranskassa ja Espanjassa.

Suomalaiset osaavat myös kehua
Sitten takaisin suomalaisten golfareiden ajatuksiin. Tämän lehden muilla sivuilla on esitelty Pelaaja ensin -ohjelman numeeristen vastausten yhteenvetoa noin 13 000 jäsenen ja 27 000 vieraspelaajan vastauksista. Mielenkiintoista on kuitenkin tietää, millaista vapaata ja anonyymiä palautetta omat jäsenet antoivat kyselyn yhteydessä. Vapaata palautetta antoi noin 4400 vastaajaa kaikista
13 000:sta kyselyyn vastanneesta. Seuraavaksi tulevatkin allekirjoittaneen poiminnat.

Niiden osalta, jotka ovat erittäin tyytyväisiä asiakaskokemukseensa (56 % vastanneista), yleisin vapaan palautteen sisältö oli yksinkertaisesti ”kiitos”. Jos kehuja yksilöitiin, ne liitettiin kentän kuntoon tai hyvään tunnelmaan. Toiseksi eniten haluttiin kirjoittaa bunkkerien kunnon parantamisesta. Vaikka tilastollisesti bunkkerit eivät vaikuta olevan kriittisin asiakasuskollisuuteen vaikuttava tekijä, päinvastoin, haluttiin niihin ottaa kantaa hyvin monessa vastauksessa. Kolmanneksi yleisin puheenaihe tyytyväisten pelaajien joukossa valtakunnallisesti oli viheriöiden kunnon parantaminen. Muut aihepiirit eivät erityisesti nousseet esille.

Vastaavasti pettyneillä pelaajilla ja heillä, joiden odotukset golfyhteisöstä on juuri ja juuri saavutettu (44 % vastanneista), nähtiin useamman asian toistuvan vapaissa palautteissa. Yleisin kommentoinnin aihe oli kentän kunnon parantaminen. Tämän jälkeen tuli tasaisena rintamana seuraavat aihepiirit: hallinnossa kehitettävää, kilpailut ja tapahtumat vievät peliajat, pelaamisen mahdollisuudet joustavammiksi sekä osakkeen omistajan edut paremmiksi.

Palautetta on siis ollut monenlaista ja tiedän kertoa, että useimmissa tapauksissa niistä on otettu onkeen. Haluankin lopuksi käyttää tilaisuuden kiittää koko toimialan puolesta teitä kaikkia kymmeniä tuhansia golfareita, jotka olette nähneet aikaa ja vaivaa antaa golfyhteisöille arvokasta palautetta eri kanavia pitkin.

Näissä merkeissä rauhaisaa joulua
ja odotukset ylittävää vuotta 2017!

Aarni Nordqvist, kenttäyhteisökehittäjä

Lue myös Aarnin aiemmat kolumnit:  Kannattaa olla vaativa ja Tukeva pohja rakentaa

Kaikilla golfalan toimijoilla on oma näkökulmansa ja asiantuntemuksensa, joita on hieno kuunnella. Ja vain kuuntelemalla me opimme jotain. Honour-lehden kolumnistina on Suomen Golfliiton kenttäyhteisökehittäjä, Aarni Nordqvist, jolla lienee valtakunnan paras käsitys Pelaaja ensin -palautteista ja niiden arvioinnista. Aarni nostaa kolumneissaan esiin asioita, joilla on merkitystä. Kannattaa lukea ajatuksella!

Liity postituslistalle

SGK-LAKINEUVONTA
Suomen luontoystävällisin golfkenttä
BirdieTime
Matkailun teemanumero 2-18
Golfkenttien Some-näkyvyys
takaisin ylös